Minibotanik Jacka cz.9

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Margaret2014
1000p
1000p
Od: 20 maja 2014, o 08:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Minibotanik Jacka cz.9

Post »

Kuflikami też się zachwycałam kiedyś na wakacjach, chętnie zaopiekowałabym się nimi w swoim ogrodzie :(
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Krysiu, długa i ciepła jesień pozwoliła na późne wykopki daliowe. Ja zrobiłem to w połowie listopada. Dzięki temu dalie jeszcze krócej niż zwykle są poza gruntem, stąd ich tak dobry stan. Ja też za bardzo warunków nie mam tylko parapety. Musiałem z nich pościągać inne doniczkowe. Muszę przynajmniej zmajstrować ogrzewany inspekt, by już w poł. IV przenieść tam maluchy dalii.
Ale póki co cd. zdjęć z podróży. Dziś będą drzewa; potrafią zachwycić swym pokrojem, konarami, pniem:
Obrazek

Dorotko, sadziłem kilka razy miliny ale przepadły. A oto pokazywany wcześniej w swoim niezwykłym otoczeniu - w korzeniach drzewa!
Obrazek

Basiu, no to trochę ominą Cię przedwiosenne zachwyty. Ale tylko trochę więc termin lepszy niż każdy późniejszy ;:333
Palmy - więc wiadomo, że zimy raczej tam nie znają, a jak już to bardzo łagodną:
Obrazek

Małgosiu, a ja się zastanawiałem - kuflik to czy nie? Bo kwiatki rzeczywiście w tym stylu, a nigdy nie miałem u siebie w doniczce.
Obrazek

I na koniec wyjątkowe drzewo z ogrodu botanicznego (dlatego wiem, jak się nazywa):
Obrazek
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2011, o 13:58

Post »

Przepiękne drzewa i zdjęcia-ale wybacz ja wolę nasze ,rodzime
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Jacku
Mnie osobiście najbardziej się podoba parasolowate drzewo sosnopodobne :D
Ale to chyba nie Nowa Zelandia :?:
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jacku twoja ;:168 / moja hortensja ma mnóstwo pięknych pąków i jeszcze odbija od spodu.
Zimowana w szklarni pewno już dobrze się ukorzeniła i pójdzie wiosną do gruntu.
Już się cieszę na jej kwitnienie. :heja
Fotka u mnie w nowym wątku.
Grażyna.
kogro-linki
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 20:55

Post »

Cześć Jacku,
drzewa robią wrażenie...A miejsce ze "świątynią dumania" wygląda rzeczywiście niesamowicie.
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
smolka
1000p
1000p
Od: 19 paź 2012, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jacku kolejne piękne zdjęcia... tym razem drzew! ;:108 Niesamowite okazy ;:172

Ja też miałam dwa miliny - jeden pomarańczowy, drugi żółty - i też mi nie przetrwały, a podobno to bardzo ekspansywne rośliny! Nic z tego nie rozumiem ;:219
Awatar użytkownika
maniusika
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 20:50

Post »

Mój żółty milin nie chce kwitnąć a czerwony i pomarańczowy kwitną ale strasznie się rozrastają . Rosną w donicach ale i tak potrafią się wydostać parę metrów dalej .. U mnie dzisiaj słonecznie i ciepło chociaż wiatr mroźny nie da jeszcze pospacerować długo po ogrodzie ale wiosna coraz bliżej ..
zapraszam do mego ogrodu..Janka
Moje -marzenia-maniusika -IV
Mój album
Awatar użytkownika
Reni4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 wrz 2009, o 15:01

Post »

Witaj Jacku ..dawno mnie tu nie było..ale też z chęcią oglądnęłam Twoje wspomnienia..przepięknie.. ;:138 I te wspaniałe drzewa... Kalie zawsze mi się podobają..dzięki za takie cuda;) Pozdrawiam..
Awatar użytkownika
bejka1970
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2012, o 18:50

Post »

Zaczełam przeglądać wątek od poczatku ,ale widzę ,że troszkę czasu mi to zajmie wiec wpisuje się ,żeby nie zgubić ścieżki do twego tajemniczego ogrodu :D Pierwsze wrażenie :oops: :shock: ile roślin zgromadziłeś!Jeśli chodzi o irysy to mnie najbardziej ciągnie do falbanek i koronek...ale rozumiem i podziwiam pasję do tworzenia kolekcji starych odmian :D Zachwycilam się pierwiosnkami ;:oj teraz czas podelektować się liliowcami :D
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Dorotko spoko; nie mam nic przeciwko naszym drzewom ale egzotyka też mnie fascynuje jak jestem w egzotycznym miejscu ;:333
Rumianki wyglądały całkiem swojsko :wink:
Obrazek

Agnieszko niewykluczone, że była to jakaś sosna, bo było ich tam dużo.
Nowa Zelandia? Brzmi nieźle. A czy na Nowej Zelandii są pagody? :lol:
Obrazek

Grażynko, moje hortensje, które przechowuję w pomieszczeniu, też już w pąkach ;:136 Jak tylko uporam się z zaległościami - zajrzę do Ciebie.
Ta psianka dziko rosnąca też dość swojsko wyglądała, bo przypominała mi kwitnące ziemniaki ;:224
Obrazek

Izo, takie jednorodne kolory i proste formy bez wielu ozdób i udziwnień cieszą się dużym powodzeniem w architekturze ogrodu, o czym na pewno przekonałaś się na wielu wystawach i w odwiedzanych ogrodach. Ja podziwiam i dobrze odpoczywam w minimalistycznej przestrzeni ale mój ogród poddany jest innym zasadom.
Tak, drzewa bywają zachwycające, a niektóre pięknie kwitną. Oto kwiaty puchowca, którego cierniowy pień pokazywałem powyżej:
Obrazek

Smolko, mi też padały miliny ale rośnie jeden u Rodziców i to mi wystarczy. Z pnączami słabo sobie radzę i muszę w tym roku zrobić porządek z pnączową "dżunglą", która powstała na środku mojego ogrodu :roll:
To połączenie pnącza (bugenwilla) na palmie robiło wrażenie!
Obrazek

Janko, to masz całkiem sporo milinów ;:333 Tam, gdzie byłem, widywałem żywopłoty z milina. Całkiem fajnie wygląda w takiej formie.
A skoro w tej prezentacji sporo zdjęć z ogrodu botanicznego to pokażę, co tam jeszcze ciekawego widziałem. Na przykład drzewo kiełbasiane:
Obrazek

Witaj Reniu :!: Ja też lubię kalie i często je widuję dziko rosnące w cieplejszym klimacie. Moja biała nie kwitła jeszcze ale ma ładne liście i zimuje ze mną w domu, bo nie zrzuca liści.
Kolejny przedstawiciel australijskiej flory:
Obrazek

Beatko, witam Cię w moich włościach ;:180 A myślałem, że zaczęłaś oglądać od dalii? :wink: Ale to prawda - na punkcie irysów też mam hopla i to one rozpoczną pokaz głównych moich kolekcji. Ale to dopiero w maju, a póki co ciepłe klimaty kwitnących drzew:
Obrazek
Awatar użytkownika
Reni4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 wrz 2009, o 15:01

Post »

Wspaniałe to wszystkie roślinki pokaujesz je pięknie ;:138
Awatar użytkownika
bejka1970
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2012, o 18:50

Post »

Jacku bo ja lubie tak od poczatku ogladać :D liliowce to moja pierwsza ogrodowa miłosć w tym roku pięć odmian powtórzyło mi kwitnienie jesienią między innymi ten ,którego mam w avatarku ,zdjęcie wrzesniowe :D późnie wpadłam w irysy i floksy :D ale jesienia zaczyna mi brakować koloru :( podziwiam twoja kolekcję astrow ,zwłaszcza te ciemno niebieskie i fioletowe ,cudne są ;:oj
smolka
1000p
1000p
Od: 19 paź 2012, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Oniemiałam ;:oj

Puchowiec ma piękne kwiaty ;:167

Połączenie bugenwilli z palmą bardzo oryginalne ;:215
Awatar użytkownika
alicjad31