Wszystko o pomidorach cz. 9

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Ebabka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2006, o 21:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Wszystko o pomidorach cz. 9

Post »

;:oj
Przecież pomidor w temperaturze niższej od 12 stopni przestaje pobierać niektóre składniki pokarmowe, a później musi się pozbierać po przechłodzeniu. To jak można sadzonki w 4 stopniach trzymać :?: :oops:
http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=345
Pozdrawiam Eugenia
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2014, o 14:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Pomidor przetrzymywany w temperaturze dla niego zbyt niskiej przestaje pobierać fosfor z podłoża co obiawia się na łodygach i spodniej części liści fioletowym zabarwieniem.Hartowanie jest ostatnim etapem przy produkcji rozsady pomidora,przed jej wysadzeniem do gruntu,i ma na celu przygotowanie roślin na gorsze warunki dalszej uprawy w polu. Tak ok. 7 dni przed wysadzeniem robimy dwie rzeczy-ograniczamy podlewanie i obniżamy temperaturę w dwojaki sposób, albo intensywnie wietrzymy pomieszczenie gdzie się one znajdują albo wynosimy je na zewnątrz na godzinę, stopniowo wydłużając im czas hartowania.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
glohal
500p
500p
Od: 20 lip 2010, o 20:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Tak różowo to nie wygląda bo wtedy samosiejki, które czasami rosną na działkach, byłyby ładnymi sadzonkami. A są mizerotkami, którym daleko do naszych wychuchanych sadzonek ;:224
Aimee
200p
200p
Od: 22 sty 2013, o 14:11

Post »

Myślę,że sadzonki na balkonie mają większe szanse jako,że są sporo nad ziemią. W chłodniejszych momentach najwyraźniej hamują wzrost,a w cieplejszych pięknie rosną.Wygrywają na dostępności do światła i przystosowaniu.W najgorszych momentach okrywałam kartonem. Raz chyba wniosłam na noc do domu,potem przestałam się pieścić,bo w domu miałam i tak sporo sadzonek.
Lokalizacja na Pomorzu też pewnie ma znaczenie- z łagodniejszymi o wiele temperaturami. Dodatkowo przy bloku,który się w dzień nagrzewa.To nie jest środek wilgotnego pola. W tamtym roku zaobserwowałam sama to,w co też kiedyś nie wierzyłam.
Mam zamiar próbować dalej. Przestałam się fiksowć zarówno na sztywnych terminach siewu (mając tunel zaznaczam) jak i trzymaniem sadzonek obowiązkowo do maja w domu. (Widzę,że gdy trzyma się je od małego ,oczywiście nie od lutego... ;:224, na dworze to zachowują się inaczej niż te domowe,które trzeba hartować).
Nikogo nie namawiam zresztą.Podzieliłam się spostrzeżeniem. Mam zawsze rozsadę sianą w różnych okresach i traktowaną asekuracyjnie jak i taką pionierską.W tamtym roku pionierska miała się najlepiej.A już prawie kładłam na niej krzyżyk.
Sąsiad natomiast to się nigdy nie przejmował ;:209
Pomorze...klimat łagodniejszy :-).
Joneska
100p
100p
Od: 22 cze 2014, o 22:40

Post »

Tak to czasami jest ,że coś działa wbrew wszelkim przyjętym teoriom,wiedzy i powszechnie przyjętym praktykom.Zawsze warto korzystać z rad doświadczonych jak i być otwartym na inne rozwiązania.
Aimee. Kiedy zamierzasz wysiać a potem wystawić rozsadę na zimny wychów?Kusi i mnie aby spróbować ale musiała bym wysiać więcej specjalnie dla ,,eskimosów,,i liczyc się z tym że może zaboleć jak zrobią się czarni.
Aimee
200p
200p
Od: 22 sty 2013, o 14:11

Post »

Będę siać na poważnie od początku marca co tydzień.W tamtym roku wystawiłam pionierskie sadzonki na początku kwietnia.W tym roku spróbuję jeszcze wcześniej. Myślę,że na balkon pójdą te siane w połowie marca lub nawet te z pierwszej połowy-jeszcze nie wiem.Zależy od pogody.Zdecyduję w momencie pikowania.Pikuję zazwyczaj jak już się ukazują liście właściwe.

Dodatkowo eksperymentalnie wysiałam wczoraj kilka odmian,ale te raczej będą debiutować w domu.
Mam jeszcze inne plany-wystawić część rozsady do tunelu jak najszybciej. Nie wiem jeszcze na roboczym stole czy na ziemi w paletach. Będzie się działo ;:136

Joneska-ryzykuj tylko z tej dodatkowej dosiewki.Ja wysiewam sporo nasion i odmian i mam tego w ogóle dużo. Z tymi,których mam mało nasion nie ryzykuję.
Pomorze...klimat łagodniejszy :-).
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Balkonu nie mam ale już nieraz wystawiałam swoją rozsadę pomidorów do ogrodu końcem kwietnia.
Kubeczki ustawiałam w zacisznym miejscu, na stelażu rozkładałam agro, by chroniła je przed chłodem ale i nadmiernym słońcem.
W razie zapowiadanych przymrozków miałam zamiar schować do altanki.
Nigdy nie było takiej potrzeby, za to pamiętam jak kiedyś przymrozki zapowiadali późno w maju a ja biegałam ze szpadlem, wykopywałam pomidory z gruntu i chowałam do tunelu. ;:306
Ale było też tak, że sadzonki w mieszkaniu przy uchylonym tylko oknie podmarzły i dostały fioletowego kolorku. I tu mogę potwierdzić, zbierały się dłużej niż te w innym pokoju, które nie zmarzły.
Eksperymentować zawsze można, pogoda jest nieprzewidywalna, ale nie ryzykujcie za bardzo.
Awatar użytkownika
Jolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 maja 2013, o 21:24

Post »

Aimee coś w tym jest o czym piszesz. Ja w zeszłym roku siałam pomidory z myślą o gruncie, nie pamiętam odmian. Były wysiane na wacik a potem przepikowane do doniczek z ziemia. Ponieważ mam 1 pomieszczenie na wszelakie siewki, tak tam jest ok 8 *C. Rosły bardzo pomału ale odmiany gruntowe były krępe. Serce mi się ściskało jak patrzyłam na dorodne sadzonki forumowiczów siane w tym samym czasie ale ładnie nadrobiły to w gruncie bo je wysadziłam już pod koniec kwietnia co przeżyje to będzie. Owoców miały sporo dopóki ZZ mi je dopadła..
Joneska
100p
100p
Od: 22 cze 2014, o 22:40

Post »

Zakupiłam dziś w Kauflandzie nasiona pomidora Saint Pierre .Na opakowaniu pisze ,że rośnie do 150cm więc można uznać ,że wysoki.Myślałam ,że będzie to taki jaki posiada forumowicz ale chyba jednak nie bo piszą ,że to pomidor bardzo wczesny .Miał ktoś tą odmianę sklepową i od forumowicz i może porównać?Czy St.Pierre to odmiana malinowa czy tradycyjna czerwona?
Zotti
100p
100p
Od: 22 kwie 2012, o 14:00

Post »

Też kupiłem nasiona tej odmiany w supermarkecie, ale na innym forum forumowicz napisał, że ta odmiana to "badziewie" :wink: . Nie wiem co miał na myśli, sam jestem ciekawy jego opinii na temat tej "sklepowej" odmiany...
Pozdrawiam - Waldemar
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

Żeby nie być gołosłownym . To ubiegłoroczny St. Pierre na balkonie

Obrazek

Widać jak na dłoni niebieski sznurek do wieszania prania, który znajduje się na wysokości 2 metrów. Ponad sznurkiem jeszcze jest trochę owoców.

Widać również , że to odmiana czerwona. O odmianie karłowej pisałem z autopsji. Raz tylko wysadziłem bodajże w 2012 r z nasion kupionych w Tesco i o jeden raz za dużo. Owoców mało, a do tego bez smaku
Zotti
100p
100p

Post »

forumowicz, takie plony to w ziemi z Biedronki i tylko po fertygacji?
Pozdrawiam - Waldemar
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

Żadna ziemia z Biedronki. Chyba, że ktoś chce pomidory hodować dla dekoracji. Za dużo nawozu, co stymuluje na początku wzrost wegetatywny. Pomidory fertygowane od momentu przepikowania siewek.
Awatar użytkownika
kamil211a
200p
200p
Od: 17 sty 2014, o 15:53
Kontakt:

Post »

Witam szukam odmiany bardzo mięsistej i słodkiej, jakie byście polecili ?
Pasjonat olbrzymich warzyw, ostrych papryczek i wszystkiego co zielone
Zotti
100p
100p

Post »

forumowicz, zapytałem, bo z tego co pamiętam gdzieś na forum napisałeś (popraw mnie jeśli się mylę), że w ziemi z Biedronki (pomimo przekroczonej w niej dawki nawozu) nie wyrastają z pomidorów pędy boczne. Odebrałem to jako jej zaletę, stąd moje przypuszczenie, że ją stosujesz. Ale dobrze, że zapytałem, będę już wiedział jakiej ziemi nie kupować :wink: , kupię tą która zawiera nie więcej niż 0,6 kg/m3 nawozu.
Pozdrawiam - Waldemar
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”