Szklarnia
Re: Szklarnia-dylemat.
Powierzchni użytkowej będziesz miała 12 m kw. Lilie do cięcia,możesz upchać 50 sztuk na 1 m kw.
Czyli zmieści się,600 sztuk. Nie po 20 zł,ale po 2zł. Jak się trafi drożej, to dobrze. Za cebulkę
zapłacisz ok 50 groszy, wiec możesz liczyć na zarobek do 1 tys zł. Jeśli nie wejdzie choroba
grzybowa,albo wykwitną za późno.
Jeśli zetniesz kwiat,cebuli nie masz, najlepiej z namiotu od razu z cebulą wyrywać,obciąć i wyrzucić,
albo do gruntu na dwa sezony do regeneracji. Szkoda miejsca w namiocie na trzymanie okwitniętych
cebul.
Z tego wniosek,że trzeba postawić namiot duży,30 x 7, aby był jakiś dochód,jeśli masz zbyt.
Czyli zmieści się,600 sztuk. Nie po 20 zł,ale po 2zł. Jak się trafi drożej, to dobrze. Za cebulkę
zapłacisz ok 50 groszy, wiec możesz liczyć na zarobek do 1 tys zł. Jeśli nie wejdzie choroba
grzybowa,albo wykwitną za późno.
Jeśli zetniesz kwiat,cebuli nie masz, najlepiej z namiotu od razu z cebulą wyrywać,obciąć i wyrzucić,
albo do gruntu na dwa sezony do regeneracji. Szkoda miejsca w namiocie na trzymanie okwitniętych
cebul.
Z tego wniosek,że trzeba postawić namiot duży,30 x 7, aby był jakiś dochód,jeśli masz zbyt.
- gapapl
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 maja 2014, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Czyli wychodzi na to,że nie zarobię na takiej szklarni 

Jak to nie,na małej zarobisz mało, ma dużej dużo.Może wymyślisz droższe rośliny,to dochód
będzie większy. Najgorzej,to nic nie robić.
będzie większy. Najgorzej,to nic nie robić.
- gapapl
Dlatego prosiłam was o poradę co w takiej szklarni hodować by się opłacało.Wiem,że kokosów nie zarobię na takiej niewielkiej szklarni.
Zaczekaj,nie zrażaj się. Jeśli nastawisz się,że za pęd lilii, weźmiesz 20 zet,a weźmiesz 3 zł, to możesz być
załamana. Patrz realnie,zakładasz,że weźmiesz 2 zł,a uda się wziąć 3, to jesteś 50% do przodu.
Na 1m kw wciśniesz ponad 150 doniczek 7x7. Tylko trzeba wymyślić co tam wsadzić za 2zł,aby sprzedać
za 5 zł, za kilka miesięcy.
I zaplanować, 10 skrzynek za tydzień wychodzi,co tam zamieszka na ich miejscu?
załamana. Patrz realnie,zakładasz,że weźmiesz 2 zł,a uda się wziąć 3, to jesteś 50% do przodu.
Na 1m kw wciśniesz ponad 150 doniczek 7x7. Tylko trzeba wymyślić co tam wsadzić za 2zł,aby sprzedać
za 5 zł, za kilka miesięcy.
I zaplanować, 10 skrzynek za tydzień wychodzi,co tam zamieszka na ich miejscu?
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Mirzan, super rada.
Kłania się logistyka.
Tak właśnie na niewielkich powierzchniach działają holenderskie szkółki.
W Polsce może byśmy powiedzieli, co , 30 arów, szkółka? A oni mogą, bo muszą.
I proszę, zalewają wszystkich kwiatkami.

Tak właśnie na niewielkich powierzchniach działają holenderskie szkółki.
W Polsce może byśmy powiedzieli, co , 30 arów, szkółka? A oni mogą, bo muszą.
I proszę, zalewają wszystkich kwiatkami.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
Zawsze lepszy ar kwiatów,od ara kartofli. Zawsze lepsza szklanka wina,od szklanki piwa.
zawsze lepsza szklanka gorzałki, od szklanki wina. Znaj proporcjum mociumpanie.
zawsze lepsza szklanka gorzałki, od szklanki wina. Znaj proporcjum mociumpanie.
- gapapl
Ja nie pisałam,że za Lilię wezmę 20 dych
Wiem jak działa handel bo tym się wcześniej zajmowałam plus urok osobisty i już kaski więcej hihih
Nad wyborem roślin musimy pomyśleć.

Wiem jak działa handel bo tym się wcześniej zajmowałam plus urok osobisty i już kaski więcej hihih
Nad wyborem roślin musimy pomyśleć.
Wyżej ktoś liczył 20 zł za pęd. Wieki temu,robiłem lilie i na kwiat i na cebule. Albo kwiat,albo cebule.
Teraz też trochę jeszcze robię na sprzedaż,dlatego odzywam się w tym wątku. Ale uwązaj,
takie małe,7x7 jest trudniejsze w uprawie niż doniczki wielkości wiadra. Mała doniczka,więcej
pracy,zarobek może być większy. Duża donica,perspektywy rozwoju,a zarobek w przyszłości.
Teraz też trochę jeszcze robię na sprzedaż,dlatego odzywam się w tym wątku. Ale uwązaj,
takie małe,7x7 jest trudniejsze w uprawie niż doniczki wielkości wiadra. Mała doniczka,więcej
pracy,zarobek może być większy. Duża donica,perspektywy rozwoju,a zarobek w przyszłości.
- onectica
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
A jakbyś tak wygospodarowała kącik na rosliny, z których potem powstają elementy dekoracyjne? To można sprzedawać wysyłkowo przez okrągły rok. Niekoniecznie mówię o kwiatkach na tzw. suszki, ale o elementach, które wykorzystuje się w wieńcach okolicznościowych (bożonarodzeniowe/adwentowe/wielkanocne etc.) Jak masz miejsce to posadź też na próbę tykwę na przykład.
Może jakiś krzak z ekologicznymi ziołami - przy okazji - do zupy i do woreczka zapachowego.
Pewnie wyłacznie na tym pieniędzy nie zrobisz, ale i to może przynieść korzyść.
adenium - dobry pomysł.
Na wiosnę sadzonki na balkony i tarasy - proste w obsłudze i szybko nadające się do wypchnięcia.
Według mnie powinnaś popróbować różnych rzeczy i zorientować się w praktyce w co najlepiej wejść
Może jakiś krzak z ekologicznymi ziołami - przy okazji - do zupy i do woreczka zapachowego.
Pewnie wyłacznie na tym pieniędzy nie zrobisz, ale i to może przynieść korzyść.
adenium - dobry pomysł.
Na wiosnę sadzonki na balkony i tarasy - proste w obsłudze i szybko nadające się do wypchnięcia.
Według mnie powinnaś popróbować różnych rzeczy i zorientować się w praktyce w co najlepiej wejść
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 11 maja 2007, o 22:30
- Kontakt:
A może doniczkowe zioła zawsze to łatwiej sprzedać niż kwiaty
Ja bym poszła w kwiaty albo naprawdę naturalne warzywa bez oprysku. Możesz z czasem dokupić małą szklarenkę: Reklamę zmoderowano. bab... i spróbować czegoś jeszcze. Myślę, że takie naturalne bez oprysku warzywa mają sens ale musisz być pewna, że będziesz miała odbiorców, albo rzadko spotykane kwiaty też powinnaś mieć wzięcie. Wszystko zależy jakie masz możliwości i finanse.
- gapapl
Dziękuję za wasze opinie
Póki co szklarni jeszcze nie postawiliśmy
Do tego mąż chce uprawiać pomidorki w hydroponice. Oczywiście na sprzedaż.
Czekam jeszcze na wasze pomysły

Póki co szklarni jeszcze nie postawiliśmy

Do tego mąż chce uprawiać pomidorki w hydroponice. Oczywiście na sprzedaż.
Czekam jeszcze na wasze pomysły

- MARIOooZIOOM
- 100p
- Od: 25 lut 2014, o 17:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Hej mam 3 tunele foliowe i Ci powiem, że na wysiewy to już trochę późno trzeba zaczynać pod koniec stycznia i oczywiście mieć piece w foli:)
- ullak
- Od: 10 mar 2015, o 11:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Może się zainteresuje akwaponiką?Do tego mąż chce uprawiać pomidorki w hydroponice. Oczywiście na sprzedaż.
Tak to wygląda: http://diyaquaponicsguide.com/wp-conten ... ponics.jpg
Hoduje się jednocześnie ryby i jakieś warzywa. Ryby zapewniają nawóz, a rośliny filtrują wodę rybom.
Słomiany zapał, czyli u leniwego ogrodnika
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA