Galeria.Dalie Stanisława cz.3

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
BarbaraR
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 lis 2011, o 12:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Dalie Stanisława cz.3

Post »

Jacku, obejrzałam zdjęcia z Twoich wojaży - piękne ;:215 I czego tu się wstydzić? Raczej cieszyć i chwalić :!: Na daliach świat się nie kończy, a odmiany Wynn'sa i tak do nas trafia nie tą, to inną drogą, nie teraz, to później. Pozazdrościć pięknych widoków i przeżyć ;:224
Jeśli chodzi o dalie, to rzeczywiście straty masz minimalne, ale że już wziąłeś się do pracy - podziwiam ;:180 Zawsze,jeśli się ma do dyspozycji szklarnię, łatwiej coś zdziałać... Znów muszę Ci zazdrościć... Napisz chociaż, jakie odmiany będziesz rozmnażał przez sadzonki. Bardzo ciekawa jestem efektów. Dasz pooglądać?
Pozdrawiam
Barbara
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Basiu, no tak - moje zainteresowania ogrodnicze nie ograniczają się do dalii toteż ciekawych obserwacji roślinnych miałem pod dostatkiem.
A co do przygotowań - wolę to zrobić wcześniej, bo potem, jak już wszystko zacznie wyłazić, to nie będzie wiadomo, w co ręce włożyć. I sporo tych prac moge robić w pomieszczeniu, co przy zmiennej teraz pogodzie nie jest bez znaczenia. Właśnie wczoraj przygotowywałem tyczki.
Co do posadzonych bulw, to z jednej strony posadziłem te, które odpadły podczas dzielenia karp, z drugiej te, których nie dało się podzielić a są wg mnie cenne, np. 'Enkan', 'Yuuraku', 'Kenora Macop B' czy 'Gitt's Perfection' - w sumie 23 odmiany. Dwie właśnie wyszły jako pierwsze - 'Sombrero' i 'Houyuku' :heja
Ubiegłoroczna pierwsza próba rozmnażania z pędów wypadła bardzo pomyślnie więc teraz tylko ją ulepszam - poprawiam doświetlenie, wyższą temperaturę (poduszki grzewcze) i wilgotność (zmniejszenie parowania przez szczelne pojemniki).
Niestety szklarni wciąż nie mam więc wszystko odbywa się na parapetach. Ale już za miesiąc będę mógł przenieść towarzystwo do ocieplonego inspektu (wzorowałem się oczywiście na p. Stanisławie ;:180 )
Awatar użytkownika
BarbaraR
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jacku, zaskoczyłeś mnie tym, że te wszystkie wczesne daliowe poczynania odbywają się na parapetach... ;:oj Byłam przekonana, ze masz szklarenkę, tym bardziej więc chylę czoła... Na moich parapetach wysiałam troszkę różnych różności i zostało miejsce tylko dla cynii i astrów. A dalie śpią jeszcze snem spokojnym ;:19. W kwestii sadzonek liczę tylko na Stanisława... Ale one urosną u mnie w mocne korzenie tylko w takie lato, które obfituje w deszcze (jak ubiegłe).
Z drugiej strony - nie można mieć dużo wszystkiego, jeśli się ma niezbyt wielki kawałek ziemi do dyspozycji... trzeba więc ograniczyć chcenia! ;:124
Mam nadzieję, że wrzucisz parę ;:177 z parapetowego przedsięwzięcia "Pozyskiwanie karp dalii z sadzonek zielnych". Może to zachęci niektórych forumowiczów do tego sposobu rozmnażania pięknych i trudno dostępnych odmian. Trzymam kciuki za powodzenie przedsięwzięcia ;:167
Pozdrawiam
Barbara
Awatar użytkownika
kaarol
200p
200p
Od: 8 lut 2014, o 19:15

Post »

Corocznie moja Kenora Macop sprawia kłopoty przy przechowaniu przez zimę. Czy jest to cecha tej odmiany? Przyrosty bulw są średnie, ale zimą trudno utrzymać je w dobrej kondycji. Przechowuje w domu, w nieogrzewanym pokoju. Też mnożę teraz z sadzonek bo została mi jedna karpka. :?:
Pozdrawiam

Karol
Awatar użytkownika
BarbaraR
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Karolu,
Kenora Macop B tak ma - trudno się mnoży i przyrasta też słabo. Mam z nią co roku problem, bo karpki często zimą usychają na amen. W ubiegłym sezonie pięknie zakwitła, bo... miałam sadzonkę od Stanisława!
Zobaczymy, jak się przetrzymała karpa - miała długie, dość cienkie bulwki i jestem pełna obaw. Miałeś dobry pomysł, żeby spróbować z sadzonkami. Powodzenia w ukorzenianiu! Oby się ukorzeniły i pięknie zakwitły ;:215
Pozdrawiam
Barbara
Awatar użytkownika
BarbaraR
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak kwitła moja Kenora Makop B w ubiegłym roku z sadzonki od Stanisława ...

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam
Barbara
Awatar użytkownika
BarbaraR
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W oczekiwaniu na prawdziwą wiosnę - buchającą ciepłem, zielenią, kwieciem i radością ...

https://www.youtube.com/watch?v=iOpM1lqfqMc
Pozdrawiam
Barbara
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Zaskoczyliście mnie z opinią nt Kenory Macop, bo u mnie wytworzyła piękne grube bulwy (z maleńkiej sadzonki od p.Stanisława) i nawet dała się podzielić. Za to nie chciała kwitnąć i rzutem na taśmę dopiero ujrzałem pierwszy kwiat 18X. Może to był powód - budowała solidne korzenie zamiast pójść w kwiaty? Analogicznie stało się z innymi daliami od p.Stanisława - słabe bądź żadne kwitnienie, a przyrost karp imponujący ('My Pride', 'Pacha', 'Saint Seans') :idea:
Zdjęcia Basiu może jak będzie więcej zielonego, bo na razie mało fotogeniczny widok.
Awatar użytkownika
BarbaraR
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jacku,
najwidoczniej gleba pod dalie była zasilona bardziej do wzrostu korzeni niż kwiatów. W ubiegłym roku lato sprzyjało przyrostom korzeni, bo było dużo wilgoci. U mnie też dalie z sadzonek urosły w korzenie jak nigdy wcześniej... Ale kwitły wszystkie, bo pod koniec czerwca dałam sporo nawozu wspomagającego kwitnienie. Jeśli Twoje sadzonki "poszły" w karpy to na pewno w tym sezonie pokażą, jakie są piękne...
Bardzo czekam na Twoje zdjęcia - zarówno z rozwoju sadzonek jak i później pięknych kwiatów.
Pozdrawiam
Barbara
Awatar użytkownika
Przemekt23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2013, o 19:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Karpy wam porosły to w tym sezonie będzie się u was działo oj działo. Już to widzę sam kwiat ;:109
Awatar użytkownika
BarbaraR
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A ja, zazdroszcząc wojaży niektórym z naszych forumowych przyjaciół, zapraszam Was do Ogrodu Botanicznego na Wybrzeżu Mendocino w Kalifornii - oczywiście w okresie, kiedy kwitną tam dalie...

https://www.youtube.com/watch?v=JxSoYMymRRA
Pozdrawiam
Barbara
henryka
200p
200p
Od: 13 lut 2013, o 15:50

Post »

Bardzo podobała mi się ta podróż chociaż tylko wirtualna. Spotkałam w niej wiele piękna, spokoju i zadumy. Dziękuję.
Awatar użytkownika
BarbaraR
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Od Stanisława - Dla wszystkich Pań

Obrazek
Pozdrawiam
Barbara
Awatar użytkownika
Przemekt23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2013, o 19:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Bukiet z odmianą dali sorbet. Bardzo urokliwa.
henryka
200p
200p
Od: 13 lut 2013, o 15:50

Post »

Prześliczny bukiet. Pięknie dziękuję.
Pozdrawiam
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”