Reniu,w tym roku powinno zakwitnąć dużo więcej piwonii bo sporo jest zasadzonych na początku września,i mają piękne kły,wszystkie roślinki się ładnie wychylają z ziemi,,oby tylko dużych mrozów nie było,pozdrawiam i miłego dnia życzę
Aniu,piwonie w czasie kwitnienia pięknie dekorują ogród,więc cieszę sie ,że i u Ciebie będą,miłego dnia
Dorotko,ja nigdy nie idę z modą ,tylko sadzę to co kocham ,a potem się okazuje,że mam rację ,nigdy bym nie wymyśliła wcześniej ,że piwonie przeżyją taki renesans,piwonie dokarmiam nawozami potasowo-fosforowymi i sadzę w ziemi kompostowej i z worków,lubią ziemię przepuszczalną i nie podmokłą ,ich korzenie nie lubią mokra,pozdrawiam i słoneczka życzę ,u mnie bardzo ponuro
Beatko,jak jest sporo odmian i one kwitną w różnych porach to kwitnienie ich rozciąga się do 6 tygodni,więc długo można ich oglądać,pozdrawiam
Maryniu,gdyby piwonie były w jednym miejscu,to po przekwitnięciu,nie ma nic ,a w ten sposób posadzone ,nie robią pustego miejsca bez kwiatów,bo zawsze coś koło nich kwitnie ,a one wypełniają swoją przestrzeń kopułą liści,która do jesieni jest pięknie zielona,pozdrawiam i buziaczki na cały tydzień dla Ciebie
Winter,witam w moim ogrodzie i dziękuję za miłe słowa,to piwonie sa królowymi w ogrodzie ,a ja to tylko taka pokojówka dla nich

,ale cieszę się ,że mogę im służyć ,żeby dobrze się miały i żeby urzekały mnie swoją urodą,słoneczka życzę
Marysiu,są odmiany ,które kwitną 1 miesiąc,ale różne odmiany ,kwitną w różnym czasie i jest to rozciągnięte do 6 tygodni,więc ciągle jakieś przez ten okres zachwycają ,pozdrawiam i pięknych dni życzę i dużo słoneczka
Alu,cieszę sie ,że podobają się piwonie ,piwonie są wymagające pokarmowo,zresztą wszystkie rośliny ,które wydają duże i dużo kwiatów,potrzebują sporo pożywienia ,nic nie ma za darmo i z niczego

,ale za to potem pięknie się odwdzięczają ,miłego dnia życzę
Wiolu,3 letnie maliny powinny mieć ful owoców,może jest ich mało ,bo miałaś mało krzaczków, a teraz od początku,żadne sadzenie w trawie i ich obkaszanie ,bo w taki sposób nigdy nie będziesz mieć porządnych i dużo malin, bo one idą trochę rozłogami i uzyskane młode sadzonki zamiast przesadzić i powiększać maliniak ,po prostu skosisz,ważna rzecz jest taka jakie odmiany dokupiłaś ,a jakie miałaś ,bo maliny owocujące w lipcu zupełnie inaczej się prowadzi ,jak maliny jesienne,i te dwa różne gatunki absolutnie nie mogą być razem sadzone,pod maliny musisz przygotować miejsce jak pod rabatę kwiatową wyznaczyć jakieś miejsce np 2m szerokie,wiecej nie bo nie dostałabyś do środka obierając maliny i np 5 m długie ,otoczyć to miejsce obramowaniem ,wybrać wierzchniówkę ,lub zryć i wyczyścić z trawy,dołożyć kompostu,lub ziemi z woka ,trochę obornika i,po prostu przygotować jak pod rabatę bylinową ,i sadzić maliny w odległości 30 cm-40 cm ,na początku trzeba tą rabatę utrzymać bez chwastów,,maliny zaczną rosnąć i się zagęszczać ,bo z rozłogów będą wybijać nowe rośliny,jak one się rozrosną ,to tak zasłonią (w drugim roku)ziemię ,że żadne chwasty pod nimi nie urosną ,a jeżeli ,to nie dużo i szybko wyczyścisz ,jak będziesz widzieć ,że młode odbijają szybko,i robią się gęste to wykopujesz te małe malinki i dosadzasz dalej,ja posadziłam w takim miejscu ,że mogłam przedłużyć rabatę z malinami i mam już 12 m,a obecnie mam 2 takie maliniaki 12mx 2 m,wszystko ze swoich malin ,na początku mąż mi kupił 2 maliny,ja mam te jesienne ,Polkę i Polanę ,jest wygoda ,bo one owocują na tegorocznych pędach ,stare wszystkie się ścina na wys,5 cm,na wiosnę wychodzą z gruntu młode i to one owocują i są wolne od jakichkolwiek szkodników ,jeżeli będziesz robiła taki maliniak to musisz sie odsunąć od siatki przynajmniej 1m ,żeby kosiarka wykosiła tam trawę i to miejsce jest Ci potrzebne do poruszania sie przy obieraniu malin ,dlatego maliniak nie może być szerszy jak 2 m, bo musisz mieć dojście dookoła ,bo po rabacie gdzie rosną maliny nie możesz chodzić ,bo niebotycznie uklepiesz nogami ziemię,a jeżeli byś nie mogła do środka sięgnąć po maliną to możesz jedną nogą delikatnie wejść między maliny i się podeprzeć jeżeli będzie miała jakieś dodatkowe pytania to pytaj ,,bo to trudno tak wszystko na raz powiedzieć ,ja też nie wiem ,czego ty nie wiesz,pozdrawiam i buziaczki posyłam