Dziki zakątek
Re: Dziki zakątek
Marta jak chcesz zakwas do chleba od podstaw zrobić to faktycznie zacznij, bo to tydzień trzeba robić
Moi raz chcą taki jeść, a innym razem upiekę i sama muszę zjadać... Kiedyś kupiłam maszynkę do pieczenia chleba, ale strasznie suchy ten chleb z niej wychodzi - no chyba że z dodatkami. Rewelacyjny chleb jest z czosnkiem i papryką, albo z cebulą - super wilgotny, tylko nie można go dłużej przechowywać.

Witam
Fajnie zapowiada się Twój wątek
Oczywiście będę obserwował 

- Rozana
- 1000p
- Od: 20 wrz 2014, o 09:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam Barbaro i Rafale
.
Vimen masz rację chyba zrobię zakwas, bo jak przywiozą kuchenkę , to zaraz przyjedzie pan i przypnie. I trzeba jakiś chrzest kuchenki zrobić
.
A dziś nowe fotki.

krokusiki, kwitną

tylko kolor kremowy mnie zadziwił

Byłam w szkółce, kupiłam jodły i tawułkę jakąś białą, ale nie pamiętam dokłądnie jaka. A jedna jodła ma 2 przewodniki, nie zauważyłam. Nie wiem czy jeden odciąć czy jak?

i żrobiłam torcik. Ozdoba taka sobie, na szybko, zmęczona trichę jestem . Torcik jest o smaku kakao, cappuchino. Jutro okaże się czy dobry mi wyszedł.

A 2 lata temu miałam tak mokro po deszczach :

Vimen masz rację chyba zrobię zakwas, bo jak przywiozą kuchenkę , to zaraz przyjedzie pan i przypnie. I trzeba jakiś chrzest kuchenki zrobić

A dziś nowe fotki.

krokusiki, kwitną

tylko kolor kremowy mnie zadziwił

Byłam w szkółce, kupiłam jodły i tawułkę jakąś białą, ale nie pamiętam dokłądnie jaka. A jedna jodła ma 2 przewodniki, nie zauważyłam. Nie wiem czy jeden odciąć czy jak?

i żrobiłam torcik. Ozdoba taka sobie, na szybko, zmęczona trichę jestem . Torcik jest o smaku kakao, cappuchino. Jutro okaże się czy dobry mi wyszedł.

A 2 lata temu miałam tak mokro po deszczach :

- Anuleczka
- 500p
- Od: 25 sty 2015, o 20:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Marta ależ się u Ciebie wiosennie i słodko zrobiło. No no no. Piękny tort. na pewno pyszny. 

- mati1999
- 1000p
- Od: 3 maja 2013, o 13:17
Te krokusy mi nie wyszły
a piękne są
Jodłe zostaw bo potem będzie dzura a przy okazji będzie gęściejsza
Ten torcik cudny
A ten ostatni okropny

Jodłe zostaw bo potem będzie dzura a przy okazji będzie gęściejsza

Ten torcik cudny

A ten ostatni okropny

Ale fajne jeziorko
U mnie przez brak słońca wszystko w letargu

U mnie przez brak słońca wszystko w letargu

- Rozana
- 1000p
Dziękuję am za miłe słowa. Czuję , żę niedługo więcej wyjdzie mi krokusików, inne już mają pączki. 

- beacia0088
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 lis 2013, o 20:18
Kochana wiosna super u mnie coś w tym roku nie wyszły te kwiatuszki a miałam ich dużo,nie wiem czemu,chyba że jeszcze wyjdą .Torcik super i na pewno pyszny,zjadłabym a tego ostatniego zdjęcia ci nie zazdroszczę,przerąbane .U mnie na szczęście nie ma takich problemów jak na razie,i oby nie było 

- Rozana
- 1000p
Beatko, mi też dużo krokusów nie wyszło a miałam ich mnóśtwo, bladoróżówe, i mix kolorów, na razie tylko żółty zakwitł i kremowy. A gdzie niebieskie i te inne. Z ziemi też jakoś bardzo dużo nie wzeszło. To już lepiej jest z tulipanami. One jakoś takie konkretniejsze.
-
- 200p
- Od: 4 sty 2015, o 19:39
Marto, na krokusy czekaj cierpliwie . Najwcześniej z botanicznych zakwitają właśnie te jasno żółte. U mnie już zaczynają przekwitać i dopiero teraz pojawiają się inne.
Pozdrawiam Lucyna
- Anuleczka
- 500p
- Od: 25 sty 2015, o 20:27
Dokładnie u mnie jest tak samo. Najpierw żółte potem inne kolory 

- beacia0088
- Od: 25 lis 2013, o 20:18
To mnie dziewczyny pocieszyłyście bo myślałam,że już przepadły a tak je lubię.Tulipanów wychodzi mi mnóstwo 

- Rozana
- 1000p
To może i ja się doczekam innych 

- kasia100780
- Od: 31 lip 2014, o 16:39
Syrop z sosny:Malvy pisze:Szczęściara z Marty, ja z babki piaskowej nawet z paczki potrafię zrobić zakalecza to drożdżowe, kruche i inne takie nie ma najmniejszego problemu. Też piekłam chleb Soniu, jak miałam więcej czasu, ale bez zakwasu, dostałam przepis na drożdżowy, ale smakował jak ten na zakwasie , piekłam żytnie i półpszenne i bułeczki faszerowane kapustą z grzybami
![]()
A ze wspomnianego czarnego bzu co roku robię nalewki (konsumenci twierdzą że pyszne), wina nie próbowałam robić, bo wydawało mi się, że to za dużo uwagi potrzebuje a ja warunki miałam marne do przechowywania butli. może w następnych latach?
![]()
Od kasia100780 chętnie dowiedziałabym się jak zrobić dobry syrop z sosny
Młode majowe pędy sosny (przyrost z jednego roku - te z końców gałęzi) umyć, włożyć do garnka i zalać wodą tak, by pędy były w całości przykryte.
Gotować 1,5 - 2 godziny.
Odcedzić wywar.
Na każdy litr wywaru dodać 1 kg cukru.
Gotować na wolnym ogniu ok. 2 godzin.
Gorący syrop z sosny przelewać do szklanych butelek.
Dobrze zakręcić.
Przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu, najlepiej w lodówce.
- cyma2704
- Od: 5 mar 2013, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Martuś na pewno wyjdą,
moje krokusy też jeszcze śpią. Torcik z pewnością równie smakowity, jak piękny.
Jak takie torty pieczesz, to z chlebem pójdzie śpiewająco. Nadmiar wody gorszy niż susza,
podlać zawsze można.