mrooofka pisze:Oj ja ostatnio kupiłam 50 siódemek i po 10 -8x8 i 9x9.. z myślą również o przyszłych zakupach...wpadłam w szał i zostały 3 siódemki ;)
onectica pisze:Weź od razu znacznie więcej, nie zmarnują się na pewno
Oj wjeżdżasz na ambicję tym, co porządki maja dopiero w planach..

Kochane tak, teraz to już powoli w ilościach hurtowych

ambicje nie, niektórzy już dawno zaczęli porządki...ja tylko tak troszeczkę...
leszek2 pisze:A jednak kaktusiarze,maja odchyłki,zawsze im coś brakuje,to parapetu,to doniczki,tylko zakup nowych roślinek,to nie,
zawsze maja mało

Jesteśmy tacy wszyscy...czyż nie
O tak ciągle czegoś brakuje, ziemi, piasku, żwirku, doniczek...a już kaktusów nagminnie
maryjan13 pisze:Tak patrzę Agnieszko na te przesadzone kaktusy i się zastanawiam,
czy te podłoże nie jest za bogate,czyli za mało żwiru i piachu?
Marianie fakt na zdjęciach to tak wygląda bo...cóż przyznaję źle wymieszałam...1/2 op. ziemi (ok. 2l) i dwa opakowania granulatu (ok. 1l). Granulat wsypałam do op z ziemią i łychą mieszałam ile tylko mogłam. Oczywiście efekt taki, że gdy dzieliłam ziemię do doniczek wyglądała cudnie....posadziłam po kolei kaktusy i stwierdziłam że w ziemi jest za luźno...poupychałam i trzeba było dosypać na wierzch ziemi...resztki ziemi z opakowania na samym dnie gdzie nie do końca granulat wymieszał się...na szczęście to tylko wieszchnia warstwa...w każdej doniczce 1-2 łyżki więc jak dostanę więcej granulatu lub żwirku to będzie poprawione
Jak na razie mam dokupioną ziemię /dziś przyjechała/, żwirku i granulatu brak...będzie pod koniec tygodnia...
I informacja z ostatniej chwili...dostałam malutką siewkę Lobivia famatimensis JS458...jest tak mała, że ciężko było mi zdjęcie zrobić