Stevia-naturalny słodzik zastosowanie w sztuce kulinarnej.
Re: Stevia-naturalny słodzik zastosowanie w sztuce kulinarnej.
Stewia nie boi się wysokiej temperatury i nic się z nią nie dzieje podczas pieczenia.Nie można piec ciast drożdżowych,bo po prostu ciasto nie wyrośnie.
Re: Stevia-naturalny słodzik zastosowanie w sztuce kulinarnej.
Opis z etykiety od jednego sprzedawcy.
Wydaje się to być obiektywnym opisem w stosunku co można znaleźć w internecie.
Stewia jest rośliną w naszych warunkach jednoroczną, której liście są 20 razy słodsze od cukru spożywczego,a zawierają niewiele kalorii. Może być stosowana do słodzenia napojów, potraw przez osoby dbające o linię lub chore na cukrzycę. Sugerowana jest również w odżywianiu dzieci ponieważ nie powoduje rozwoju próchnicy. Można stosować liście świeże lub susz. Stewiozyd nadający liściom słodki smak zachowuje swoje właściwości w temperaturze nawet 200°C - nadaje się także do wypieków.

Wydaje się to być obiektywnym opisem w stosunku co można znaleźć w internecie.

Stewia jest rośliną w naszych warunkach jednoroczną, której liście są 20 razy słodsze od cukru spożywczego,a zawierają niewiele kalorii. Może być stosowana do słodzenia napojów, potraw przez osoby dbające o linię lub chore na cukrzycę. Sugerowana jest również w odżywianiu dzieci ponieważ nie powoduje rozwoju próchnicy. Można stosować liście świeże lub susz. Stewiozyd nadający liściom słodki smak zachowuje swoje właściwości w temperaturze nawet 200°C - nadaje się także do wypieków.
Re: Stevia-naturalny słodzik zastosowanie w sztuce kulinarnej.
Koleżanka obiecała mi wyhodować taką roślinkę, nigdy nie miałam okazji próbować świeżej ani suszonej, próbowałam tylko proszek i to pewnie nie koniecznie czystą stewię, zwykle ma dodatek sztucznych słodzików a tego chcę uniknąć. Postanowiłam zgubić kilka kg ale wyłącznie w naturalny sposób, dlatego wykreśliłam cukier z jadłospisu i stosuję acetomale.
Re: Stevia-naturalny słodzik zastosowanie w sztuce kulinarnej.
Ja miałem okazję spróbować, ale i poczęstować innych.
Często widziałem minę typu... o kurczki to faktycznie jest słodkie! 


- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Posty: 7551
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Re: Stevia-naturalny słodzik zastosowanie w sztuce kulinarnej.
Stewia jest słodka to fakt, ale np dla moich kubków smakowych paskudna.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
- alicjad31
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 7946
- Od: 28 lip 2013, o 20:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: mazowieckie
Re: Stevia-naturalny słodzik zastosowanie w sztuce kulinarnej.
Świeża stewia jest słodka z odrobiną goryczy , a czy słodsza od cukru no nie wiem 

Pozdrawiam Alicja
- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 13908
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Grzybno Wlkp
- Kontakt:
Re: Stevia-naturalny słodzik zastosowanie w sztuce kulinarnej.
No dokładnie. Cukru nie używam od dawna do słodzenia, a stevie udało mi się wyhodować w doniczce z nasion na metrowy krzak. Próbowałem ją na żywca, prosto z krzaka i szczerze wątpie czy jest słodsza od cukru. W dodatku jej posmak jest specyficzny.
Mi jednak smakuje, bo przypomina mi skórke od na wpół dojrzałego jabłka. Niestety krzak zrzucił kot z parapetu i ułamała się przy samej ziemi. Obecnie ją reanimuje, bo to fajna ciekawostka. 


Re: Stevia-naturalny słodzik zastosowanie w sztuce kulinarnej.
Stewia jest słodsza od cukru, co udowodniono (podobno naukowo). W mojej opinii jest podobnie. A smak faktycznie specyficzny. 

- alicjad31
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 7946
- Od: 28 lip 2013, o 20:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: mazowieckie
Re: Stevia-naturalny słodzik zastosowanie w sztuce kulinarnej.
Ja akurat tej większej słodkości nie czuję ,ale każdy ma inny smak
Pozdrawiam Alicja
Re: Stevia-naturalny słodzik zastosowanie w sztuce kulinarnej.
Ostatnio widuję coraz więcej produktów słodzonych stawią. Przykłady to niektóre napoje energetyzujące i coca-cola.
Ostatnio widziałem produkt na półkach Piotra i Pawła.
Zdjęcie pochodzi z legalnego źródła. https://en.wikipedia.org/wiki/File:Coca ... e_2013.jpg
Ostatnio widziałem produkt na półkach Piotra i Pawła.
Zdjęcie pochodzi z legalnego źródła. https://en.wikipedia.org/wiki/File:Coca ... e_2013.jpg
Re: Stevia-naturalny słodzik zastosowanie w sztuce kulinarnej.
Stewia uprawiana w gruncie zimuje w domu w donicy niewiele większej od jej korzeni. Mankamentem jest to że w porze jesiennej do domu przynosi się wszelakie robactwo.