Minibotanik Jacka cz.9
- Locutus
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Re: Minibotanik Jacka cz.9
Widać pasję... Pojechał na urlop do ciepłych krajów i pofocił... rośliny. :-P
Pozdrawiam!
LOKI
Pozdrawiam!
LOKI
- slila1
- Od: 18 maja 2009, o 19:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witaj. Dziękuję za pełne ciepła i letnich kolorów zdjęcia.
Trzmielinę postaram się w tym roku kupić.
Trzmielinę postaram się w tym roku kupić.
Piękne widoki z wakacji! Ta przestrzeń - coś niesamowitego!
Dobrze, że naładowałeś akumulatory!
Sklepik ogrodniczy zatonął w kwiatach - można dostać oczopląsu!

Dobrze, że naładowałeś akumulatory!

Sklepik ogrodniczy zatonął w kwiatach - można dostać oczopląsu!

- JacekP
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witaj Masakro0888 Kamień to podstawowy budulec w moim ogrodzie. Czy jako ścieżka, czy obwódka lub po prostu skalniak - zawsze ładny. Cegieł też się sporo walało w tym gospodarstwie więc je zagospodarowałem
A skoro o kamieniach mowa - tytułem wstępu do dzisiejszej serii zwierzęcej z wojażu:

Agnieszko, wróciłem jak zawsze
Nic mnie nie zjadło, choróbsko nie imało, fale nie zatopiły więc naładowałem akumulatory napasłem zmysły i wróciłem
Surowy kraj?
To chyba moje zamiłowanie do minimalizmu dało taki rezultat?
Mam nadzieję, że pojechałaś na wieś szukać wiosny? U mnie już ona dość wyraźna choć ptaków za bardzo nie widzę. O nie, przepraszam - wczoraj bażanta wypłoszyłem z głębi ogrodu. Pięknie poszybował! A tymczasem bardziej egzotyczne ptaki:

Grażynko, dzięki za przypomnienie o pomidorkach
Zima wzorem poprzedniej była/jest łagodna i kaliny, które pokazywałem pod koniec ub. roku kwitną nadal. Na szafranach, ciemiernikach i rannikach wyraźne pąki.
Treli nie ma więc kolejne ptaki znad oceanu:

Janko, będzie dobrze
Cieszę się z braku śniegu, bo i temperatury umiarkowane a tylko przy niskich zaleganie śniegu miałoby sens.
Wysiewy i sadzenie zacznę po niedzieli - liliowce, dalie i pomidorki

Marysiu, urlop pierwsza klasa! Kanary troszkę mniej bogate w roślinność ale masz rację - kamieniste plaże podobne. Na Kanarach zachwycały mnie dziko latające papugi. Tym razem papug nie było ale innego ptactwa pod dostatkiem:

Loki oczywiście; zdjęć roślin zawsze robię najwięcej
Ale fauny też trochę ująłem:

Lidziu, proszę bardzo
Trzmielina oskrzydlona nie rośnie duża więc w sam raz na Twoją działkę

Smolko tak, przestrzeń to wolność - coś co kocham i czego szukam. Może być morska, zielona, pustynna - każda robi na mnie wrażenie!
Sklepik tonął w kwiatach ale był tam tez akcent zwierzęcy

A skoro o kamieniach mowa - tytułem wstępu do dzisiejszej serii zwierzęcej z wojażu:

Agnieszko, wróciłem jak zawsze

Surowy kraj?

Mam nadzieję, że pojechałaś na wieś szukać wiosny? U mnie już ona dość wyraźna choć ptaków za bardzo nie widzę. O nie, przepraszam - wczoraj bażanta wypłoszyłem z głębi ogrodu. Pięknie poszybował! A tymczasem bardziej egzotyczne ptaki:

Grażynko, dzięki za przypomnienie o pomidorkach

Zima wzorem poprzedniej była/jest łagodna i kaliny, które pokazywałem pod koniec ub. roku kwitną nadal. Na szafranach, ciemiernikach i rannikach wyraźne pąki.
Treli nie ma więc kolejne ptaki znad oceanu:

Janko, będzie dobrze

Wysiewy i sadzenie zacznę po niedzieli - liliowce, dalie i pomidorki

Marysiu, urlop pierwsza klasa! Kanary troszkę mniej bogate w roślinność ale masz rację - kamieniste plaże podobne. Na Kanarach zachwycały mnie dziko latające papugi. Tym razem papug nie było ale innego ptactwa pod dostatkiem:

Loki oczywiście; zdjęć roślin zawsze robię najwięcej

Lidziu, proszę bardzo

Smolko tak, przestrzeń to wolność - coś co kocham i czego szukam. Może być morska, zielona, pustynna - każda robi na mnie wrażenie!
Sklepik tonął w kwiatach ale był tam tez akcent zwierzęcy

- kogra
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
Świetne zdjęcia Jacku.
Uwielbiam takie na żywo z podróży, to jakbym sama tam była i widziała.
Ja też jutro zaczynam następne wysiewy.
Na pierwszy plan idą pomidorki.

Uwielbiam takie na żywo z podróży, to jakbym sama tam była i widziała.
Ja też jutro zaczynam następne wysiewy.
Na pierwszy plan idą pomidorki.

Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- takasobie
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
Ptaszorów Ci zazdraszczam. Zwłaszcza tej sieweczki. Co ja się za nimi nauganiam w Polsce! A tam sobie chodzą i nie uciekają? ;-)
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
- baasik
- Od: 29 sie 2013, o 16:23
Ależ piękna fauna i flora Ci pozowała - zazdraszczam, ale nie tak bardzo, bo mój zimowy wyjazd jeszcze przede mną 

pozdrawiam ciepło i zielono... Barbara Ogród zimowy cz.1. Ogród zimowy!!! cz.2. - aktualna
Moje miejsce na ziemi...cz.1.Moje miejsce...cz.2. - wiadomości z ogródka Ciekawe rośliny z innych stron świata...
Moje miejsce na ziemi...cz.1.Moje miejsce...cz.2. - wiadomości z ogródka Ciekawe rośliny z innych stron świata...
Piękny zwierzyniec, cudne zdjęcia
Wymarzona czapla do ogrodu
Przywiozłeś coś ciekawego? Jakieś rośliny, nasiona, zwierzaki... ?;:306

Wymarzona czapla do ogrodu

Przywiozłeś coś ciekawego? Jakieś rośliny, nasiona, zwierzaki... ?;:306
- christinkrysia
- Od: 26 maja 2006, o 18:37
Jacku chyba już wszyscy znajomi z forum przyzwyczaili się do Twej przerwy zimowej i niektórzy wyczekują powrotu bo zawsze masz ciekawe zdjęcia. Ja też przyszłam popatrzeć co utrwaliłeś i ... nie zawiodłam się.
Marzyła mi się jakiś czas temu santolina - wybrałam " rozmarynolistną" i ja o swojej mogę powiedzieć,że jest zimozielona a Ty o swojej piszesz Choć w przypadku santoliny określenie "zimozielona" nie jest precyzyjne ale ten kolor cały rok jest piękny.
Czy zacząłeś już przegląd karpy dalii ?
Zamierzam u siebie po niedzieli zrobić przegląd i jak zwykle przy ciepłych zimach mam obawy... może dlatego odkładam na potem.
Pozdrawiam i ciesze się,że już jesteś
Marzyła mi się jakiś czas temu santolina - wybrałam " rozmarynolistną" i ja o swojej mogę powiedzieć,że jest zimozielona a Ty o swojej piszesz Choć w przypadku santoliny określenie "zimozielona" nie jest precyzyjne ale ten kolor cały rok jest piękny.
Czy zacząłeś już przegląd karpy dalii ?
Zamierzam u siebie po niedzieli zrobić przegląd i jak zwykle przy ciepłych zimach mam obawy... może dlatego odkładam na potem.
Pozdrawiam i ciesze się,że już jesteś

-
- Od: 14 lis 2013, o 15:50
Kwiaty śliczne szczególnie zachwycił mnie ten irysek z wilgociolubnych. 

- Gosia123A
- Od: 28 maja 2011, o 19:37
Jacku
bardzo,ale to bardzo podobają mi się Twoje zdjęcia.Potrafisz je zrobić dobrze , w odpowiednim czasie i o odpowiedniej porze

- JacekP
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
Grażynko, zdjęcia robione przez kogoś znajomego mają konkretną osobowość, a takie z gazety czy jakiejś strony w internecie są często bezosobowe, nawet jeśli technicznie lepsze. Też wolę zdjęcia znajomych
Ja przede wszystkim zabrałem się za sadzenie dalii, bo na tych zależy mi najbardziej. Ale pomidorki też wysieję.
Kalie prezentowały się wyśmienicie na miejskich kwietnikach:

Miłko, dzięki za nazwę
Nie wiedziałem, co to za ptaszek tylko w lokalnym narzeczu ale i tak nie mogłem znaleźć w necie. Tak, siewki chodziły sobie w dużych ilościach po plaży i nie było problemu ze zrobieniem im zdjęć.
To był milin ale w formie, w jakiej u nas się nie spotyka - niewielkiego krzaczka:

Basiu, skoro piszesz, że zimowy wyjazd przed Tobą, to znaczy że już wkrótce? Bo zima się kończy
Tak, ciekawej i chętnej do pozowania przyrody nie brakowało

Smolko, dziękuję
Nie przywiozłem nic do ogrodu.

Krysiu, w sensie ogrodniczym santolina jak najbardziej zimozielona ale śmieję się po prostu z nazywania santoliny zieloną, bo jej kolor bardziej biały z domieszką morskiego
Przegląd karp dalii zrobiłem w ub. tygodniu. Mają się wyśmienicie, a łagodna zima nie ma na nie najmniejszego wpływu, bo temperatura przechowywania u mnie stała. W tym tygodniu zabrałem się za rozmnażanie dalii.
Cieszę się, że znajomi wracają do mojego wątku i oglądają zdjęcia z podróży

Dorotko, piękne były te irysy i niektóre nie spotykane u nas.

Gosiu, dziękuję
Staram się nie pstrykać bezmyślnie. Szkoda na to czasu.

Ja przede wszystkim zabrałem się za sadzenie dalii, bo na tych zależy mi najbardziej. Ale pomidorki też wysieję.
Kalie prezentowały się wyśmienicie na miejskich kwietnikach:

Miłko, dzięki za nazwę

To był milin ale w formie, w jakiej u nas się nie spotyka - niewielkiego krzaczka:

Basiu, skoro piszesz, że zimowy wyjazd przed Tobą, to znaczy że już wkrótce? Bo zima się kończy

Tak, ciekawej i chętnej do pozowania przyrody nie brakowało

Smolko, dziękuję

Krysiu, w sensie ogrodniczym santolina jak najbardziej zimozielona ale śmieję się po prostu z nazywania santoliny zieloną, bo jej kolor bardziej biały z domieszką morskiego

Przegląd karp dalii zrobiłem w ub. tygodniu. Mają się wyśmienicie, a łagodna zima nie ma na nie najmniejszego wpływu, bo temperatura przechowywania u mnie stała. W tym tygodniu zabrałem się za rozmnażanie dalii.
Cieszę się, że znajomi wracają do mojego wątku i oglądają zdjęcia z podróży

Dorotko, piękne były te irysy i niektóre nie spotykane u nas.

Gosiu, dziękuję

- christinkrysia
- Od: 26 maja 2006, o 18:37
Jacku u mnie też stała temperatura bo w nieogrzewanej piwnicy kłącza dalii. Jednak długa i ciepła jesień miała wpływ na utrzymywanie się wyższej niż zwykle temperatury, stąd malutki niepokój. Myślę, że moje też będą dobre ale o sadzeniu nie ma mowy bo nie dysponuję takimi jak Ty warunkami.
Zdjęcia bardzo ciekawe - wspaniała pamiątka dla Ciebie a dla nas okazja na podziwianie nieznanych roślin.
Zdaje mi się, że dzięki naszym ogrodom z czasem stajemy się wprawnymi fotografami bo robiąc mnóstwo zdjęć zaczynamy czuć " to coś" i wyrabiamy w sobie umiejętność wychwytywania szczegółów.
Zdjęcia bardzo ciekawe - wspaniała pamiątka dla Ciebie a dla nas okazja na podziwianie nieznanych roślin.
Zdaje mi się, że dzięki naszym ogrodom z czasem stajemy się wprawnymi fotografami bo robiąc mnóstwo zdjęć zaczynamy czuć " to coś" i wyrabiamy w sobie umiejętność wychwytywania szczegółów.
- dorcia7
- Od: 13 lip 2011, o 13:58
Hmm,mój milin nie chce kwitnąć 

- baasik
- Od: 29 sie 2013, o 16:23
Tak jacku, już niedługo (9.03) choć w tym roku wyjazd bardzo mi się przesunął i już się martwię, że przegapię swoją wiosnę
Piękne porobiłeś portrety tamtejszym roślinom
- i ja mam nadzieję zobaczyć (i pokazać Wam) coś nowego.

Piękne porobiłeś portrety tamtejszym roślinom

pozdrawiam ciepło i zielono... Barbara Ogród zimowy cz.1. Ogród zimowy!!! cz.2. - aktualna