Papryka do gruntu. Część 5

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Flora bis
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 20 lut 2015, o 11:15
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Papryka do gruntu. Część 5

Post »

Popikowana pod same liścienie wytworzyłaby korzenie również na tej części podliścieniowej.Wszystko się pikuje pod same liścienie bo to wzmacnia roślinkę.
Awatar użytkownika
legina
1000p
1000p
Od: 21 maja 2013, o 11:19
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Flora bis dziś będę flancował papryke Trapez,zgodnie z Twoimi zaleceniami. ;:108 ;:63
grazyna255
100p
100p
Od: 8 lut 2013, o 11:36

Post »

Ja od połowy lutego siałam kilka razy już różne odmiany papryki i najszybciej wzeszła mi ta, którą wysiałam ostatnio - ustawiłam ją na... akwarium, gdzie od żarówki jest ciepło. Od góry założyłam na doniczkę torebkę foliową... właśnie zaraz zacznę pikować...
Flora bis
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 20 lut 2015, o 11:15

Post »

Ja swoją paprykę popikuję 10 marca,czekam na malutki zaczątek liścia właściwego. ;:65
Awatar użytkownika
krynka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2014, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Z wysiewem papryki słodkiej do gruntu nie ma co się spieszyć. Sporo mówiło się w tym wątku w ubiegłym roku o starzeniu się korzeni papryki zbyt długo przetrzymywanej w doniczkach.
Pozdrawiam serdecznie- Ela
x-H-3
---
Od: 17 wrz 2013, o 11:46

Post »

Moja Caryca wczoraj poszła na waciki .Do ziemi pójdzie 5 marca ,a na miejsce docelowe około 10 maja .Terminy sprawdzone ,plon obfity co roku .
Lunarii
200p
200p
Od: 12 mar 2013, o 00:27

Post »

W tym roku zamierzam uprawiać paprykę w gruncie. W ubiegłym roku testowo umieściłem jeden krzaczek i zaowocował. Odmiana Elf Zielonki siew 1 kwietnia zbiór 20 września - dopiero wtedy owoce były żółte. Wyciągając wnioski z powyższych danych wydaje mi się, że dobrym terminem siewu papryki gruntowej będzie około połowy marca. Jednak czytam ten temat i widzę, że wielu z Was wysiewa paprykę już w lutym, a nawet wcześniej. Zastanawiam się jaki to ma sens skoro fachowa literatura informuje o wysokich wymaganiach świetlnych rozsady papryki, a przecież we wczesnych miesiącach kąt padania promieni słonecznych oraz długość dnia jest niewystarczająca do zapewnienia odpowiednich warunków do produkcji rozsady. Być może jednak jako praktycy macie jakieś swoje sposoby umożliwiające wyprodukowanie dobrej rozsady tak wcześnie i chciałbym je poznać. Wyciągając wnioski z moich dotychczasowych upraw wynika, że należy jednak przestrzegać zalecanych terminów.
Tomek_Os
500p
500p
Od: 9 paź 2013, o 11:33

Post »

Jeśli chodzi o kąt padania promieni słonecznych, można to łatwo zniwelować, poprzez ustawienie doniczek pod kątem do okna. Światło pada wtedy niejako na nie z góry, u mnie sprawdza się to świetnie, żadne siewki nie wyginają się w stronę słońca. Mówię akurat o pomidorach i innych, bo papryki jeszcze nie siałem. Robię to dzisiaj.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Johna
200p
200p
Od: 10 wrz 2013, o 12:39

Post »

W zeszłym roku siałam papryki w dwóch terminach - na początku marca i 20-ego. Ze względu na bardzo różne kiełkowanie nasion rozsada była w różnych etapach rozwoju. Część papryk poszło do gruntu a najmłodsze do donic. Pierwsze papryki miałam w połowie września. U mnie wrześnie rzadko bywają tak ładne jak zeszłoroczny więc muszę uprawę papryki nieco zmodyfikować aby papryki zdążyły dojrzeć. Wysiewam na początku marca (już część skiełkowała) i zarówno do donic jak i do gruntu planuję wysadzić pod koniec kwietnia. Te w donicach w razie przymrozków będą nocowały w domu a te w gruncie przez pierwszy miesiąc będą przykryte tunelem (ewentualnie dostaną dodatkową kołderkę).
Nawet te wysiewane na początku marca w momencie wysadzania do gruntu w połowie maja miały białe korzonki i nie były wyciągnięte. A nie były w żaden sposób doświetlane, stały na południowym parapecie i nie były przesadzane.
Pozdrawiam Asia
Awatar użytkownika
zielonajagoda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 10:12
Kontakt:

Post »

Moje Leutschauer wystawiają łebki z ziemi :tan
rekamil97
50p
50p
Od: 1 sty 2014, o 17:53

Post »

Na razie wykonałem próbę kiełkowania. Zdziwiło mnie to że nasiona papryki wykiełkowały już po.... 4 godzinach :roll: :roll: :roll: Nie były moczone w niczym, po prostu wysuszone nasionka z papryki tamtorocznej. Na pewno duży wpływ miała temperatura - około 28 stopni.
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32

Post »

Po prostu, cud
grazyna255
100p
100p
Od: 8 lut 2013, o 11:36

Post »

Lunarii pisze:W tym roku zamierzam uprawiać paprykę w gruncie. W ubiegłym roku testowo umieściłem jeden krzaczek i zaowocował. Odmiana Elf Zielonki siew 1 kwietnia zbiór 20 września - dopiero wtedy owoce były żółte. Wyciągając wnioski z powyższych danych wydaje mi się, że dobrym terminem siewu papryki gruntowej będzie około połowy marca. Jednak czytam ten temat i widzę, że wielu z Was wysiewa paprykę już w lutym, a nawet wcześniej. Zastanawiam się jaki to ma sens skoro fachowa literatura informuje o wysokich wymaganiach świetlnych rozsady papryki, a przecież we wczesnych miesiącach kąt padania promieni słonecznych oraz długość dnia jest niewystarczająca do zapewnienia odpowiednich warunków do produkcji rozsady. Być może jednak jako praktycy macie jakieś swoje sposoby umożliwiające wyprodukowanie dobrej rozsady tak wcześnie i chciałbym je poznać. Wyciągając wnioski z moich dotychczasowych upraw wynika, że należy jednak przestrzegać zalecanych terminów.
Jaki ma sens sianie wcześniej? Hm... zawsze siałam paprykę w marcu, sieję wczesne odmiany, bo późniejszych mogę nawet nie spróbować. W tym roku postanowiłam posiać wcześniej, bo zauważyłam, że kilka lat temu przypadkowa siewka ze stycznia bardzo dobrze sobie radziła na moim południowym parapecie (w dużej doniczce) no i wpadłam na pomysł, że wysieję w tym roku wcześniej, przepikuję w pierścienie i jak będzie jej już w domu ciasno (a zapewne będzie, bo musi zrobić miejsce pomidorom) to... wyniosę ją do inspektu. Zimą szkliłam okna, czekam jeszcze aż mąż zbije skrzynię a koński obornik już czeka (tak, trochę nie ta kolejność, ale za rok będzie lepiej). To będzie eksperyment. Jeśli nie będzie w kwietniu większych mrozów to może się uda. W ciągu ostatnich lat paprykę wysiewaną w marcu zbierałam pod koniec sierpnia bodajże. Zdarzają się u mnie mrozki na początku października, byłoby miło zebrać choć część dojrzałych owoców. Któregoś roku nie doczekałam praktycznie owoców. Większość mojej papryki będzie rosła pod niskimi osłonami, wysadzę na pewno wcześniej niż w połowie maja.
wojtek i
50p
50p
Od: 26 lip 2013, o 23:54

Post »

Pytanie do uprawiających w ub. roku paprykę Urzej.
Jak się Wam spisywała?
U mnie była jakaś strasznie koślawa - marnie rosła i owoców jak na lekarstwo. I tak się zastanawiam, czy warto jeszcze raz jej spróbować? (nasiona będą z innej partii).
Pozdrawiam Wojtek
Awatar użytkownika
Ika2008
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2013, o 08:59

Post »

ekopom pisze:Po prostu, cud
Chyba cud, bo moje zeszłoroczne nasiona siedzą na wacikach już tydzień i nic...
Pozdrawiam, Marta.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”