Ogród zielonej

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Malvy
500p
500p
Od: 10 lut 2015, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród zielonej

Post »

Z koszeniem trawnika w krokusach raczej niemożliwe, nawet jak się ma podkaszarkę :D ale liczę na to, że zanim zabiorę się za koszenie one już przekwitną...
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Gdzieś u kogoś na Fo widziałam trawnik cały w stokrotkach, bajecznie wyglądał...
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
aika
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 2 lut 2015, o 18:14

Post »

Masz bardzo dobry tytuł wątku, pierwsze o czym myślę to Twoje zielone łapki :) jakież one musza być zielone ;:oj Wszystko ukorzeniasz, szczepisz, siejesz :) to prawdziwy dar, a może tylko wielkie chęci :) Czytając to wszystko, aż mam ochotę też rozmnażać jak Ty. W ubiegłym roku próbowałam ukorzenić hortensje, niestety nie udalo się, w tym roku zrobię odkład. Miło u Ciebie, będę zaglądać.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
garden11
1000p
1000p
Od: 3 gru 2014, o 10:16

Post »

Zuza, trawnik w stokrotkach ma Karolina....http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =2&t=83597 , widok rzeczywiście robi wrażenie:)
Pozdrawiam Ewa

W ogródku u Ewy
Awatar użytkownika
Iryseq
200p
200p
Od: 15 maja 2011, o 13:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja też posadziłam kilka tulipanów, krokusów i szafirków zobaczymy co z nich będzie :D Już nie mogę się doczekać :D:D:D
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Ewka, tak tak tak - to o tym trawniku mówiłam, dzięki ;:196
Ale rzeczywiście wspaniale wygląda, prawda? ;:333 ;:167
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
Anuleczka
500p
500p
Od: 25 sty 2015, o 20:27

Post »

Mnie też w tamtym roku na jesieni opanował szał cebulowy i nakupowałam tulipanów wszelkiej maści ciekawe czy wyjdą.
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Dziewczyny, krokusy w trawniku to marzenie, niestety z reguły ich spektakl kwietniowy trwa około 2-3 lata. Dlaczego? Z powodu koszenia trawy. Krokusy do prawidłowego wzrostu i rozmnażania potrzebują swoich liści, które należy ściąć dopiero zbrązowiałe i suche. Niestety koszenie nie raz wypada wcześniej i już w następnym roku mamy kwiaty mniejsze i tak z roku na rok, aż całkowicie wyginą. U moich rodziców trwało to 3 lata.. Z całkiem sporej krokusowej polanki zostały może 4 sztuki tzw. niedobitki :lol: Co innego stokrotki. Wystarczy kupić nasiona i wysiać w trawnik zaraz po deszczu lub przywlec sadzonki do ogrodu i wsadzić gdzieś w kilka wybranych miejsc (ja wybrałam drugą wersję). Im więcej kosisz tym szybciej się rozmnażają. Z moich czterech sadzonek mam już całą okolicę w maleńkich siewkach.
Awatar użytkownika
garden11
1000p
1000p
Od: 3 gru 2014, o 10:16

Post »

Zgadzam się z Sabiną, ja posadziłam w trawniku krokusy w pierwszym roku cudnie było, następnego roku już mniej a teraz to niestety śladu nie ma po moich krokusach :(
Pozdrawiam Ewa

W ogródku u Ewy
Miriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2011, o 12:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jesienią sadzimy całe kosze cebulowych z nadzieją na piękne efekty.I to czekanie też ma w sobie urok :heja Ja raz przeżyłam wielki zawód :cry: To była ta sroga zima(2011-2012?) Naoglądałam się u Grażynki (Kogra) wszelakiej maści żonkili,zapałałam chęcią posiadania,zrujnowałam się na zakup kilkunastu odmian i...wszystkie zmarzły :evil:
Cudne tulipany pokazujesz ;:oj Mieszanka nie wyglądałaby tak pięknie.Ale te odmianowe podobno co roku trzeba wykopywać?Ja tego nie robię i chyba dlatego mam ich coraz mniej ;:131
Każdy człowiek potrzebuje stale nawet pewnej ilości trosk,cierpień lub biedy,tak jak okręt potrzebuje balastu,by płynąć prosto i równo.(Arthur Schopenhauer) Pozdrawiam Mirka
Mój ci On, Mój ci On cz.2,
Mój ci on cz. 3
Awatar użytkownika
Margita
500p
500p
Od: 21 kwie 2012, o 19:37
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

I ja czekam na pierwsze cebulowe. Zainteresowały mnie Twoje tulipany w doniczce, jak je zimujesz?
Awatar użytkownika
Andzia84
1000p
1000p
Od: 23 sty 2014, o 15:51

Post »

Ja też nie wykopuję cebulowych tylko dosadzam i dosadzam :lol: Narcyzy można trzymać na jednym stanowisku wiele lat, tulipany powinno się wykopywać co roku bo inaczej tracą walory odmianowe-zamieniają się w żółte i czerwone, a później zanikają. Ale jakbym miała to wszystko wykopać...brr...wolę dosadzać jesienią po kilka paczuszeK z biedronki :D
Soniu te w donicy są przepiękne ;:167
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Soniu,tulipanowy ogród taki jest piękny,mają dużą gamę kolorów i kształtów ,to robi wrażenie, piękne są u Ciebie tulipanki ,ja przegapiłam zakup nowych w jesieni bo wyjechałam na dłużej na grzyby, i będę podziwiać u Was,miłego dnia życzę :wit ;:168
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Malvy raczej przekwitną. ;:108 Gdzieś znalazłam informację, że jak się pościna kosiarką liście, to cebule słabiej rosną i w kolejnym roku gorzej kwitną.

Zuza, Ewuś trawnik Karoliny znam, jest piękny. ;:215

aika witam i zapraszam. :wit Tytuł dałam z myślą o moim bladym pojęciu o ogrodnictwie, jak zaczynałam tworzyć pierwsze rabatki. Moje próby siania i ukorzeniania często kończą się porażką, ;:222 ale wcale mnie to nie zniechęca. Z większą determinacją zabieram się za kolejne eksperymenty. Mam czas, bo mieszkamy tylko we dwoje, więc obowiązków domowych mało, mogę się wyżywać w ogrodzie. Namawiam do samodzielnego mnożenia roślin, koszt mały, a satysfakcja spora. :)

Jolu te najwcześniejsze kwiaty najbardziej cieszą po zimie.

Aniu na pewno wyjdą, będą cieszyć kolorami. ;:215 U mnie nornice czasem coś zjedzą, ale reszta kwitnie.

Sabinko masz rację. ;:108 Ja sadzę na grządkach.

Irena1955 witam i zapraszam będziemy się wspierać w tworzeniu ogrodu naszych marzeń. :wit

Mireczko nawet, jak zdarzy się kataklizm, jak u Ciebie, to i tak w kolejnym roku zaczynamy od nowa i czekamy na efekty. ;:65 W pierwszym roku wykopałam, bo były w miejscu, gdzie jeszcze trwała budowa. W ubiegłym wykopałam tylko jedną kępę, gdy zmieniałam nasadzenia. Pewnie w tym roku sporo wykopię, jak będę obsadzać rabaty wokół domu. Staram się nie sadzić wielu kolorów razem, czasem zostają nie wykopane i rosną jak popadnie.

Obrazek

Margito tulipany w donicach sadzę późno, najczęściej w listopadzie, grudniu. Stoją w nieogrzewanym garażu, gdzie temperatura w czasie mrozów spada nawet poniżej zera. Co roku ładnie kwitną. W tym roku już są zielone. ;:65

Aniu dzięki, ;:196 to zwykłe z B. Też nie mam siły na wykopywanie, co roku dokupię i zawsze jakieś zakwitną.

Martuś dzięki, ;:168 to takie ładne, a mało kłopotliwe kwiaty. Można wykopać, albo nie i tak kilka lat kwitną, tylko trochę ponawozić.
Awatar użytkownika
Anuleczka
500p
500p
Od: 25 sty 2015, o 20:27

Post »

A ja wszystko posadziłam w doniczkach bałam się że nornice mi wyżrą tak jak 2 lata temu ze 100 cebul 2 tulipany mi wyszły. Ale im zrobiłam wyżerę MASAKRA ;:14
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”