O - to ja mam zupełnie inny przepis na syrop sosnowy. Podczas gotowania witamina C się rozkłada, więc taki syrop traci swoje walory zdrowotne. Wrzucę dla porównania.
Składniki
1 kg pędów sosny
800 g cukru
Instrukcje
Młode pędy sosny oczyścić z brązowych łusek, nie myć
Oczyszczone pędy układać warstwami w słoju, przesypywać każdą warstwę cukrem
Na koniec mocno docisnąć, można zrobić to pałką
Przykryć pokrywką, ale nie zakręcać do końca
Odstawić słój najlepiej na słoneczny parapet naokoło 4 tygodnie, co kilka dni można przemieszać zawartość słoja aby cukier lepiej się rozpuścił
Kiedy pędy puszczą już sok, a syrop nabierze herbacianego koloru można zawartość przecedzić przez gazę, dokładnie wyciskając syrop z pędów
Gotowy syrop przelać do wyparzonych słoiczków lub buteleczek
Przechowywać w chłodnym i suchym miejscu
Dawkowanie
Dorośli po 1 łyżce 3- 4 razy dziennie
Dzieci po 1 łyżeczce 3 razy dziennie
Tylko w maju można zerwać odpowiednie pędy do przygotowania syropu. Najlepsze są takie, które mają 10, 12 cm długości
I jeszcze jedno - syrop z sosny jest na kaszel suchy. Na kaszel mokry stosujemy np syrop z cebuli na miodzie.
Żartujesz - moje chłopaki mają twardy sen. Ostatnie noce mam ciężkie przez to choróbsko i wypluwam płuca i mimo że hałasuję strasznie to oni chrapią w najlepsze. Obawiam się, że wycie też by ich nie ruszyło...