6 klasa ziemi.

Drzewa owocowe
ODPOWIEDZ
granat110
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 17 paź 2008, o 19:36

6 klasa ziemi.

Post »

Witam wszystkich, kupiłem działkę z 6 klasą ziemi czy oprócz sosem i brzozy mogę posadzic jakieś drzewa owocowe? :lol:
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj na forum!
Wszystko mozesz posadzić, na każdej ziemi! W zależności jednak od jej żyzności, musisz ją odpowiednio wcześniej przygotować i wzbogacić. Klasa ziemi nic o niej jeszcze nie mówi. Przypuszczalnie, bedzie to ziemia piaszczysta, bardzo uboga. Taką ziemię trzeba koniecznie wzbogacić obornikiem. Mozna tez dodatkowo wysiać nawozy zielone, zwapnować, jeśli jest kwaśna, dodać kompostu.
Przy sadzeniu drzewek, dodatkowo pod każde drzewko powinieneś tez dać odpowiednia dawke obornika.
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42

Post »

A gdzie masz to swoje miejsce pod drzewka? Na Suwalszczyźnie nie polecałabym sadzenia brzoskwiń, koło Wrocławia zaś można hodować nawet palmy daktylowe :wink:

Wpisz cokolwiek sensownego w swoim Profilu w okienku Skąd, łatwiej będzie doradzać. Dziękuję.
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
hermanvip
100p
100p
Od: 26 cze 2008, o 14:47

Post »

Jeśli klimat będzie się ocieplał to i może tam daktyle będą :D no ale jak na razie pozostaje nam sadzenie Trachycarpusów :D . ja wsadziłem karłatkę no ale klimat wlkp nie jest taki zły...
a wracając do tematu to sam mam 6 klasę ziemi i wiem że trzeba ją wzbogacić żeby cokolwiek rosło :) obornik to podstawa - poprawia strukturę gleby :) na to wszystko salaterke lub inne łubinki i zaraz będzie lepiej :D dadzą kopa azotowego tej dość słabej ziemi :D
pomolog
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 maja 2008, o 18:51
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Nalewka pisze:...koło Wrocławia zaś można hodować nawet palmy daktylowe :wink:
Hehe, no może aż tak nie uogólniajmy :P - bo ktoś to naprawdę serio potraktuje :lol:
To prawda - w naszym rejonie jest dość specyficzny mikroklimat, który pozwala na "eksperymenty" z włoskimi czy hiszpańskimi odmianami brzoskwiń albo jabłoniami pochodzącymi z Nowej Zelandii. Tylko jest jedno ale - te odmiany bezwzględnie muszą charakteryzować się wysoką wytrzymałością na mróz - w przeciwnym razie nie dotrwają nawet do zimy :lol: (wystarczą solidniejsze, jesienne przymrozki - które zresztą tu są standardem)... także o bananach raczej zapomnijcie :wink:
Pozdrawiam serdecznie :wink:
granat110
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

OK. a jak już przygotuję tą moją słabą piaszczystą ziemię to jakie odmiany np. jabłoni czy śliwy będą najlepsze. Czy może są jakieś specjalne drzewa na słabe gleby?
Awatar użytkownika
hermanvip
100p
100p
Od: 26 cze 2008, o 14:47

Post »

a banany jak najbardziej mogą rosnąć :D taki musa basjoo jest jak znalazł dla Wrocławia :D
cx

Post »

Witam.
Jedynym specjalnym wyborem dla takiej gleby jest dobór podkładki.Raczej półkarłowa lub silnie rosnąca.Dla śliw sprawa prosta posadź na ałyczy.Dla jabłoni sugerowałbym M26 lub P60.Może Pomolog ma inne zdanie?Generalnie na takiej ziemii jeżeli zapewnisz wodę i składniki pokarmowe ,owoce będziesz miał smaczne,jabłka ładnie wybarwione.
Hej.
granat110
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

A czy to prawda że po posadzeniu drzew owocowych trzeba przyciąc gałązki?
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42

Post »

W pewnym sensie prawda :D

Tj. młode drzewka owocowe należy "prowadzić", a nie zostawiać na żywioł. :lol:
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”