Ogród zielonej
- Malvy
- 500p
- Od: 10 lut 2015, o 19:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogród zielonej
Z koszeniem trawnika w krokusach raczej niemożliwe, nawet jak się ma podkaszarkę
ale liczę na to, że zanim zabiorę się za koszenie one już przekwitną...

- sweetdaisy
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 sty 2015, o 19:21
Gdzieś u kogoś na Fo widziałam trawnik cały w stokrotkach, bajecznie wyglądał...
Masz bardzo dobry tytuł wątku, pierwsze o czym myślę to Twoje zielone łapki
jakież one musza być zielone
Wszystko ukorzeniasz, szczepisz, siejesz
to prawdziwy dar, a może tylko wielkie chęci
Czytając to wszystko, aż mam ochotę też rozmnażać jak Ty. W ubiegłym roku próbowałam ukorzenić hortensje, niestety nie udalo się, w tym roku zrobię odkład. Miło u Ciebie, będę zaglądać.

- garden11
- 1000p
- Od: 3 gru 2014, o 10:16
Zuza, trawnik w stokrotkach ma Karolina....http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =2&t=83597 , widok rzeczywiście robi wrażenie:)
- Iryseq
- 200p
- Od: 15 maja 2011, o 13:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja też posadziłam kilka tulipanów, krokusów i szafirków zobaczymy co z nich będzie
Już nie mogę się doczekać
:D:D

- sweetdaisy
- Od: 15 sty 2015, o 19:21
Ewka, tak tak tak - to o tym trawniku mówiłam, dzięki
Ale rzeczywiście wspaniale wygląda, prawda?

Ale rzeczywiście wspaniale wygląda, prawda?

- Anuleczka
- 500p
- Od: 25 sty 2015, o 20:27
Mnie też w tamtym roku na jesieni opanował szał cebulowy i nakupowałam tulipanów wszelkiej maści ciekawe czy wyjdą.
- nifredil
- Od: 26 mar 2012, o 23:21
Dziewczyny, krokusy w trawniku to marzenie, niestety z reguły ich spektakl kwietniowy trwa około 2-3 lata. Dlaczego? Z powodu koszenia trawy. Krokusy do prawidłowego wzrostu i rozmnażania potrzebują swoich liści, które należy ściąć dopiero zbrązowiałe i suche. Niestety koszenie nie raz wypada wcześniej i już w następnym roku mamy kwiaty mniejsze i tak z roku na rok, aż całkowicie wyginą. U moich rodziców trwało to 3 lata.. Z całkiem sporej krokusowej polanki zostały może 4 sztuki tzw. niedobitki
Co innego stokrotki. Wystarczy kupić nasiona i wysiać w trawnik zaraz po deszczu lub przywlec sadzonki do ogrodu i wsadzić gdzieś w kilka wybranych miejsc (ja wybrałam drugą wersję). Im więcej kosisz tym szybciej się rozmnażają. Z moich czterech sadzonek mam już całą okolicę w maleńkich siewkach.

- garden11
- 1000p
- Od: 3 gru 2014, o 10:16
Zgadzam się z Sabiną, ja posadziłam w trawniku krokusy w pierwszym roku cudnie było, następnego roku już mniej a teraz to niestety śladu nie ma po moich krokusach 

-
- Od: 16 lip 2011, o 12:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jesienią sadzimy całe kosze cebulowych z nadzieją na piękne efekty.I to czekanie też ma w sobie urok
Ja raz przeżyłam wielki zawód
To była ta sroga zima(2011-2012?) Naoglądałam się u Grażynki (Kogra) wszelakiej maści żonkili,zapałałam chęcią posiadania,zrujnowałam się na zakup kilkunastu odmian i...wszystkie zmarzły
Cudne tulipany pokazujesz
Mieszanka nie wyglądałaby tak pięknie.Ale te odmianowe podobno co roku trzeba wykopywać?Ja tego nie robię i chyba dlatego mam ich coraz mniej 

Cudne tulipany pokazujesz

Każdy człowiek potrzebuje stale nawet pewnej ilości trosk,cierpień lub biedy,tak jak okręt potrzebuje balastu,by płynąć prosto i równo.(Arthur Schopenhauer) Pozdrawiam Mirka
Mój ci On, Mój ci On cz.2,
Mój ci on cz. 3
Mój ci On, Mój ci On cz.2,
Mój ci on cz. 3
- Margita
- 500p
- Od: 21 kwie 2012, o 19:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
I ja czekam na pierwsze cebulowe. Zainteresowały mnie Twoje tulipany w doniczce, jak je zimujesz?
- Andzia84
- 1000p
- Od: 23 sty 2014, o 15:51
Ja też nie wykopuję cebulowych tylko dosadzam i dosadzam
Narcyzy można trzymać na jednym stanowisku wiele lat, tulipany powinno się wykopywać co roku bo inaczej tracą walory odmianowe-zamieniają się w żółte i czerwone, a później zanikają. Ale jakbym miała to wszystko wykopać...brr...wolę dosadzać jesienią po kilka paczuszeK z biedronki 
Soniu te w donicy są przepiękne

Soniu te w donicy są przepiękne

Zbudowałam dom, urodziłam syna, czas posadzić drzewo 
Gdzieś tam na końcu świata...mój raczkujący ogródek
Gdzieś tam na końcu świata cz.2

Gdzieś tam na końcu świata...mój raczkujący ogródek
Gdzieś tam na końcu świata cz.2
-
- Od: 22 sty 2013, o 21:52
Witaj Soniu,tulipanowy ogród taki jest piękny,mają dużą gamę kolorów i kształtów ,to robi wrażenie, piękne są u Ciebie tulipanki ,ja przegapiłam zakup nowych w jesieni bo wyjechałam na dłużej na grzyby, i będę podziwiać u Was,miłego dnia życzę

- cyma2704
- Od: 5 mar 2013, o 17:31
Malvy raczej przekwitną.
Gdzieś znalazłam informację, że jak się pościna kosiarką liście, to cebule słabiej rosną i w kolejnym roku gorzej kwitną.
Zuza, Ewuś trawnik Karoliny znam, jest piękny.
aika witam i zapraszam.
Tytuł dałam z myślą o moim bladym pojęciu o ogrodnictwie, jak zaczynałam tworzyć pierwsze rabatki. Moje próby siania i ukorzeniania często kończą się porażką,
ale wcale mnie to nie zniechęca. Z większą determinacją zabieram się za kolejne eksperymenty. Mam czas, bo mieszkamy tylko we dwoje, więc obowiązków domowych mało, mogę się wyżywać w ogrodzie. Namawiam do samodzielnego mnożenia roślin, koszt mały, a satysfakcja spora.
Jolu te najwcześniejsze kwiaty najbardziej cieszą po zimie.
Aniu na pewno wyjdą, będą cieszyć kolorami.
U mnie nornice czasem coś zjedzą, ale reszta kwitnie.
Sabinko masz rację.
Ja sadzę na grządkach.
Irena1955 witam i zapraszam będziemy się wspierać w tworzeniu ogrodu naszych marzeń.
Mireczko nawet, jak zdarzy się kataklizm, jak u Ciebie, to i tak w kolejnym roku zaczynamy od nowa i czekamy na efekty.
W pierwszym roku wykopałam, bo były w miejscu, gdzie jeszcze trwała budowa. W ubiegłym wykopałam tylko jedną kępę, gdy zmieniałam nasadzenia. Pewnie w tym roku sporo wykopię, jak będę obsadzać rabaty wokół domu. Staram się nie sadzić wielu kolorów razem, czasem zostają nie wykopane i rosną jak popadnie.

Margito tulipany w donicach sadzę późno, najczęściej w listopadzie, grudniu. Stoją w nieogrzewanym garażu, gdzie temperatura w czasie mrozów spada nawet poniżej zera. Co roku ładnie kwitną. W tym roku już są zielone.
Aniu dzięki,
to zwykłe z B. Też nie mam siły na wykopywanie, co roku dokupię i zawsze jakieś zakwitną.
Martuś dzięki,
to takie ładne, a mało kłopotliwe kwiaty. Można wykopać, albo nie i tak kilka lat kwitną, tylko trochę ponawozić.

Zuza, Ewuś trawnik Karoliny znam, jest piękny.

aika witam i zapraszam.

Jolu te najwcześniejsze kwiaty najbardziej cieszą po zimie.
Aniu na pewno wyjdą, będą cieszyć kolorami.

Sabinko masz rację.

Irena1955 witam i zapraszam będziemy się wspierać w tworzeniu ogrodu naszych marzeń.

Mireczko nawet, jak zdarzy się kataklizm, jak u Ciebie, to i tak w kolejnym roku zaczynamy od nowa i czekamy na efekty.

Margito tulipany w donicach sadzę późno, najczęściej w listopadzie, grudniu. Stoją w nieogrzewanym garażu, gdzie temperatura w czasie mrozów spada nawet poniżej zera. Co roku ładnie kwitną. W tym roku już są zielone.

Aniu dzięki,

Martuś dzięki,

- Anuleczka
- 500p
- Od: 25 sty 2015, o 20:27
A ja wszystko posadziłam w doniczkach bałam się że nornice mi wyżrą tak jak 2 lata temu ze 100 cebul 2 tulipany mi wyszły. Ale im zrobiłam wyżerę MASAKRA