Identyfikacja traw
- Mariusz_S
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 lut 2008, o 01:12
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
1. z pokroju przypomina mi Carex muskingumensis???
2. chyba jakaś kostrzewa???
2. chyba jakaś kostrzewa???
Mariusz Surowiński
Poradnik o trawach
Poradnik o trawach
- anulka
- Przyjaciel Forum
- Od: 23 mar 2007, o 21:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jaka to trawa?
- kocica
- Od: 22 wrz 2007, o 16:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Mam od dwóch lat takie cudo, ale zagubiłam oznaczenie i nie mam pojęcia cóż to za trawa. W każdym razie zaryzykowałam posadzenie i nawet rośnie w tym miejscu:-).

Moja trawa ma zielony środek i białe obrzeżenia, w internecie znalazłam zdjęcia Carex morrowii 'Variegata, ale w środku ma białe, a na zewnątrz zielone obrzeżenia. Trawa kwitła, ale muszę poszukać zdjęcia. Na trawach się ani trochę nie znam więc niewiele mogę podpowiedzieć. Kępa ma około 40 cm wysokości. Nie więcej.

Moja trawa ma zielony środek i białe obrzeżenia, w internecie znalazłam zdjęcia Carex morrowii 'Variegata, ale w środku ma białe, a na zewnątrz zielone obrzeżenia. Trawa kwitła, ale muszę poszukać zdjęcia. Na trawach się ani trochę nie znam więc niewiele mogę podpowiedzieć. Kępa ma około 40 cm wysokości. Nie więcej.
Moje wątki
Pozdrawiam, Ewa.
Pozdrawiam, Ewa.
- Mariusz_S
- Kontakt:
Jak ma 40 cm to na pewno nie jest to Carex conica, bo ta jest mniejsza. Prawidłowe zdjęcie Carex morrowi 'Variegata' znajdziesz w mojej encyklopedii - link jest w stopce. Porównaj zdjęcia - myślę, że się nie mylę.
Mariusz Surowiński
Poradnik o trawach
Poradnik o trawach
- Ellaa
- Od: 6 lip 2008, o 23:59
- Kontakt:
Trawa NN ?
- Mariusz_S
- Kontakt:
Raczej to nie jest trawa, wygląda mi to na jakiś irys lub tatarak.
Mariusz Surowiński
Poradnik o trawach
Poradnik o trawach
Identyfikacja - TRAWY
Witam

Zdobyłem taką oto trawę i nie mam pojęcia co to może być. Turzyce można wykluczyć.
Lepsze zdjęcia wykonam za parę dni, bo już ruszyła z wegetacją. Ma wyjątkowe liście, dość szerokie (około 1 cm)z charakterystyczną łódką na końcu. U dorosłej rośliny liście są osiągają około 25-30 cm długości. Trawa ta wydaje się być częściowo zimozielona. Kwiatostanów niestety nie widziałem, a dokładnie widziałem resztki i okazałe nie były. Aha i co ciekawe liście są wyprostowane, wręcz sztywne i najeżone
pozdrawiam
Tomek

Zdobyłem taką oto trawę i nie mam pojęcia co to może być. Turzyce można wykluczyć.
Lepsze zdjęcia wykonam za parę dni, bo już ruszyła z wegetacją. Ma wyjątkowe liście, dość szerokie (około 1 cm)z charakterystyczną łódką na końcu. U dorosłej rośliny liście są osiągają około 25-30 cm długości. Trawa ta wydaje się być częściowo zimozielona. Kwiatostanów niestety nie widziałem, a dokładnie widziałem resztki i okazałe nie były. Aha i co ciekawe liście są wyprostowane, wręcz sztywne i najeżone

pozdrawiam
Tomek