Początek Clematoholizmu Madzi

Powojniki
Zablokowany
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Początek Clematoholizmu Madzi :)

Post »

Asia na to liczę :-).
Stasiu przycięłam je wczoraj bo tak mi żal było tych dużych pąków. To co największe poszło do śmieci. Teraz mam malutkie gałązeczki. Dziś -4 ;:145 nie wiem czy dobrze zrobiłam. Zapowiadali -1.
Zanotowałam brak Huldine od Ciebie. Zginął pod koniec sierpnia, może bliżej wiosny wylezie.
Awatar użytkownika
stasia_ogrod
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2011, o 16:48

Post »

Ale jak cięłaś, to ten dzień był bez mrozu. :?: :?: :?:
Na Huldine jeszcze poczekaj, powinien się pojawić. Niektóre tak mają, że bawią się w chowanego. ;:oj
Co do hamaka, to świetna rzecz ;:215 ale czy znajdziesz czas żeby się na nim wylegiwać. :;230
Pracoholicy ogrodowi raczej tego nie robią, bo zawsze jest coś do zrobienia, choćby sprawdzanie, która roślina pachnie najmocniej, czy pogawędka z zaprzyjaźnioną różą, albo reprymenda dla tej która się nie wykazuje. ;:306 ;:306
Awatar użytkownika
iwwa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sty 2013, o 18:46

Post »

Madziu, ja też liczę, że moje nowe powojniki przyjmą się i cudnie będą kwitły ;:109 . Ale ja przy Twoich ilościach, to aż tylko mogę się zarumienić ;:131 Mam ich dosłownie garstkę :)
wątek aktualny Ogródek Asi- cz 3
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Stasiu jak cięłam to mrozu nie było. Przycinałam po południu a przymrozek złapał dopiero w nocy. Na Huldine wyczekuję. Jak się nie pojawi to go znowu zakupię. Choć wolałabym wydać tą kaskę na inną odmianę więc niech lepiej odbija :lol: . Jak przycinałam te powojniki to normalnie aż sama się dziwiłam że z taką czułością do nich podchodzę. Źle ze mną ;:306 . Wiesz, hamak mi się marzy ale czasu na niego faktycznie może brakować. Mam huśtawkę i leżak i też zazwyczaj już po ciemku na nich się usadzam. No chyba że jest totalny skwar i dyskusję z roślinkami przerywam, to po basenie na leżaku się kładę.
Asiu nie istotne jest ile się ma odmian. Tylko żeby pięknie kwitły. Nie kupuję ich dla ilości, tylko z czystej miłości. To takie moje hobby- przyglądanie się im i opieka nad nimi. Mam nadzieję że Twoja garstka wreszcie pięknie będzie kwitła. Ja też na młodziakach niektórych miałam po kilka kwiatków i koniec, a na pozostałych młodych zasyp kwiatków na jednym pędzie. Każdy powojnik musi mieć trochę wytchnienia na początku. Najważniejsze żeby nie uwiądł i nie chorował.
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wczorajsze cięcie przyprawiało mnie normalnie o ból serca. Takie pączki żal było ścinać.
Obrazek Obrazek
No ale cieszę się, że teraz już co urośnie i samo nie zmarnieje to nie muszę ścinać :) .
Awatar użytkownika
iwwa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Madziu, chciałabym, że tak się stało. Pomalutku, małymi kroczkami mam zamiar zapoznać się z powojnikami ;:168
Awatar użytkownika
stasia_ogrod
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2011, o 16:48

Post »

Usuń ten paskudny zardzewiały drucik, którym producent spiął go z patyczkiem, bo będzie kaleczył pędy powojnika. ;:222
Pozwól mu się wpleść w siatkę a bambusa zlikwiduj, zapleciony będzie stabilniejszy. ;:333
No chciała bym zobaczyć taką fotkę z Twoją osobą na leżaku, może Twój M Cię kiedyś upoluje. ;:177 ;:306
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Asia a tak ogólnie jak się trzymasz? Kiedy wybierasz się na działkę?
Stasiu usunęłam. W sierpniu jak przyjechał to był tak opleciony że tego bambusa nie mogłam wyjąć. Teraz jak przycięłam to od razu usunęłam i drut i bambus. Mają siatkę to im wystarczy. Hehhe Kochana, może kiedyś się uda.
Awatar użytkownika
iwwa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pashmina2006 pisze:Asia a tak ogólnie jak się trzymasz? Kiedy wybierasz się na działkę?
Madziu, na działce był mój eM, ja wybiorę się, jak będzie cieplej... obawiam się o moje "korzonki". Jestem pod tym względem b.wrażliwa, a ta aura jeszcze nie sprzyja moim kostkom ;:306
Madziu , mam już nowy wątek Ogródek-moje początki cz 2 :wit
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 11 sty 2015, o 16:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Piękne zakupy :) Ja Proteusa w zeszłym roku kupiłam - mój się okazał wielkim twardzielem. Kupowałam na allegro i niestety poleciały. W tym roku mam zamiar kupić u Wędrowskich i uzupełnić w e-clematisie. U Wędrowskich kupowałam już borówki, jagody kamczackie, wisterię, winogrona i kiwi - wszystko mi super rośnie, więc mam nadzieję że i z clematisami też będzie ok.
A powiedz mi Madziu czy Ty masz zamiar clematisy sadzić przy tych kratkach wzdłuż stawu?
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu przy stawie rosną już z drugiej strony kratek róże Flammentanz, New Dawn i Mushimara. Nie widać ich na zdjęciu za bardzo ale są zeszłoroczne. Ponad metrowe. Początkowo myślałam o dosadzeniu clematisa z drugiej strony - od drogi. Ale Stasia jakoś ostudziła mój zapał. Spróbuję połączyć róże z clematisami na dwóch pergolach i na kratach (które nie są jeszcze zamontowane i pomalowane) nad basenem. Jak mnie szlak nie trafi to i tu coś dosadzę. Chociaż nie sądzę bo Flammentanz i New Dawn potrafią się tak rozrastać, że obawiam się przykrycia nimi powojników.
Część zakupionych powojników ma już swoje wybrane miejsca przy różach, inne w nogach róż a jeszcze inne pójdą na siatkę ogrodzeniową.
Awatar użytkownika
Rozana
1000p
1000p
Od: 20 wrz 2014, o 09:30

Post »

A ja nie mam ani jednego clematisa. Może niedługo w sklepach coś będzie to kupię. :D
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marta no co Ty, koniecznie napraw ten błąd 8-) . Minimum jedna sztuka to podstawa. Ja za podstawę uważam minimum trzy sztuki. Z każdej grupy cięcia. Żebyś miała porównanie jak które rosną . Myślę, że już niedługo powinno zacząć się coś pojawiać.
Awatar użytkownika
Rozana
1000p
1000p
Od: 20 wrz 2014, o 09:30

Post »

A może nawet i 3 kupię , tego nie wiem. Tylko wolałabym w sklepie stacjonarnym, w cenie kosztu przesyłki miałabym roślinkę więcej. A u mnie w mieście coraz więcej tych sklepów ogrodniczych, więc za jakiś czas zrobię rundkę po sklepach. Ale chyba końcem marca bardziej coś będzie.
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No to masz szczęście. U mnie tylko w hipermarketach. Tam nabyłam na wyprzedaży rok temu po 3 czy 4 zł. Nawet się zgadzały odmianowo. No a w pozostałych to drożyzna taka że z wysyłką wychodzi mi na to samo. U mnie ogrodniczych nie za wiele. Czasami Tracza odwiedzam. Ale tam ceny spore w przeciwieństwie do wzrostu roślin. Malutkie takie że .. ;:219 .
Zablokowany

Wróć do „Powojniki”