Kasiula17..Dziękuję jutro przekażę..teraz solidnie leje ..zmyje brud po zimie..dopiero sę zazieleni
Alania..orliki zawsze mis ie podobały..jest tyle kolorów..i odmian..
iwona0042..wspaniale...tak bardzo już mi jest ta wiosna poytrzebna...

mam taka nadzieję ze zima już nie wróci..
takei to mądrości dzisiaj wyczytałam..
owoc
Właściwości
wartość w 100 g
ananas ;-wspomaga trawienie, działa przeciwbólowo, przyspiesz gojenie ran48kcal
arbuz;-wspomaga pracę serca, przyspiesza przemianę materii, zwiększa popęd seksualny44 kcal
awokado ;-obniża cholesterol, poprawia nasz wzrok, zapobiega chorobie Alzhaimera160 kcal
banan ;-uzupełnia siły utracone na treningu, dojrzały pomaga przy biegunkach, poprawia pamięć 90 kcal
brzoskwinia ;chroni przed anemia, usuwa toksyny, poprawia kondycje skóry40 kcal
cytryna ;-zwalcza przeziębienie, wzmacnia paznokcie, eliminuje opryszczkę29 kcal
czereśnia ;-wydala nadmiar soli z organizmu, kapitalne na stawy, podkręcają apetyt58 kcal
grejpfrut ;pomagają spalać tłuszcze, zmniejsza poziom glukozy we krwi, ;-odmładza nas30 kcal
gruszka ;-obniża gorączkę, zwalcza ból głowy, działa moczopędnie 58 kcal
jabłko ;-poprawia nasza odporność, naturalne źródło błonnika, zmniejsza ryzyko chorób49 kcal
malina ;-zwalcza gorączkę, minimalizują bóle przy miesiączkach, sprawiają ,że się wyciszamy28 kcal
morela ;=wyrównują ciśnienie, odmładzają naszą skórę, zapobiega anemii48 kcal
pomarańcza ;-zatrzymują powstawanie komórek nowotworowych, oddala nas od depresji,45 kcal
śliwka ;-poprawia apetyt i humor46 kcal
truskawka ;-oczyszczają jelita z niestrawionych resztek, przyspieszają utratę tkanki tłuszczowej,29 kcal
winogrono ;-eliminuje z organizmu wolne rodniki, odkwaszają organizm, zapobiegają cukrzycy70 kcal
jagody ;-chronią przed biegunkami, zmniejszają cholesterol, zwalczają owsiki45 kcal
wiśnie ;=przyspieszają trawienie, opóźniają starzenie się organizmu, ułatwiają zasypianie60 kcal
agrest ;zmniejsza przekrwienie wątroby, usuwają z organizmu metale ciężkie, skóra staje się odporna na promienie UV44 kcal
kiwi ;-skraca czas infekcji, zapobiega miażdżycy,60 kcal
warzywa i ich właściwości
wartość w 100 g
brokuły -działa moczopędnie, leczniczo na szorstka skórę, chronią przed wrzodami żołądka
burak -wzmacnia serce i odporność, oczyszcza krew,
gorczyca sarepska -korzystnie na płuca, poprawia krążenie energii, eliminuje kaszel i przeziębienie
pieczarki -obniżają tłuszcz we krwi, stosowane w leczeniu zapalenia wątroby, pomagają odbudować siły po chorobach
kalarepa -usuwa zakrzepy w organizmie, korzystnie wpływa na niestrawność, wyrównuje wahania cukrów
kapusta - poprawia trawienie, korzystnie na żołądek, przyspiesza zmniejszenie obrzęków,
kapusta włoska - leczy wrzody żołądka, leczy kaca
marchew - korzystnie wpływa na kolor i kondycje naszej skóry, działa rozkurczowo na naczynia krwionośne
ogórek - odkwasza organizm, pomagają na zapuchnięte powieki,
sałata -u matek karmiących zwiększa wytwarzanie mleka, leczy hemoroidy
seler naciowy - zmniejsza zawroty głowy i nerwowość, stosuje się do wychłodzenia wewnętrznego gorąca,
szparagi - leczy dolegliwości nerek, łagodzą zaburzenia menstruacyjne
bakłażan - działają kojąco na ukąszenia, korzystnie wpływa na wątrobę
ziemniak - obniżają ciśnienie we krwi, leczy oparzenia, odmrożenia
pomidor - zapobiegają miażdżycy i zawałom, wspomagają trawienie, zwiększają odporność
cebula - zmniejsza zapalenie gardła i nosa, lekarstwo na kaszel, okłady na klatkę przy zapaleniu oskrzeli
czosnek - pobudza krążenie, hamuje rozwój grypy, usuwa toksyny
dynia - reguluje poziom cukru we krwi, korzystnie działa na trzustkę
pietruszka -odtruwa w przypadku zatrucia mięsem, pomaga we wszystkim co jest związane z nerkami, wzmacnia zęby
rzodkiew -pomaga w zapobieganiu infekcją wirusowym, łagodzi wzdęcia i niestrawność