Ogród z furtką

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
MonaeS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 mar 2010, o 22:02
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogród z furtką

Post »

Miło cię gościć Mateuszu, Tulipany o które pytasz to moje ulubione "Queen of Night". Są ciemnoniebieski, prawie czarne, wysokie do 60 cm i długo kwitną. Często można je kupić w Lidlu lub Biedronce.

Aniu na tej rabacie jest dosłownie miszmasz, bo oprócz karłowych iglaków posadziłam właśnie kwitnące wiosną żagwiny, zawciągi, rogownicę, macierzankę i trochę tulipanów. Kiedyś i ona pójdzie do remontu, ale priorytetem są inne rabatki.
Póki co, musi tak być, przynajmniej wiosną jest kolorowo.

Ewelino mój ogród niedawno /6 lat temu/ był niezaoranym polem, pełno było pustych miejsc, a najgorsze było to, że sadziłam co mi w oczy weszło i tam gdzie popadło, byle coś rosło. Radosna twórczość "młodego" ogrodnika. I przez to trzeba przejść i .....uczyć się cierpliwości, zdobywać wiedzę i pielęgnacji i tworzeniu ogrodu oraz szukać swojego pomysłu na ogród.
Tego ci życzę, bo jest to możliwe. Powodzenia.

Basiu moje obwódki są ze zwykłego bukszpanu, który tnę dwa razy do roku: w czerwcu i pod koniec sierpnia. Jest to bardzo plastyczna roślina która może stanowić piękną ozdobę ogrodu.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
mati1999
1000p
1000p
Od: 3 maja 2013, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Tak właśnie myślałem że to one tylko ten kolor trochę mi nie pasował :D :wink: wiesz miałem je i u mnie są jednoroczne :roll: :(
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj. Dziękuję serdecznie za słowa otuchy. Myślę , że masz rację i w zeszłym roku miałam ten syndrom "młodego" ogrodnika - sadziłam wszystko co dostałam od sąsiadki i innych osób , kupowałam co mi się podobało i sadziłam gdziekolwiek a od tego roku staram się planować rabaty dokładniej żeby miało to ręce i nogi .W tym roku zapowiada się wielkie przesadzanie, dosadzanie itd ale na tym polega tworzenie swojego ogrodu i to jest piękne , że mamy wpływ na jego przyszły wygląd. Pozdrawiam i życzę słonecznej niedzieli :wit .
Awatar użytkownika
drozd
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2009, o 21:12

Post »

Witaj Aniu!!!
Wprawdzie łatwiej było wejść do ogrodu gdy nie miał furtki ale jakoś udało mi się ją sforsować. Warto było bo ogród co to mówić piękny i taki elegancki. Podziwiałem wspaniałe nasadzenia ale od razu przyszła mi myśl ile to potrzebowało wysiłku nie mówiąc o kosztach. Możesz być dumna ze swojego dzieła.
Moje gratulacje!!!

Pozdrawiam i życzę dużo ciepła i słoneczka ;:3
Pozdrawiamy. Krystyna i Janusz
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Aniu, fajowe te kule czosnkowe, też je bardzo lubię ;:108 A próbowałaś wysiewać te nasiona które się w nich tworzą, bo ja nie. W tym roku może bym spróbowała ;:224
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
MonaeS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie kochani. Wraz ze zbliżającą się wiosną i ja wracam do życia /w przenośni i dosłownie/
Mateuszu może twoje tulipany bardzo "komuś" posmakowały, chyba nie masz innego wyjścia i jeśli ci się podobają posadź je jesienią jeszcze raz.

Ewelino nikt nie rodzi się doskonałym, błędy są nam potrzebne. Zobaczysz jacy będą uradowani znajomi z twoich roślinnych "prezentów".

Januszu szczególnie miło przyjęłam pochwałę z twoich ust, bo w moich oczach uchodzisz za osobę, która posiada ogromną wiedzę ogrodniczą i pozwala się nią dzielić z innymi. O wkładzie pracy nie chcę pisać, bo sam wiesz, że bez niej i bez pasji nic wartościowego nie powstaje. Mój ogród by nie istniał w takiej postaci, gdyby nie to forum i tacy ludzie ta TY.

Zuziu w pierwszych latach pracy nad ogrodem miałam zapał do wysiewania wielu roślin, ale teraz już mi się nie chce i w tym roku poszłam na minimalizm.
Mam na parapecie tylko cztery pojemniki i kiełkującymi roślinami, oto one:

szałwia omączona, pięknie kwitnąca na niebiesko.
Obrazek

ostnica mocna, pony tails
Obrazek

werbena patagońska
Obrazek

Mam chęć jeszcze na kilka ziół, ale to za chwilę.
A dzisiaj znalazłam kilka zapowiedzi prawdziwej wiosny

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
jola1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2008, o 08:15

Post »

Aniu bardzo mnie ucieszyła wiadomość że wracasz do życia mam nadzieję że kuracja przynosi teraz efekty.
U nas też kwitną krokusy ale tylko te drobne te duże jeszcze nie zakwitły.
Wczoraj dosyć intensywnie popracowaliśmy w ogrodzie, większość roślin jest już przycięta została góra w szpalerze świerkowym i kilka krzaczków-wieczorem padliśmy ze zmęczenia.
Awatar użytkownika
garden11
1000p
1000p
Od: 3 gru 2014, o 10:16

Post »

Aniu, piękne fotki z ogrodu pokazujesz nam ;:108
Pozdrawiam Ewa

W ogródku u Ewy
Awatar użytkownika
jola1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2008, o 08:15

Post »

Hoop,hoop Siostro gdzie się podziewasz?
Pewnie szalejesz w ogrodzie.
Awatar użytkownika
Iryseq
200p
200p
Od: 15 maja 2011, o 13:12

Post »

Aniu ogród masz .... brak słów. Najbardziej podoba mi się rabata z wierzbą i hortensjami pod oknem. Kolory wspaniałe.
Awatar użytkownika
garden11
1000p
1000p
Od: 3 gru 2014, o 10:16

Post »

Bardzo jestem ciekawa hortensji w tym ogrodzie, czekam zatem na nowy sezon mam nadzieję iż zdjęć nie zabraknie :)
Pozdrawiam Ewa

W ogródku u Ewy
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam serdecznie. Pogoda paskudna więc Ania chyba nie dłubie w ziemi ? A może :roll: . W każdym razie chciałam zapytać jakie dokładnie odmiany bukietówek rosną na tej przepięknej rabacie przy ścianie domu ? Czy zechcesz uchylić rąbka tajemnicy ?? Będę zobowiązana ;:65 . Pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Już nie trzeba- cofam pytanie- odnalazłam wszystko w wątku :oops: .
Awatar użytkownika
Iryseq
200p
200p
Od: 15 maja 2011, o 13:12

Post »

[quote="MonaeS"]Lato ledwie odeszło o ja już za nim tęsknię i mimo ze jesień też może być piękna to co rusz oglądam zdjęcia kiedy ogród cieszył obfitością kwiatów i zieleni.

Obrazek

Co to za drzewo?
Awatar użytkownika
MonaeS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jolu wybacz, że zwlekałam z odpowiedzią, ale nic nie robię w ogrodzie, bo ciągle jest zimno a ja zmagam się z chorobą.
To drzewo o które pytasz to Catalpa Nana. Kiedy ją kupiliśmy była patykiem z kilkoma gałązkami, a teraz się tak rozrosła, że w tym roku musieliśmy przeprowadzić cięcie. Jak widać zrobiła się nieforemna i utrudniała przejście od furtki.
Mieliśmy również drugą, ale na jesieni powędrowała do sąsiada, bo nie pasowała mi do nowej rabatki. Teraz codziennie ją oglądam wyjeżdżając do pracy i mam nadzieję, że będzie tam ozdobą.
Nie na taką wiosnę czekałam. Ręce marzną i wiatr utrudnia pracę, ale ptasi śpiew i kwitnące tulipany nie pozwalają wątpić, że to jednak wiosna.
Mam duże zaległości w ogrodowych porządkach, zaczęłam strzyc bukszpany, czyścić trawy i żurawki.
Czy wiadomo kiedy będzie ciepło?
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dostałam od Joli1 pomidorki koktajlowe i chcę by rosły w donicach, więc studiuję odpowiedni wątek, bo nigdy tego nie robiłam.
A ten busz na drugim zdjęciu to sadzonki szałwii omączonej. Obrazek

Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”