Dziki zakątek

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Rozana
1000p
1000p
Od: 20 wrz 2014, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Dziki zakątek

Post »

Beatko, na sZczęście dziś już dobrze z córcią, a ja trochę popracowałam z łopatą . :) Jestem wiejska dziołcha. ;:138

Ewciu, myślę , myślę nad bylinami, może komuś ukradnę, coby ładniej rosły. :) Stawiam też na krzewy kwitnące. Kupię sobie cosik w ogrodniczym w marcu. :)
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Martuś świetnie, że lepiej z córcią. Dzieci zawsze są odmiennych charakterów i temperamentów, sama tego doświadczyłam, choć wydaje się, że wychowywane tak samo. :oops: Przypominam o liście bylin. :)
Awatar użytkownika
Rozana
1000p
1000p

Post »

a co do bylinek to muszę usiąść wieczorkiem, bo teraz to biegam od pieca do kuchni, szopy itp :D. Robie wszystko na raz.
Awatar użytkownika
anastazja B
1000p
1000p
Od: 3 mar 2013, o 09:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Marto bo ja tak patrząc na twoje zakamarki widzę to tak: przede wszystkim wszystko uporządkować , wykosić i porobić małe (lub większe) rabatki. Samymi jednorocznymi to ciężko wypełnić rabatę, musi być ich naprawdę bardzo dużo. Świetnie nadają się do tego byliny. Koniecznie rozejrzyj się w ogródku mamy, może też u cioci , babci czy koleżanki. Nie muszą to być wyszukane kwiaty, do zrobienia ciekawej kompozycji wystarczą te najbardziej popularne :floksy, rozchodniki ,rudbekie, astry,złocienie, malwy (świetnie będą wyglądać na tle ceglanego domu) i wiele innych. Byliny mają to do siebie ,że "same" rosną , tworzą duże kępy i dość długo kwitną.
Dobrze ,że myślisz o kwitnących krzewach, wiele z nich kwitnie po sobie : forsycja , bez, jaśmin , krzewuszka...... do tego jeszcze aronia, głóg, dzika róża. Z tych ostatnich można dodatkowo zbierać i suszyć owoce i pić bardzo zdrowe herbatki.
Przepraszam , że ja tak wchodzę na Twoje podwórko i swoje plany przedstawiam ;:306 ale patrząc na zdjęcia , które pokazałaś takie myśli mi przychodzą :D
pozdrawiam Beata

Mój ogród w półcieniu
Awatar użytkownika
Rozana
1000p
1000p

Post »

Dziękuję każda rada cenna. :) . Oczywiście będą byliny. Z sezonowych zależy mi na cyniach przede wszystkim. Zanim byliny urosną , chciałabym mieć też coś sezonowego. Bardzo lubię też słoneczniki, nie może ich zabraknąć. Gdyby już wiosna była to bym coś od mamy przywlokła, ale niestety muszę czekać. Przed domem mam posadzone tawułki , i trochę cebulek, lilie. Ogólnie lubię wszelkie wysokie roślinki, choć i na te mniejsze znajdzie się miejsce. Nie mogę się doczekać mojego wyjazdu na targ, ale na razie zima.
Awatar użytkownika
anastazja B
1000p
1000p

Post »

Na szczęście do wiosny z każdym dniem coraz bliżej, choć pogoda jeszcze zimowa. Jak przyjdzie lato na pewno będziesz miała piękny kolorowy ogródek.
pozdrawiam Beata

Mój ogród w półcieniu
Awatar użytkownika
Rozana
1000p
1000p

Post »

Gdyby już było cieplej to bym coś w ogrodzie pracowała. W marcu chcę dużo zrobić. :)
Awatar użytkownika
beacia0088
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lis 2013, o 20:18

Post »

To tak jak ja ,już czekam na ten marzec:)Oj będziemy działać na całego:)
lucynda
200p
200p
Od: 4 sty 2015, o 19:39

Post »

Marto, jeżeli w twojej okolicy są jakieś opuszczone ogrody - gospodarstwa , to polecałabym ich zwiedzenie ze szpadelkiem ,można tam prawdziwe skarby znaleźć . Ja tak właśnie zdobyłam dwa bzy lilaki, kalinę koralową, dwa gatunki jaśminowca i narcyze poetów. po prostu niedzielny spacerek i kolejna roślina jest ;:170 .
A hodowla bylin z nasionek to super sposób na obsadzenie dużego areału małym kosztem ,bo i wybór nasionek ładnych i rzadkich bylin jest teraz ogromny . Oprócz tego większość wieloletnich wysiewa się wprost do gruntu w maju ,czerwcu.
Pozdrawiam Lucyna
Awatar użytkownika
Rozana
1000p
1000p

Post »

No właśnie nie widziałam takich gospodarstw, ale może sąsiadka się czymś podzieli :). W sumie jedna już mi na jesień dała jakieś kwiaty, nie znam nazwy. A ja jej dałam kilka cebulek na wymianę. :) . Myślę, żę bęzie dobrze. :) Inna sąsiadka ma rozchodnik okazały i chyba się do niej uśmiechnę ładnie. :D
Awatar użytkownika
Rozana
1000p
1000p

Post »

Ja w ogóle muszę znależc fajną figurkę -lampkę solarną, za domem mam dużó słońca i pień po ściętym drzewie, idealne miejsce na takie coś.
Awatar użytkownika
anastazja B
1000p
1000p

Post »

Marta tobie różne fajne pomysły do głowy przychodzą ;:333 . Koło takiej pieńkowej lampki możesz jeszcze ławeczkę ustawić aby w letnie wieczory posiedzieć...
pozdrawiam Beata

Mój ogród w półcieniu
Awatar użytkownika
Rozana
1000p
1000p

Post »

A latem na drzewkach wisiały świeczniki na łańcuszkach, ale super widok był. :D i jeszcze jakbym zdobyła tę lampkę solarną to by było jeszcze lepiej. :). Muszę pomyśleć nad fajną ławeczką bo nie mam.
Awatar użytkownika
kasia100780
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2014, o 16:39

Post »

Marta ja też już się nie mogę doczekać tej wiosny ;:65
Ławki też jeszcze nie mam, ale wczoraj wpadłam na pomysł, że na tarasie zamiast twardych ławek, krzeseł, zabiorę od mamy mój stary wielki narożnik, i na tym będziemy siedzieć :tan
Na piękne krzewy w tym roku raczej nie będę miała kasy (no chyba że sprzedam mieszkanie), więc te darowane będą musiały mi wystarczyć, trochę tego mam, tylko muszę pomyśleć jak to ze sobą ładnie zestawić.
A propo świeczników w ogrodzie, super wyglądają tealighty w słoikach (tani, efektowny sposób), np.takie:
Obrazek
Awatar użytkownika
Rozana
1000p
1000p

Post »

No fakt, piękne te świeczniki. Myślałam o takich , choć te moje 2 już miałam i leżały długo nieużywane. Wiesz, ja też nie mam wiele kasy na szaleństwa ogrodowe. Ale może pomałutku się coś wymyśli. Za dużo bym chciała kupić, a za mało funduszy. Ale szukam też różnych promocji, trochę sama tworzę coś włąsnego. Liczy się pomysł. :)
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”