Jeśli chodzi o własny ogródek to jak najbardziej się da. W ozdobnym nie pryskam niczym jakieś 2 lata, warzyw i owoców nigdy nie pryskałam i nawet przez myśl mi to nie przeszło.
Mówię teraz o uprawach na dużą skalę czyli w rolnictwie albo w sadownictwie. Jeśli rolnik nie opryska zbóż przed szkodnikami czy chorobami to będzie obniżka plonów. Jeśli nie opryska od chwastów, to to samo lub jeszcze gorzej bo chwasty zagłuszą roślinę uprawną. Jeśli nie opryska ziemniaków przez zarazą czy od stonki to niewiele z tego zostanie. Wiem co mówię, praktyka. Podobnie mają sadownicy, w handlu liczą się tylko nowoczesne odmiany, które m.in. dobrze znoszą transport i dobrze się przechowują. Muszą też być ładne, wiadomo o co chodzi. Innych pewnie nie udałoby im się sprzedać. Nowe odmiany, zwłaszcza w produkcji towarowej wymagają ochrony chemicznej. Tych starych nie trzeba pryskać ale to już odmiany dla amatorów i zapaleńców
W moim ogródku niewiele rośnie. Przez kilka lat skupiłam się wyłącznie na różach kosztem innych roślin. Coś tam niby kiedyś było, ubiegłego lata dokupiłam parę bylinek ale to wszystko jakoś tak się rozproszyło w ogrodzie, że widać tylko róże i... pustkę

Teraz powoli staram się nadrabiać te braki, szukam różnych wypełniaczy typu lawenda, szałwie, dzwonki itp. Bardzo chciałabym posadzić kilka (haha, nie oszukujmy się, więcej niż kilka, w każdym razie miejsca starczy może na kilka) piwonii, liliowców (bo dotąd mam tylko ten zwykły, rosnący również po rowach

), maków, jakieś lilie, jeżówki i masę innych różności. bardzo brakuje mi wiosennych kwiatów, zwłaszcza tych wczesnych. Pierwsze będą u mnie dopiero krokusy, na razie nie ma czego pokazywać a i te krokusy jakoś mi wyginęły, nie wiem czemu. Może coś je zjadło? Z roku na rok mam ich coraz mniej. Pewnie jeszcze posadzę niejedną różę, ale zanim podejmę decyzję, 100 razy się zastanowię bo miejsce pod róże cenniejsze niż złoto
By nie robić dalej off-topicu założyłam taki luźny wątek, lepiej się tam przenieść z naszą dyskusją

Zapraszam:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=63&t=84184