Przy Piaskowej - ogród Anny 2011

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Biedronka641
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 cze 2012, o 17:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Przy Piaskowej - ogród Anny 2011

Post »

Aniu dziękuję za odpowiedź.W tym roku zima łagodna,ale przyniosła też straty.Przynajmniej u mnie.
Twoje miłki jak na siewki to bardzo ładne. Moje w tym roku są słabsze niż w zeszłym.Pewnie też ich podkarmię.
Dokarmiasz je po kwitnieniu czy już teraz?
Awatar użytkownika
andowan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2007, o 07:49
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Alu- dopiero, gdy będą miały liście , bo teraz jeszcze bazują na ubiegłorocznych zapasach w tkankach . Ale z pewnością znów to zrobię, bo widzę efekty.
slanka-flora
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 3 gru 2011, o 09:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

ANNO :wit
Milki bardzo ładniutkie :!:
Dobrze,ze je pokazujesz;ciemiernik tybetański też dla mnie nowość :!:
Azalia
50p
50p
Od: 6 lut 2012, o 20:08

Post »

Witam .
Czy nasiona sasanki Papageno kupujesz u nas w kraju? Jeśli tak to mogłabyś powiedzieć gdzie i jaka firma je sprzedaje?
Pozdrawiam i nie mogę się już doczekać na ciąg dalszy twoich rarytasów.
Awatar użytkownika
Biedronka641
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 cze 2012, o 17:17

Post »

Aniu tak zrobię.Dzięki za poradę. Nie mam w tym roku ładnych miłków tych pierwszych. U mnie zimy nie było dużej.
Śniegu prawie wcale i jak wychodziły musiało im coś zaszkodzić. Pierwszy zakwitł 14.02. Chyba,że jakieś robactwo mi obskubało płatki. Może te późniejsze będą ładniejsze,ale jeszcze ich nie widzę. Tak je bardzo lubię. No cóż może w przyszłym roku będą ładniejsze. Teraz cieszę się Twoimi.
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04

Post »

Aniu - im dłużej zastanawiam się nad tymi utraconymi sasankami, tym bardziej utwierdzam się w przekonaniu, że masz rację. U mnie na działce gleba jest piaszczysta i bardzo przepuszczalna więc zastoiska wilgoci raczej się nie tworzą. Ale te sasanki, które zginęły rosły blisko domku i właśnie sobie myślę, że "załatwiła" je woda spływająca z dachu....
Awatar użytkownika
andowan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Sławku - miłki amurskie zwiastują przedwiośnie i niesamowicie cieszą swoimi słonecznymi kwiatami. Ja je bardzo lubię i dbam, aby się rozrastały. Pojawiły się też siewki, co mnie napawa dumą. A ciemiernik tybetański...... ten to kwitnie od stycznia i nic mu nie przeszkadza :D

Azalio - witaj w moim wątku :wit . Nasiona sasanek Papageno od lat kupuję u Jelitto https://www.jelitto.com/haupt.html a w tym roku kupiłam jeszcze w http://www.plant-world-seeds.com/ ze względu na obiecane kolory. Nasiona od Jelitto wschodzą zwykle prawie wszystkie a ten angielski sklep na razie testuję.

Alu - życzę Ci, aby późniejsze Twoje miłki zakwitły wspaniale. Moje późniejsze odmiany już widać.

Marysiu-ambo - u mnie też gleba piaszczysta i przepuszczalna a jednak taka zima, jak ostatnia, zawsze eliminuje część sadzonek. Myślę,że Twoje przypuszczenia o tej wodzie spadającej z dachu, są trafne.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2013, o 15:50

Post »

Aniu piękną wiosnę masz, miłki nie bardzo znam te kwiaty, ale są śliczne. U mnie rozkwitł pierwszy krokus ;:138 i tyle wiosny.
Straszny bałagan mam na działce, ale za to ile nieba nad sobą :tan , jeszcze trzy tygodnie będę sprzątać te konary, ale poczułam że sezon się zaczął ;:333 .
Awatar użytkownika
misia
500p
500p
Od: 28 lip 2006, o 10:40

Post »

Piękne twoje milki i ciemiernik tybetański cud natury ;:138
Mój zakupiony w ubiegłym roku wypadł...
Pozdrawiam, Beata
Ogród Misi
Awatar użytkownika
magry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 wrz 2009, o 19:20

Post »

Żyją jednak moje ciemierniki tybetańskie.Są mikroskopijnych rozmiarów ale jednak są.Chyba zbyt dużo ziemi mają nad sobą.
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04

Post »

Aniu - wczoraj zajrzałam do Twojego wątku, znalazłam te dwa linki do sklepów z nasionami sasanek i nie mogę z nich wyleźć. Na razie oglądam tylko sasanki... i aż się boję wgłębić w ich ofertę ;:306
Awatar użytkownika
Ma-Do
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2010, o 20:29

Post »

Witaj Aniu :wit ,zaglądam Tu często i nieustannie podziwiam !
Dzisiaj ściągnęło mnie tu piękne,wiosenne kwitnienie,a szczególnie zachwycił mnie ciemiernik tybetański. ;:167
Koniecznie muszę go zdobyć,tylko gdzie? :D
Pozdrawiam , Małgosia
Moje wątki
Awatar użytkownika
andowan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przepraszam, że tak długo milczałam ale starałam się jak najwięcej zrobić w ogrodzie. Sprzątania jest bardzo dużo i nie starczyło ciepełka na poradzenie sobie z całością ogrodu; z przyjemnością patrzę na wygrabiony trawnik i rabaty pozbawione suchych badyli. Ale zostało jeszcze sporo suchości do usunięcia.

Dorotko ;:167 Z Twojego wpisu wywnioskowałam, że drzewo, które zagrażało domkowi , już wycięte. Pień i grubsze gałęzie z pewnością przydadzą się na wiosenne i letnie ogniska. U mnie też już zaczynają kwitnąć krokusy; sporo cebulek zawłóczył w różne miejsca bardzo aktywny kret, który buszował u mnie dwa lata temu całą zimę. Krokusy, dawniej posadzone w malowniczych grupach kolorystycznych, teraz kwitną to tu, to tam ale i tak są urocze. Jesienią znów nasadzę ich sporo. Na szczęście nie są bardzo kosztowne.

Beatko - witaj :wit Może Twój ciemiernik tybetański jeszcze wyjdzie. Janek - magry też myślał, że mu zginął i okazało się, że roślinka żyje. A przylaszczka transylwańska z czuprynką od Ciebie ma już pąki i lada dzień zakwitnie. Bardzo się nią cieszę. ;:87

Janku - bardzo się cieszę, że Twój ciemiernik ma się dobrze i życzę Ci, aby jak najszybciej wszedł w okres kwitnienia. To bardzo wdzięczna roślinka , bo zakwita już w styczniu i nie straszny jej ani mróz ani śnieg :D

Maryniu-ambo - nasiona w tym angielskim sklepie kupowałam po raz pierwszy. Opakowania zawierają niewiele nasion - np nasion sasanek Papageno było 18 - żadne do tej pory nie wzeszło. Papageno od Jelitto też w tym roku wschodzą opieszale i nieregularnie ale codziennie pojawiają się 2-3 nowe siewki; mam już ich 35 a jest to około 2/5 wszystkich wysianych nasion.
Oprócz sasanek kupowałam w angielskim sklepie nasiona pierwiosnków. Też nie było ich wiele w opakowaniu ale wszystkie oprócz jednej odmiany już ładnie wschodzą ( Gold Lace Red - jak las :D ).

Małgosiu - witam i dziękuję za miłe słowa ;:108 Mój ciemiernik tybetański został zakupiony w http://www.edrom-nurseries.co.uk/ ale od jakiegoś czasu ( ta fatalna zima , która dała się we znaki szkółkarzom ze Szkocji i z Anglii ) nie mają go w ofercie. Żebym ja się nie bała go dzielić, to mój jest już tak rozrośnięty, że wyszłyby z niego ze trzy duże sadzonki. Ale ze mnie jest tchórz ;:224

Ostatnie ciepełko pozwoliło na pracę w ogrodzie i wykwitnięcie następnych wczesnowiosennych roślinek.

Oczywiście pierwsze krokusy....

Obrazek Obrazek

i ranniki.

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Przedostatni miłek amurski i pierwsza kokorycz

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
misia53
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 paź 2011, o 00:32

Post »

Aniu ,podziwiałam krokusa z pierwszej fotki....kwitnie corydolis u mnie dopiero z ziemi maciupkie listki wystają.Wtorek od rana bardzo ciepły duzo krokusów się rozwineło i kilka przylaszczek...dziś zimno i wszystkie kwiaty skulone.
Mój ogród - moje marzenie
Moje nadwyżki
https://plus.google.com/photos/11666739 ... 490/albums" onclick="window.open(this.href);return false;
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2013, o 15:50

Post »

;:196 Aniu wiosna u Ciebie pełną gębą, tak proszę o więcej. Ja wybieram się w sobotę na wielkie, dalsze sprzątanie, ale pogoda nie zapowiada się nie fajna.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”