Wszystko o pomidorach cz. 9
Re: Wszystko o pomidorach cz. 9
Jak to mówią "dzwoniło, ale nie wiadomo w którym kościele"
, dziękuję za sprostowanie.

Pozdrawiam - Waldemar
- grazka100
- 500p
- Od: 25 paź 2010, o 10:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Potwierdzam słowa forumowicz. W ziemi z B. w zeszłym roku wyrosły mi wieeelkie krzaczory. 2 metry wysokie. Prawie zawiesiły się na karłowatej jabłonce, a owoce tylko pojedyncze. Szkoda pracy i nadziei. 

To powiem więcej. Owoce na II gronie miały korkową otoczkę przy szypułkach co świadczyło o niedoborze boru. Prawdopodobnie brak boru był również przyczyną niezawiązania I grona. A gdy jesienią opróżniałem wiadra w których rosły pomidory, ten właśnie rosnący w tej ziemi z B. miał wyraźnie ograniczony system korzeniowy.
- Ika2008
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 maja 2013, o 08:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Zotti pisze:Też kupiłem nasiona tej odmiany w supermarkecie, ale na innym forum forumowicz napisał, że ta odmiana to "badziewie". Nie wiem co miał na myśli, sam jestem ciekawy jego opinii na temat tej "sklepowej" odmiany...
Z tego, co pamiętam, miał na myśli karłowego Saint Pierre w sensie,jak nazwałeś, że to *badziewie*.
Pozdrawiam, Marta.
Kilka postów wyżej forumowicz załączył zdjęcie St. Pierre wysokiego i opis tego drugiego, więc z jego wypowiedzi domniemam, że ten sklepowy to karłowy.Ika2008 pisze:Z tego, co pamiętam, miał na myśli karłowego Saint Pierre w sensie,jak nazwałeś, że to *badziewie*.
Pozdrawiam - Waldemar
-
- 50p
- Od: 27 lut 2014, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Czy z tych marketowych nasion duże macie wschody? Ile mniej wiecej procent? Wysłałam pare odmian na własne potrzeby i ew. rodziny, zostało mi sporo nasion i nie wiem czy dosiac na wszelki wypadek. Nie chcę zostać bez pomidorów;(
- aniag78
- 200p
- Od: 7 sie 2013, o 22:07
forumowicz, na co zwracać uwagę przy wyborze podłoża do rozsady? Czytałam, że najlepszy jest torf wysoki. Jedyny torf jaki znalazłam u nas w najbliższym sklepie ma taki skład:
(N) 20 mg/l
(P2O5) 30 mg/l
(K2O) 40 mg/l
(Mg) 80 mg/l
(S) 130 mg/l
Będzie dobry?
(N) 20 mg/l
(P2O5) 30 mg/l
(K2O) 40 mg/l
(Mg) 80 mg/l
(S) 130 mg/l
Będzie dobry?
forumowicz zdradź jaką ziemię u siebie zastosowałeś.
Wiadomo,że do uprawy balkonowej mieszczuchy nie maja wyboru i muszą zaopatrzyć się w ziemię w markecie.
Wiadomo,że do uprawy balkonowej mieszczuchy nie maja wyboru i muszą zaopatrzyć się w ziemię w markecie.
aniaq78
Niepokoi mnie duża zawartość siarki
Przeliczając owe 130 mg/l siarki z czystego składnika na SO4 będzie to 130 x 3,6 = 468 mg/l.
Dużo za dużo.
Ponieważ zawartość azotu, fosforu i potasu jest znikoma zajdzie potrzeba dodatkowego nawożenia, co jeszcze bardziej zwiększy zawartość siarki.
Zastanawiam się skąd się wzięła taka ilość siarki w tym podłożu. Jeśli oprócz wymienionych składników nie ma nic innego to siarka może pochodzić z siarczanu potasu i siarczanu magnezu. Jeśli tak by było, to powinno być tej siarki:
40 mg/l K2O odpowiada 74 mg/l K2SO4 a to z kolei odpowiada 13 mg/l czystej siarki S
80 mg/l Mg odpowiada 400 mg/l MgSO4 a to z kolei odpowiada 107 mg/l czystej siarki S
W sumie wychodzi 120 mg/l co świadczy, że cała siarka owe 130 mg/l pochodzi z siarczanu potasu i siarczanu magnezu. Musiałem to sprawdzić aby się upewnić czy nie dodawano do tego podłoża samej czystej siarki w celu zakwaszenia.
Powiem tak. Ja bym nie ryzykował tego podłoża pod rozsady. Zapotrzebowanie tak małych roślin na siarkę jest b. małe w porównaniu z jej zawartością w podłożu i ona przez cały czas będzie balastem. Może to się niekorzystnie odbić na wegetacji rozsad .
Kaja
Rozumiem, że pytasz o ten rok. Zakupiłem na razie 10 l Sterlux do wysiewu. Do rozsady balkonowców mi na razie starczy, a w międzyczasie zejdzie w sklepach trochę zapasów ubiegłorocznych.
Niepokoi mnie duża zawartość siarki
http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=1748Siarka
Szczególnie ważne jest zmniejszenie dopuszczalnego poziomu siarki w podłożach. W starych liczbach granicznych jako dopuszczalny poziom przyjmowano 300, a nawet 500 mg S-SO4/dm3 podłoża.
W nowych zaleceniach zawartość siarki wynosi tylko 50?150 mg S-SO4/dm3 podłoża dla większości roślin.
Przeliczając owe 130 mg/l siarki z czystego składnika na SO4 będzie to 130 x 3,6 = 468 mg/l.
Dużo za dużo.
Ponieważ zawartość azotu, fosforu i potasu jest znikoma zajdzie potrzeba dodatkowego nawożenia, co jeszcze bardziej zwiększy zawartość siarki.
Zastanawiam się skąd się wzięła taka ilość siarki w tym podłożu. Jeśli oprócz wymienionych składników nie ma nic innego to siarka może pochodzić z siarczanu potasu i siarczanu magnezu. Jeśli tak by było, to powinno być tej siarki:
40 mg/l K2O odpowiada 74 mg/l K2SO4 a to z kolei odpowiada 13 mg/l czystej siarki S
80 mg/l Mg odpowiada 400 mg/l MgSO4 a to z kolei odpowiada 107 mg/l czystej siarki S
W sumie wychodzi 120 mg/l co świadczy, że cała siarka owe 130 mg/l pochodzi z siarczanu potasu i siarczanu magnezu. Musiałem to sprawdzić aby się upewnić czy nie dodawano do tego podłoża samej czystej siarki w celu zakwaszenia.
Powiem tak. Ja bym nie ryzykował tego podłoża pod rozsady. Zapotrzebowanie tak małych roślin na siarkę jest b. małe w porównaniu z jej zawartością w podłożu i ona przez cały czas będzie balastem. Może to się niekorzystnie odbić na wegetacji rozsad .
Kaja
Rozumiem, że pytasz o ten rok. Zakupiłem na razie 10 l Sterlux do wysiewu. Do rozsady balkonowców mi na razie starczy, a w międzyczasie zejdzie w sklepach trochę zapasów ubiegłorocznych.

Czy mieliście może pomidora o nazwie Beta? Karłowy, bardzo wczesny. To nie Betalux 

Dziękuję forumowicz. Ja do wysiewów także takie stosuję i w tym roku już takie nabyłam.
Chodzi mi jakie podłoże stosujesz do sadzenia do donic docelowych.
U mnie najłatwiej,oprócz Biedronki można dostać ziemię z firmy KIK Krajewscy,ale tylko uniwersalną.
Używam takiej do kwiatów domowych.
Z opakowania przepisałam:
Wartość pH w H2O 5,5-6,5
zasolenie w g/l 1,0-2,0
Azot ogólny N mg/l 100-300
Fosfor P mg/l 80-300
Potas K mg/l 150-450
Nigdy nie zwracałam na to uwagi,ale widać że rozrzut min i max wartości N,P i K jest dosyć duży.
Może być?
Chodzi mi jakie podłoże stosujesz do sadzenia do donic docelowych.
U mnie najłatwiej,oprócz Biedronki można dostać ziemię z firmy KIK Krajewscy,ale tylko uniwersalną.
Używam takiej do kwiatów domowych.
Z opakowania przepisałam:
Wartość pH w H2O 5,5-6,5
zasolenie w g/l 1,0-2,0
Azot ogólny N mg/l 100-300
Fosfor P mg/l 80-300
Potas K mg/l 150-450
Nigdy nie zwracałam na to uwagi,ale widać że rozrzut min i max wartości N,P i K jest dosyć duży.
Może być?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Przy takich "widełkach" to w tych workach może być dosłownie wszystko.
.

Daruj sobie Kaja.
To podłoże może mieć nawet 2 kg/m3 nawozu w sobie. Do kwiatów to podłoże się nadaje, bo dla kwiatów liczby graniczne są wyższe niż dla warzyw, ale dla rozsad warzyw ,a tym bardziej do pojemników, to podłoże się nie nadaje.
Trochę to dziwne, a nawet podejrzane, bo nawet jeśli producent nie analizuje swoich wyrobów gotowych, to przecież powinien wiedzieć ile zużywa kilogramów i jakiego nawozu na m3 substratu. Krajewscy powinni sobie staranniej dobierać pracowników.
Jeśli chodzi o Twoje pytanie jakiego podłoża używam/użyję/ do pojemników dla pomidorów to odpowiadam, że takiego samego ew. w razie braku
Sterlux uniwersalny.
To podłoże może mieć nawet 2 kg/m3 nawozu w sobie. Do kwiatów to podłoże się nadaje, bo dla kwiatów liczby graniczne są wyższe niż dla warzyw, ale dla rozsad warzyw ,a tym bardziej do pojemników, to podłoże się nie nadaje.
Trochę to dziwne, a nawet podejrzane, bo nawet jeśli producent nie analizuje swoich wyrobów gotowych, to przecież powinien wiedzieć ile zużywa kilogramów i jakiego nawozu na m3 substratu. Krajewscy powinni sobie staranniej dobierać pracowników.
Jeśli chodzi o Twoje pytanie jakiego podłoża używam/użyję/ do pojemników dla pomidorów to odpowiadam, że takiego samego ew. w razie braku
Sterlux uniwersalny.
- aniag78
- 200p
- Od: 7 sie 2013, o 22:07
forumowicz dziękuję za wnikliwą analizę
Pozostaje mi weekendowa wycieczka po sklepach ogrodniczych w poszukiwaniu odpowiedniej ziemi. Gotowe do rozsad, czy dla warzyw uprawianych w skrzyniach/donicach kupię bez problemu, jednak ich ceny zwalają z nóg. Także pozostaje mi przekopanie się przez dział z ziemią i analizowanie każdego składu.