Borówka amerykańska - 5 cz

Drzewa owocowe
Zablokowany
swistak
200p
200p
Od: 22 maja 2013, o 20:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Borówka amerykańska - 5 cz

Post »

Witam, ja zawsze zasilam w połowie każdego miesiąca to jest w Kwietniu,Maju i Czerwcu,a potem już tylko objadam się owocami borówki,pięknych plonów w tym roku, piotr
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
magda1975
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2008, o 18:25

Post »

Właśnie przycięłam borówkę według powyższego filmu.Przy okazji zobaczyłam jak owocowe budzą się do życia.
Neki
100p
100p
Od: 27 sty 2014, o 10:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Czym dobrze jest nawieźć ale z naturalnych nawozów, pokrzywa, obronik ?
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 wrz 2014, o 16:07

Post »

Neki naturalny nawóz to gnojówka ze szczawiu lub/i rabarbaru :).
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
Neki
100p
100p

Post »

Mam szczaw kisić jak pokrzywe ? To ile mam dać szczawiu a ile wody
swistak
200p
200p

Post »

Szanowni Państwo czy ktos z Was przeczytał choć trochę o borówce i jej potrzebach,borówka ma małe potrzeby,ale konkretne i nie da się przeskoczyć zastępując czyms co akurat jej jest niepotrzebne,Jak czytam że ktos ma zbędny obornik koński,krowi lub gołębi to mogę powiedzieć tylko tyle dawaj sobie pod co chcesz ale nie pod borówkę.Mimo wszystko życzę obfitych plonów,pozdrawiam piotr
cewe
500p
500p
Od: 28 lip 2013, o 12:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Borówce potrzebna jest 1 łyżka płaska siarczanu amonu na 10 litrów wody pod 2 krzaki ,co 2 tygodnie ,do końca czerwca.
Może być również użyty Insol. Do tego słońce ,woda i nic więcej borówce nie potrzeba oprócz odpowiedniej gleby jeszcze.
I tyle w temacie ,jakby powiedział Edicool
x-p-11
---
Od: 20 lut 2015, o 15:58

Post »

cewe pisze:Borówce potrzebna jest 1 łyżka płaska siarczanu amonu na 10 litrów wody pod 2 krzaki ,co 2 tygodnie ,do końca czerwca.
Może być również użyty Insol. Do tego słońce ,woda i nic więcej borówce nie potrzeba oprócz odpowiedniej gleby jeszcze.
No tak.. ale chyba pod warunkiem, że jesienią coś się jeszcze sypnęło pod krzaki
Neki
100p
100p

Post »

Oto chodzi że mam sadzić teraz borówkę i zaszczepić ją mikoryzą, a jak wiadomo sztuczne nawozy niszczą grzybnię. A może po prostu bedę dbał o pH ziemi poprzez np.rzucanie trotu z drzew iglastych jesienią pod borówkę ?
dolores10
50p
50p
Od: 11 wrz 2014, o 16:40

Post »

Czy zaleca się robić jakiś oprysk wiosenny?
pozdrawiam wszystkich
cewe
500p
500p
Od: 28 lip 2013, o 12:19

Post »

pelikano11 pisze:
cewe pisze:Borówce potrzebna jest 1 łyżka płaska siarczanu amonu na 10 litrów wody pod 2 krzaki ,co 2 tygodnie ,do końca czerwca.
No tak.. ale chyba pod warunkiem, że jesienią coś się jeszcze sypnęło pod krzaki
Jesienią ewentualnie można podlać 1-2x w takim samym stężeniu siarczanem potasu w celu lepszego zdrewnienia młodych przyrostów.Zaraz po zbiorach.
Nic innego nie trzeba.Wyjątek stanowi brak jakiegoś pierwiastka po badaniu gleby lub po wyglądzie rosliny.

-- 27 lut 2015, o 20:26 --
dolores10 pisze:Czy zaleca się robić jakiś oprysk wiosenny?
pozdrawiam wszystkich
Jeśli nie było żadnych chorób to po co?
Awatar użytkownika
agnieszka__
500p
500p
Od: 22 paź 2009, o 23:29

Post »

Co tu wszyscy tacy nadgorliwi z tym nawożeniem przecież świstak napisał :"borówka ma małe potrzeby" to trochę jak leśna roślina właśnie z borówkowych czy jakoś tak drobne płytkie korzonki wymagają lekkiej kwaśnej gleby z torfem, żeby móc szybko absorbować pokarm .

Borówka potrzebuje takich samych pierwiastków jak inne rośliny tylko w innych proporcjach i w postaci innych jonów .

Borówka potrzebuje azotu do wzrostu zarówno pędów jak i owoców i dlatego dajemy siarczan amonu ,saletrę amonową albo mocznik. Tylko od fazy liścia do drugiej połowy czerwca jedni piszą ,że raz na miesiąc , a inni że co dwa tygodnie .
Siarczan amonu zakwasza glebę dzięki reszcie kwasu siarkowego ,która łączy się z wodorem w glebie i tworzy kwas siarkowy.Azot(amonowy) zawarty w siarczanie amonu długo pozostaje w glebie, i dzięki temu może zasilać roślinę przez cały sezon.

Nawozy potasowe,fosforowe i magnezowe dajemy na jesień głównie żeby przyspieszyć drewnienia pędów i aby mogły one prawidłowo zakończyć swój wzrost .

Czuję ,że to wszystko, ja gnojówki nigdy nie daję, azofoską nie sypię i innymi też nie albo gotowe do borówek albo siarczan amonu.Koniec :)
zielone jest piekne
pozdrawiam Agnieszka
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 18&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 wrz 2014, o 16:07

Post »

Tylko że niektórzy nie chcą chemii sypać, więc szukają innego sposobu na zakarmienie roślin + zakwaszenie gleby. Co do gnojówki (proporcji) nie mam pojęcia, nawet z pokrzywy lecę na oko z zielskiem i zalewam aby woda nie przykryła zieleniny.
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
tencia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sty 2013, o 20:47

Post »

Czy kora ,która została mi po drzewie sosnowym w szopce nadaje się do podsypania borówki,czy musi być przekompostowana na dworze? .Leży tak ok. pół roku.
Pozdrawiam Teresa :wit
swistak
200p
200p

Post »

Witam, tencia korę możesz podsypać jak leżała w szopie,kompstujemy tylko troty, piotr
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”