Ogród Różą malowany

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Elwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2013, o 19:38
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród Różą malowany

Post »

Dziękuję Wam za wszystkie porady i opinie. Po rozważeniu za i przeciw wylatuje Maizner i Papageno,a Augusta... Nie wiem na 100%, ciągle się waham ;:219
Lewitację zaczęłam ćwiczyć w domu, żeby być przygotowaną na wiosnę :;230 Na razie udało mi się postrącać
garnki w kuchni...Patrząc na moje wysiłki eM i Synuś pukają się w głowę.
Dzięki ożywionej dyskusji na temat "nielubków" odkryłam nową prawdę o sobie - gust każdy ma inny, ale też ten gust się
zmienia - mój zmienia się na pewno ;:108 Z kolorów różowych wyewoluował w kierunku kremów budyniowych, a z napakowanych kwiatów zmierza do pustaczków... Powoli zmierza, ale niestrudzenie. Chodzą mi po głowie takie róże jak Eyes for you albo Jacqueline du pre ;:224

Pomyślałam, że w podsumowaniu ubiegłego sezonu przedstawiłam róże będące na czele wyścigu, potem skupiłam się na tych tworzących ogon, albo zdyskwalifikowanych. Żeby obraz był pełny brakuje najliczniejszej grupy - tworzącej peleton. Znalazły się tutaj i czempionki bez formy i średniaki, i słabeusze, które dzięki ogromnej, ciężkiej pracy mogą uchodzić za przyzwoite.Generalnie peleton tworzy tło dla tych z przodu i tych z tyłu. Jest ważny w każdym wyścigu, również ogrodowym. Dzisiaj więc będzie o Ogrodzianym peletonie.
Wprowadziłam podział róż według "ochów" w sensie: "och, jaka piękna" lub "och, jak cudnie pachnie" itd. 2 lub 3 ochy to czołówka, jeden "och" - peleton, a brak ochów to... kandydatki do wyautowania ;:224
A "ech..." to...błeeee :evil:
Szybki przegląd peletonu:
1. Aquarell - jeden "och" za kwiat w początkowej formie, takiej jak na zdjęciu poniżej, sezon udany, pierwsza kwitła i pierwsza też powtarzała, pod koniec sezonu złapała lekką plamistość, poza tym zdrowa

Obrazek

Obrazek
2. Mrs John Laing - jeden "och" za kolor kwiatów, młodziak, kwitła jeden raz, a potem tylko budowała krzew, bardzo urosła, zdrowa, bezproblemowa
Obrazek

3. Wedding Bells - jeden "och" za wielkość kwiatów (imponująca); zdrowa przez cały sezon, bez jednej plamki, w peletonie znalazła się z powodu...tego, że jest wielkokwiatową :;230
Obrazek

4. Coral Palace czyli Schackleborg Castle - jeden "och" za ilość kwiatów, drugi "och" za powtarzanie (non stop) i jeden "ech" za kolor -jak dla mnie zbyt żarówiasty. Tym sposobem jeden "ech" niweluje jeden "och" i róża ląduje w peletonie :;230 Obrazek

5. Deep Impression - jeden "och" za obfitość kwitnienia, ładnie się rozrosła, ale wciąż nie jestem przekonana do płatków z "maziami", zdrowotność przeciętna, pod koniec sezonu złapała plamistość, jak by nie patrzeć - średniak
Obrazek

6. Souvenir de Baden Baden - jeden "och" za kwiat, zdrowa niemożliwie, w peletonie za wielkokwiatowość i drapakowaty pokrój krzewu
Obrazek

7. Ascot - "och" za kolor, zdrowa, ładnie się rozkrzewiła, nie zachwyca mnie forma kwiatu, chociaż ten kształt ma swoich zwolenników
Obrazek

8. Gruss an Achen - jeden "och" za kolor, drugi za budowę kwiatu i wdzięk, niestety jest też "ech, czemu ona tak szybko przekwita?" W peletonie w pełni zasłużenie ;:108
Obrazek

CDN.

-- 22 lut 2015, o 20:40 --

Wandziu - Wanda 7 nie zapomniałam, jakbym mogła??? Wcięło mi gdzieś część postu:
Dziękuję za Wasze odwiedziny i pamięć o mnie, chociaż się nie odzywałam. Wandziu, Aniu, Krysiu, Moniko ;:196 ;:196 ;:196
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Cześć, Elwi!
Świetnie, śmiesznie i zdroworozsądkowo sklasyfikowałaś swoje rozy, brawo ;:138.
A już porównanie z wyścigiem kolarskim - super.
Tak już jest, że nikt nas nie przekona do czegoś, co nam się nie podoba.
Ja tam bardzo sobie cenię indywidualne podejście do wszystkiego, a jeszcze bardziej umiejętność obrony swojej pozycji ;:333. Szczególnie przy pomocy "och i ech" ;:306.
Rozumiem, że peleton zostaje (póki co ;:306)...

;:196 Jagi
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56

Post »

Aż się boję tego cdn... Mrs John Laing, Coral Palace i Wedding Bells ;:oj ;:oj .... reszta też piękna. Ale te trzy ;:215 . Ascot zamówiłam. Ciekawe czy będę z niego zadowolona.
Awatar użytkownika
Elwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2013, o 19:38

Post »

Aniu - AnaAn jak przyjdą te wszystkie różyczki, to będę rwała włosy z głowy ;:223
Jedyna nadzieja, że pogoda pozwoli mi wcześniej przygotować doły. Czy dobrze pamiętam, że Ty w ubiegłym roku miałaś do posadzenia
90 sztuk? ;:oj Jak sobie poradziłaś?

Aniu-Annes 77 dziękuję ;:196 Mnie też Was brakowało, bardzo ;:4
Wiosny nie mogę się doczekać, między innymi właśnie z powodu pożegnania się z infekcjami, które dały się nam w tym roku we znaki.
Amarylis nówka - posadzony w listopadzie; trzy inne, ubiegłoroczne, na razie tylko liściaste :(

Wandziu - Wanda7 o Tobie pamiętam cały czas ;:108 Ty i Twój ogródek pod dębami zajmują stałe miejsce w moim ;:167
notabene, gdzie Ty masz te tytułowe dęby? Na fotkach ich nie zauważyłam ;:224

Moniko-Alania pamiętam Twój post dokładnie, o 12 w południe jeszcze był, a o 17-tej już go nie było :( Nie kapuję o co chodzi...

Jagódko - JagiS dziękuję ;:196
Peleton zostaje oczywiście, liczę na to, że niektóre egzemplarze z peletonu śmigną do czołówki (ot, optymistka :D ).
Prawda, że "ochy", "achy" i "echy" są świetne do zobrazowania wrażeń różanych? Ja często używam tych wykrzykników przy bliskich spotkaniach z rozami ;:306

Madziu-MID2006 nie ma boja, najwyżej wpiszesz na listę chciejstw, a potem... co Ci będę wykładać :;230 Wedding Bells na dodatek ładnie pachnie. Zmierzyłam kiedyś jeden z kwiatów - miał 14 cm średnicy ;:oj
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Elwi mam Jacquelinę od wiosny ubiegłego roku ,ale jakoś mnie nie powaliła na kolana .Widziałam ją u koleżanki i zakochałam się w niej dlatego ją mam .Jeśli w tym sezonie nie pokaże na co ja stać, to bez żalu się z nią pożegnam .Na dodatek calutki czas mi chorowała, a po deszczu kwiaty szmaciane .Może zaszczepiona na beznadziejnej podkładce???? sama już nie wiem co myśleć .U mnie ani jednego OCH-a by nie dostała .Mnie również gusta się zmieniają z czystej mocnej czerwieni na morelowo- brzoskwiniowy i w ogóle wszystkie pastelowe kolory zaczynają mi się podobać
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Edyta1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 paź 2011, o 00:06
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Nad Coral Palace dumam już od 2-3 sezonów. Bardzo mi się ta róża podoba, ale zupełnie nie mam koncepcji, gdzie mogłaby pasować :lol: .
Moje preferencje również podążają w kierunku puściaków. Mam już kilka i następne przybędą niebawem. Ja lubię moją Jacqueline du Pre i u mnie była absolutnie zdrowa. Posadzona jest w mało korzystnych warunkach (u stóp brzozy), dlatego dostała pod korzenie dużo obornika bydlęcego a ponadto hydrożel (dla zatrzymania wilgoci) i mączkę bazaltową (dla zdrowego wzrostu).
Posadzona latem 2013, tak wyglądała w czerwcu 2014 r. (potem usunę zdjęcie):
Obrazek

A tak w sierpniu (2-gie kwitnienie):
Obrazek

Nie jestem pewna, czy kwitła 2 czy 3 razy. Miała wyraźne przerwy pomiędzy kwitnieniami, ale może jak się zadomowi, to będzie kwitła częściej :wink: .
Pozdrawiam - Edyta
Zapraszam do mojego ogrodu
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Elwi nie wiem,czy już pisałaś jakie róże planujesz zakupić? Może zgubiłam coś po drodze?
U mnie od rana słońce,kuruję moje dziecko,a międzyczasie podczytuję i planuję gdzie posadzić moje panny,które dojadą w marcu :heja

Miłego dzionka ;:3
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Też mam Jacquelinę i to jedna z bardziej udanych róż.
Dobrze powtarza, nie choruje w sezonie / plamy złapała dopiero w listopadzie /.
Fakt, że wrażliwa na długotrwałe deszcze i ulewy.
Ale przy dobrej pogodzie to widok nie do pogardzenia.
Nie wyobrażam sobie jej nie mieć.
Grażyna.
kogro-linki
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56

Post »

;:oj 14 cm ;:224 , poszalała :). No i oczywiście tym postem przekonałaś mnie nie tylko do wciągnięcia jej na listę "CH", ale do zakupu. Na szczęście dla mojego mocno już zszarpanego portfela nie ma jej ani u Ewy ani we Flor... . Może więc za rok. Bo trzeciej przesyłki gdzie indziej nie będę opłacać. Mogę spać spokojnie i niestety...podziwiać ją u Ciebie :).
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

No jak to się dziwnie plecie...Mainzer wylatuje.... a ja myślałam żeby kupić ;:306 To może jednak nie kupować ;:209 Bądź tu człowieku mądry. Tak czy siak to do jesieni mam spokój z myśleniem na ten temat. Teraz muszę się zabrać za wysiew nasion.
Nie mogę znaleźć tej twojej listy zakupowej. Mam wrażenie że już o nowych różach czytałam a tu diabeł ogonem...
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Elwi teraz mogę dumnie z pełną piersią "ochy i achy" wypowiadać. W teorii mam już ładną różankę. ;:65 W praktyce już lada moment...
Mrs. John Laing wpadła dziś do mojego koszka, razem z Lawender Lassie i Pastellą. Dołaczyły do reszty szczęśliwej gromadki oczekującej na spotkanie ze mną. :D
Nie znikaj więcej, bo brak mi Twego humoru. ;:196
A co do biegania i pisania jednocześnie to wcale nie jest trudne... albo ja po prostu taka zdolna jestem. ;:215
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

No i tak to jest ,ze każda róża inaczej rośnie w danym ogródku .Jedni psioczą [tak jak ja ] inni piszą same OCHY i ACHY.Może i ja będę wypisywać tylko Ochy po tym sezonie
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Elwi, wstąpiłam wczoraj z rewizytą i dopiero dzisiaj po przeglądnięciu i poczytaniu wpisuję się jako nowy członek miłośników twoich włości ;:167 Zdecydowanie jeden z ogrodów w moim guście ;:180 Z góry przepraszam za chaotyczny pierwszy wpis, ale nie wiem czy będę w stanie wszystko pochwalić ;:131 Przepiękny ogród i świetnie wkomponowany dom. Bardzo spodobał mi się pomysł na drewno do kominka, blisko i efektownie. Tulipany zwalają z nóg, jak dobrze, że trafiłam do ciebie na przedwiośnie. W tym roku będę mogła podziwiać na "świeżo" ;:108 na koniec zostawiam sobie róże ;:167 Masz sporo odmian o których pierwszy raz słyszę, wszystkie są zachwycające i świetnie ujęte na zdjęciach ;:333 .
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Elwi bardzo mi się spodobał pomysł na przyznawanie ochów za ' zasługi ' dla danej róży. Coś w tym jest, że jak zobaczymy kwiaty, które nas zachwycą, to pojawia się och.... Dodatkowo jeden och przyznawałabym jeszcze za zdrowotność :wink: Może część z peletonu znalazłaby się w czołówce :)
O mnie też chyba zapomniałaś :wink: ...a nowy wątek już od jakiegoś czasu otwarty...
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Tak, każdy musi sam sprawdzić jak dana róża się u niego zachowuje.
Ja z Jaqueline byłam zadowolona zaraz po posadzeniu, niestety w następnym roku przesadziłam i widać, że biedaczka to odchorowała.
Liczę na ten rok
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”