Lewitację zaczęłam ćwiczyć w domu, żeby być przygotowaną na wiosnę

garnki w kuchni...Patrząc na moje wysiłki eM i Synuś pukają się w głowę.
Dzięki ożywionej dyskusji na temat "nielubków" odkryłam nową prawdę o sobie - gust każdy ma inny, ale też ten gust się
zmienia - mój zmienia się na pewno

Pomyślałam, że w podsumowaniu ubiegłego sezonu przedstawiłam róże będące na czele wyścigu, potem skupiłam się na tych tworzących ogon, albo zdyskwalifikowanych. Żeby obraz był pełny brakuje najliczniejszej grupy - tworzącej peleton. Znalazły się tutaj i czempionki bez formy i średniaki, i słabeusze, które dzięki ogromnej, ciężkiej pracy mogą uchodzić za przyzwoite.Generalnie peleton tworzy tło dla tych z przodu i tych z tyłu. Jest ważny w każdym wyścigu, również ogrodowym. Dzisiaj więc będzie o Ogrodzianym peletonie.
Wprowadziłam podział róż według "ochów" w sensie: "och, jaka piękna" lub "och, jak cudnie pachnie" itd. 2 lub 3 ochy to czołówka, jeden "och" - peleton, a brak ochów to... kandydatki do wyautowania

Szybki przegląd peletonu:
1. Aquarell - jeden "och" za kwiat w początkowej formie, takiej jak na zdjęciu poniżej, sezon udany, pierwsza kwitła i pierwsza też powtarzała, pod koniec sezonu złapała lekką plamistość, poza tym zdrowa

2. Mrs John Laing - jeden "och" za kolor kwiatów, młodziak, kwitła jeden raz, a potem tylko budowała krzew, bardzo urosła, zdrowa, bezproblemowa

3. Wedding Bells - jeden "och" za wielkość kwiatów (imponująca); zdrowa przez cały sezon, bez jednej plamki, w peletonie znalazła się z powodu...tego, że jest wielkokwiatową

4. Coral Palace czyli Schackleborg Castle - jeden "och" za ilość kwiatów, drugi "och" za powtarzanie (non stop) i jeden "ech" za kolor -jak dla mnie zbyt żarówiasty. Tym sposobem jeden "ech" niweluje jeden "och" i róża ląduje w peletonie

5. Deep Impression - jeden "och" za obfitość kwitnienia, ładnie się rozrosła, ale wciąż nie jestem przekonana do płatków z "maziami", zdrowotność przeciętna, pod koniec sezonu złapała plamistość, jak by nie patrzeć - średniak

6. Souvenir de Baden Baden - jeden "och" za kwiat, zdrowa niemożliwie, w peletonie za wielkokwiatowość i drapakowaty pokrój krzewu

7. Ascot - "och" za kolor, zdrowa, ładnie się rozkrzewiła, nie zachwyca mnie forma kwiatu, chociaż ten kształt ma swoich zwolenników

8. Gruss an Achen - jeden "och" za kolor, drugi za budowę kwiatu i wdzięk, niestety jest też "ech, czemu ona tak szybko przekwita?" W peletonie w pełni zasłużenie

CDN.
-- 22 lut 2015, o 20:40 --
Wandziu - Wanda 7 nie zapomniałam, jakbym mogła??? Wcięło mi gdzieś część postu:
Dziękuję za Wasze odwiedziny i pamięć o mnie, chociaż się nie odzywałam. Wandziu, Aniu, Krysiu, Moniko![]()
![]()
![]()