Ogórki gruntowe-cz.3 uprawa,choroby,szkodniki

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Awatar użytkownika
legina
1000p
1000p
Od: 21 maja 2013, o 11:19
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogórek - polecane odmiany

Post »

Aniag78 znalazłem w swoim archiwum stelaż zaraz po posadzeniu rozsady. Obrazek
Dodam,że sznurki przywiązywałem do górnego drutu.Dołem były przypięte metalowymi drutami z zaczepką. ;:136 ;:136

Odpowiedzi przeniesione- mod.jokaer

Aniag78 Rusztowanie posiada 3 słupki.Umieszczam je w metalowych kotwach,wbitych w podłoże.Rozstawiam na długość 5-6 m.Odległości równe.Górą na wysokości 1,8m poprowadziłem drut.Dodatkowo słupki są utrzymywane listwą,na wysokości słupków ok.2,2 m.Drut puściłem również po środku.Ogórki sadziłem po obu stronach rusztowania w odl.ok.0,7-0,8 m pomiędzy rzędami.Prowadzę je na sznurkach.Niestety nie znalazłem stelarza przed wysadką ogórków.

Rzepko najczęściej ogórek zawijał się na wysokości drutu tj. 1,8m.Choć niektóre dochodziły do
górnej poprzeczki-listwy.
glohal
500p
500p
Od: 20 lip 2010, o 20:56

Post »

legina, a ile wcześniej przed wysadzeniem do gruntu można zacząć robić rozsadę tych ogórków?
Awatar użytkownika
aniag78
200p
200p
Od: 7 sie 2013, o 22:07
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

legina dzięki wielkie! Teraz już tylko zostaje czekać do wiosny ;:136
Kwiat jest uśmiechem rośliny.
Peter Hille
Niedaleko stoi dom...
Awatar użytkownika
legina
1000p
1000p

Post »

Glohal!!
Nasionka podkiełkowuję pod koniec kwietnia.Po 1 dniu wypuszczają kiełki.Wsadzam do doniczek i po wzejściu są hartowane.Do gruntu wysadzam mniej więcej ok.15-20.05. ;:333 ;:333
W ub.roku do kiełkowania dałem26.04.skiełkowały następnego dnia,a do gruntu wysadziłem 19.05. ;:136 ;:136
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Kontakt:

Post »

Fajnie wygląda taka ścianka. ;:215 Muszę przemyśleć taką konstrukcje u siebie. :) A zdjęcie sobie skopiuje i wrzuce do folderu z innymi ciekawymi zjęciami/pomysłami innych ogrodników. ;:136

Powiedz mi jeszcze coś na temat mocowania sznurków przy ziemi. Czy mocujesz je tzw śledziami? Czy to jakiś inny sposób mocowania.
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

Takie śledzie można zrobić z nierdzewnych elektrod do spawania fi 5 mm .Nie obijać z otuliny tylko zakrzywić w imadle końcówkę. Ja mam zrobione z listewek zaimpregnowanych drewnochronem z wywierconym na jednym końcu otworem , a na drugim końcu zaostrzonych
Awatar użytkownika
legina
1000p
1000p

Re: Ogórki gruntowe-cz.3 uprawa,choroby,szkodniki

Post »

Ja również miałem zamiar zrobić z elektrod,ale obiecanych nie dostałem.Przy okazji zakupu ziemi znalazłem takie "śledzie" po 30 gr.za szt.o długości 50 cm.Moje są ocynkowane. ;:136 ;:136
MalgolinkaZ
50p
50p
Od: 16 sty 2014, o 00:10

Post »

W jakim kierunku najlepiej zrobić taką grządkę na pionowe ogórki pn.-pd. czy wsch.-zach. ?
Pozdrawiam
Małgosia
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

Jeśli takiej budowy jak Józiu- dwurzędowej- to północ-południe, by jeden rząd nie cieniował drugiego.
MalgolinkaZ
50p
50p
Od: 16 sty 2014, o 00:10

Post »

Dzięki forumowicz za odpowiedź :) Tak obstawiałam ale wolałam się upewnić. W tamtym roku jak stawialiśmy namiot też z tego względu uparłam się na kierunek pn.-pd. a potem cały sezon walczyliśmy z zachodnimi wiatrami ;:124 i w rezultacie namiot nadaje się do naprawy. A gdzieś tu na forum ostatnio wyczytałam, że namiot powinien stać wsch.-zach., czyli jedna ściana będzie od północy i rośliny zacienione przez pierwszy rząd :roll:
Pozdrawiam
Małgosia
Awatar użytkownika
legina
1000p
1000p

Post »

Niestety u mnie nie mam takiej możliwości,ale w przybliżeniu namiot jest z ukosa północ-południe,a podwójny szpaler ogórka również ukośnie wschód-zachód.Przy corocznym zmianowaniu ogórki wg.zaleceń Miecia są prawidłowo co 4 lata.Jest to ogródek przy domu i innego wariantu bez karczowania drzewek nie da się zrobić.Ale na zbiory nie narzekam,choć strona południowa ogórka po południu jest zacieniona. ;:136 ;:136
x-p-11
---
Od: 20 lut 2015, o 15:58

Post »

legina pisze:Nie miałem ani Hermesa ani Moniki.W tym roku będzie próba.Ubiegłoroczny Krakus rósł na takim rusztowaniu: Obrazek Obrazek
Legina ale to fajny pomysł!!!
tomekz
100p
100p
Od: 19 kwie 2014, o 12:30

Post »

A jaka powinna być odległość pomiędzy rzędami orientowanymi E-W tak, żeby się nie zacieniały w przypadku budowy jednorzędowej ?
marzusia
100p
100p
Od: 5 mar 2015, o 18:14

Post »

Czy wszystkie odmiany ogórka gruntowego nadają się do prowadzenia pionowo?

W tym roku przejmuję działkę dziadka, który uprawiał przede wszystkim pomidory i ogórki i nie stosował uprawy zamiennej. Nie znam się na "działkowaniu" i właśnie szukam i czytam. Wychodzi mi, że ogórki powinno się co roku przenosić na inne miejsce. Ale moja działka jest za mała, no chyba, że będę zamieniać z pomidorami. U nas w zasadzie tylko te warzywa mają wzięcie, plus obowiązkowo cukinie. Pietruszka, szczypior jako dodatek. Działka była co około 3 lata nawożona obornikiem.

Możecie mi podpowiedzieć, co zrobić, żeby było ok?
Pozdrawiam :) Marzena

"Cieszmy się z małych rzeczy, bo wzór na szczęście w nich zapisany jest...."
Awatar użytkownika
legina
1000p
1000p

Post »

tomekz
U mnie w jednorzędowym położeniu,odległość wynosiła ok.70 cm,bo tak pozwalało mi ułożenie ogródka.W sumie ta odległość wystarczyła,ale jeśli masz możliwość daj co najmniej 80 cm.Oczywiście mówimy o jednej podporze z dwoma rzędami ogórka. ;:333 ;:333

marzusia raczej tak,oprócz mocno krzacących się.Najlepiej poczytaj o odmianach ogórków i wybierz te które forumowicze z autopsji polecają.Trochę za mało piszesz o działce,jej wielkości itp.dlatego trudno coś więcej Ci poradzić.Z pewnością zmianowość jest bezwględnie potrzebna i jest okresowo inna pomiędzy warzywami. ;:333 ;:333
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”