Hacjenda Anego już ma 10 lat
-
- 500p
- Od: 26 sie 2011, o 19:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Hacjenda Anego już ma 10 lat
Nasz ogród działkowy będzie Stowarzyszeniem, jednak nie ma zagrożenia likwidacji ogrodu ponieważ jest on w planach miasta a planów miasta nie można tak sobie po prostu zmienić. Głównym argumentem było aby samodzielnie gospodarować pieniędzmi w ramach ogrodu. zobaczymy co to będzie. dziś ma być spotkanie odnośnie zasad.
-- 19 lut 2015, o 12:59 --
U nas na prawie 600 działek dwie osoby były przeciw.
-- 19 lut 2015, o 12:59 --
U nas na prawie 600 działek dwie osoby były przeciw.
- any57
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 sty 2012, o 16:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kolejny dzień przybliżający wiosnę za nami
Jadziu - bukszpan w ub.r. dorobił się kolejnego zwoju

Sprawa działalności ROD|jest ... dyskusyjna - czas pokaże Mariolu i Moniko - u nas jest tylko 220 ogrodów i ... zjadłby nas nawet mały inwestor, plany inwestycyjne miasto zmienia co chwilę, a nasz ogród jest otoczony terenami przemysłowymi - jesteśmy tam jak wrzód ...
Jak już Jadzia zauważyła, słonko prześwitywało z rana i nastał piękny dzień,
wziąłem więc kurczaki na spacer - pięknie się opalały, a ja dokładałem do ognia gałązki z poobcinanych drzewek i krzewów.
Pozbierałem trochę suchych badylków, zacząłem przycinanie krzewów ozdobnych (poprawię jak puszczą listki) dzień na ogrodzie od 9tej do 15tej z obiadkiem
i kawusią
aha! powybierałem gniazda z domków - wyczytałem, że ptaki zawsze od nowa moszczą gniazdko, to dlatego ledwo mieściły się w domku - oczywiście trochę zostawiłem, by miały mniej roboty.

Jadziu - bukszpan w ub.r. dorobił się kolejnego zwoju

Sprawa działalności ROD|jest ... dyskusyjna - czas pokaże Mariolu i Moniko - u nas jest tylko 220 ogrodów i ... zjadłby nas nawet mały inwestor, plany inwestycyjne miasto zmienia co chwilę, a nasz ogród jest otoczony terenami przemysłowymi - jesteśmy tam jak wrzód ...

Jak już Jadzia zauważyła, słonko prześwitywało z rana i nastał piękny dzień,
wziąłem więc kurczaki na spacer - pięknie się opalały, a ja dokładałem do ognia gałązki z poobcinanych drzewek i krzewów.
Pozbierałem trochę suchych badylków, zacząłem przycinanie krzewów ozdobnych (poprawię jak puszczą listki) dzień na ogrodzie od 9tej do 15tej z obiadkiem

aha! powybierałem gniazda z domków - wyczytałem, że ptaki zawsze od nowa moszczą gniazdko, to dlatego ledwo mieściły się w domku - oczywiście trochę zostawiłem, by miały mniej roboty.

-
- 500p
- Od: 26 sie 2011, o 19:42
Pachnące kurczaczki.... Ile porcji bedzię? chyba sporo gości się szykuje
- bwoj54
- Od: 8 wrz 2012, o 08:28
Andrzeju
ależ trafiłam, na tak apetyczne kurczaki
Zapach czuję aż pod Sulechowem
Mam nadzieję,ze śnieg już stopniał...u mnie wiosennie, przyjemnie, dużo słońca, a w jego promieniach już ponad 9 *
Ach, uwielbiam ten czas!
Spiralny bukszpan
, kamienne ścieżki - to moja słabość , całość - urzeka bez reszty.
Tak sobie pomyślałam , jak można na małym areale wszystko "dopieścić ", wszystkiego doglądnąć. U mnie na hektarach wszystko "rozłazi się". W poniedziałek prace zaczynam spod domu , zanim dojdę do końca już...sobota. / i tak w kółko/Pozdrawiam niemal wiosennie! Dzisiaj planuję kolejne sianie!

Mam nadzieję,ze śnieg już stopniał...u mnie wiosennie, przyjemnie, dużo słońca, a w jego promieniach już ponad 9 *
Ach, uwielbiam ten czas!

Tak sobie pomyślałam , jak można na małym areale wszystko "dopieścić ", wszystkiego doglądnąć. U mnie na hektarach wszystko "rozłazi się". W poniedziałek prace zaczynam spod domu , zanim dojdę do końca już...sobota. / i tak w kółko/Pozdrawiam niemal wiosennie! Dzisiaj planuję kolejne sianie!

"Ogród jest nie tylko rozkoszą dla oka, ale i ukojeniem dla duszy "(...) Pozdrawiam! Bogusia
Mój ogród na fotografii cz.10 Moje wątki
Mój ogród na fotografii cz.10 Moje wątki
- mysia
- 200p
- Od: 28 wrz 2014, o 18:37

no super wychodzi Ci ta zielona spirala

coś mi się przypomina jak kiedyś pisałeś,że sam robisz sadzonki bukszpanu,czy one tak ślamazarnie rosną ?
moje mają dwa lata i stoją jak zaklęte,ani nie rosną ,ani nie usychają -ale kilkanaście też się nie przyjęło

czy ten sznurek się nie przepali,nigdy jeszcze nie wędziłam ,a przez Ciebie nabieram coraz większej ochoty

dużo

- JAKUCH
- Od: 19 paź 2008, o 21:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Łał ,ależ było żarełko
Szkoda ,że mnie tam nie było .Dzisiaj równie słonecznie ,ale nadal wieje mroźny wiatr i jakoś nie ciągnie mnie do siedzenia w ogródku .Byłam tylko sprawdzić czy Ranniki już sie pokazały szkoda zdrowia

- Koleszko
- 500p
- Od: 14 wrz 2013, o 20:23
Ale cyprysik .
Pięknie wygląda .
Ja swoje cyprysiki i jałowce też tnę na bonsai na wiosnę .
Ciekawe co mi z tego wyjdzie, na pewno będą ciekawiej niż teraz wyglądały .
Bukszpany przepiękne . 

- any57
Magdaleno - nie myślałem o gościach, często wędzę
Bogusiu! Chociaż coraz cieplej (drugi dzień z rzędu +6 w cieniu, a na słonku cieplej) to jednak nocne mrozy zamieniły ziemię w skorupę. Ale się uparłem, przekopałem pasek ziemi i posiałem sałatę (dziś dzień liściowy)
No i ten śnieg - drażni mnie, więc ... grabiłem go, a co! mój śnieg to robię co chcę - z cienia wygrabiam na słońce i ... pomaga
Marysiu! Wsadzam gałązki bukszpanu do ziemi bez ukorzeniacza i przyjmuje mi się niemal 100%
W pierwszym roku jest tak jak napisałaś - stoją sobie gałązki, ale w drugim już ładnie rosną, w trzecim już jest ładny szpaler.
Kurczaki wiążę zwykłą szewską dratwą - nie przepala się, bo nauczony doświadczeniem
nie wieszam na metalowym pręcie, ale na drewnianym patyku.
Jadziu - też byłem krótko na ogrodzie, bo .... zamówiony byłem za kierowcę, ale już Bogusi odpowiedziałem - posiałem sałatę.
A kurczaki ... zjadłem wszystkie trzy jeszcze na ogrodzie
Żartuję - odkroiłem nóżki, piersi i skrzydełka (to zaniosłem do domu) a zjadłem .... no trzy kurczaki, tylko gołe
kosteczki zostawiłem kotom.
Pawle! Jak zaczniesz strzyc iglaki to ... nie przestaniesz - mi żona zabrała sekator, bo wszystko chciałem ciąć

Bogusiu! Chociaż coraz cieplej (drugi dzień z rzędu +6 w cieniu, a na słonku cieplej) to jednak nocne mrozy zamieniły ziemię w skorupę. Ale się uparłem, przekopałem pasek ziemi i posiałem sałatę (dziś dzień liściowy)
No i ten śnieg - drażni mnie, więc ... grabiłem go, a co! mój śnieg to robię co chcę - z cienia wygrabiam na słońce i ... pomaga

Marysiu! Wsadzam gałązki bukszpanu do ziemi bez ukorzeniacza i przyjmuje mi się niemal 100%
W pierwszym roku jest tak jak napisałaś - stoją sobie gałązki, ale w drugim już ładnie rosną, w trzecim już jest ładny szpaler.
Kurczaki wiążę zwykłą szewską dratwą - nie przepala się, bo nauczony doświadczeniem

Jadziu - też byłem krótko na ogrodzie, bo .... zamówiony byłem za kierowcę, ale już Bogusi odpowiedziałem - posiałem sałatę.
A kurczaki ... zjadłem wszystkie trzy jeszcze na ogrodzie

Żartuję - odkroiłem nóżki, piersi i skrzydełka (to zaniosłem do domu) a zjadłem .... no trzy kurczaki, tylko gołe

Pawle! Jak zaczniesz strzyc iglaki to ... nie przestaniesz - mi żona zabrała sekator, bo wszystko chciałem ciąć

- JAKUCH
- Od: 19 paź 2008, o 21:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Andrzeju no co Ty jak idzie zjeść 3 kurczaki
Ja to chyba bym pękła z obżarstwa ,albo jeszcze gorzej
.Może dzisiaj wysieję rzodkiewkę w mojej szklarence

- Ewa_tuli
- Od: 16 sty 2012, o 22:03
Ale dałeś Any po podniebieniu tymi kurczakami, aż mi ślinka leci........
Jakby wypadało, to bym językiem po ekranie..........
Bukszpany świetnie Ci wyszły. Ja nie mam odwagi na spiralkę,
a i nie za bardzo mam, jakiś bukszpan do wykończenia.
Róże i powojniki boskie
Jakby wypadało, to bym językiem po ekranie..........
Bukszpany świetnie Ci wyszły. Ja nie mam odwagi na spiralkę,
a i nie za bardzo mam, jakiś bukszpan do wykończenia.
Róże i powojniki boskie

- Anuleczka
- 500p
- Od: 25 sty 2015, o 20:27
Witaj Andrzeju. Wpadłam do Ciebie i oddechu złapać nie mogę. Nie wierzę że można mieć takie róże z tyloma kwiatami na raz, takie ogromne i barwne. jestem w szoku i hortensje obficie kwitnące. Będę Twoim gościem jeśli pozwolisz. 

- garden11
- 1000p
- Od: 3 gru 2014, o 10:16
Andrzeju, ogród super wypielęgnowany ale nie dziwię się jak Ci trzech braci bliźniaków pomaga
Wędzarni pozazdrościć tylko można:)

-
- Od: 14 lis 2013, o 15:50
Andrzejku jak ja zazdroszczę Twoim kurczaką takiej opalenizny
.

- any57
Witam miłych gości
Cieszę się, że kurczaki się podobały - często zabieram je na spacer do ogrodu, a one zaraz hyc ... na grzędę i się opalają
Coraz bliżej wiosna, ziemia już odmarzła, pozostała ostatnia nieduża zaspa śniegu, ale po dzisiejszym deszczu na pewno już zniknęła.
Tak jak Jadzia, też posiałem rzodkiewkę, a wcześniej siałem sałatę, Ewa (tuli) nie ma do "wykończenia" bukszpanów, a ja ... przyglądam się moim dwóm małym z myślą ... jak?
Rozgość się Anuleczko - spaceruj ile masz ochoty.
Ewo (garden) - trzeba sobie pomagać by praca była lżejsza, a wędzarnia ... to pierwsza budowla jaką zrobiłem na ogrodzie, bo najbardziej potrzebna
Doroto! Lada dzień i my złapiemy taką opaleniznę. Słońce już wysoko to pięknie grzeje - niech tylko wyjdzie zza chmur.
Dzisiaj pada, ale idę na ogród, tak jak codziennie
Wczoraj w deszczyku podziwiałem jak pięknie wyłażą krokusy, sam się zdziwiłem, że ich tyle jest
Wykopałem trzy korzenie po ściętych tujach i rozglądałem się, planując co jeszcze mam zrobić.
Pozamiatałem na werandzie i ustawiłem ławki oraz stół - sezon otwarty

Cieszę się, że kurczaki się podobały - często zabieram je na spacer do ogrodu, a one zaraz hyc ... na grzędę i się opalają

Coraz bliżej wiosna, ziemia już odmarzła, pozostała ostatnia nieduża zaspa śniegu, ale po dzisiejszym deszczu na pewno już zniknęła.
Tak jak Jadzia, też posiałem rzodkiewkę, a wcześniej siałem sałatę, Ewa (tuli) nie ma do "wykończenia" bukszpanów, a ja ... przyglądam się moim dwóm małym z myślą ... jak?

Rozgość się Anuleczko - spaceruj ile masz ochoty.
Ewo (garden) - trzeba sobie pomagać by praca była lżejsza, a wędzarnia ... to pierwsza budowla jaką zrobiłem na ogrodzie, bo najbardziej potrzebna

Doroto! Lada dzień i my złapiemy taką opaleniznę. Słońce już wysoko to pięknie grzeje - niech tylko wyjdzie zza chmur.
Dzisiaj pada, ale idę na ogród, tak jak codziennie

Wykopałem trzy korzenie po ściętych tujach i rozglądałem się, planując co jeszcze mam zrobić.
Pozamiatałem na werandzie i ustawiłem ławki oraz stół - sezon otwarty

- mysia
- 200p
- Od: 28 wrz 2014, o 18:37

czy aby ,na ogródkach nie jesteś samotną zjawą ? cichutko

Moje krokusiki ciemno-żółte ,też już się uśmiechają ,fioletowych jeszcze nie widać,zawsze póżniej wychodzą.
Wychodzą tulipany i żonkile i już za "chwileczkę za momencik''i one zaczną kwitnąć,tylko żeby

Andrzeju,czy bracia też są takie pracusie i roślinkowo uzdolnieni