Kolejna jesień w moim ogródku i znowu wiosna ...CD

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kolejna jesień w moim ogródku ...CD

Post »

iwona0042,ewa w cieszę się, że podoba się Wam żeniszek to też moja ulubiona roślina i to w tym kolorze,robiłam kiedyś próbę z sianiem różowego i białego ale to był niewypał bo kolory brudne,szmaciane...zrezygnowałam.Niewiele sieję jednorocznych ale jemu jestem wierna i sieję co roku .
Ja jeszcze nie sieję... najwcześniej u mnie ostatnie dni lutego /początek marca. A z siewami na forum różnie bywało ... wcześniej nie znaczy lepiej. Później słoneczko mocniej przez szybę grzeje , siewki nie wyciągają się i urosną do czasu wysadzenia na rabaty.
plocczanka Lucynko fakt, z każdym dniem bliżej a i z każdym dniem trudniej wytrwać.!Wczoraj pojechałam na działkę ale wiosny nie znalazłam ;:131 ...W połowie stycznia jak byłam ostatnio to więcej zwiastunów wyglądało z ziemi ,wczoraj tylko niewydarzone pąki przebiśniegów.Jeszcze miejscami śnieg,tydzień temu sporo u mnie dosypało. Już temperatury plusowe zapowiadają a wtedy już niewiele potrzeba...
JolantaG to barbula.
ewamaj66 Ewciu wiem, Twoja miłość do róż jest wszem i wobec znana! :) Jeżówek coraz więcej przybywa ale nie są to przynajmniej u mnie długowieczne rośliny .Jak ogólnie nie lubię fryzowanych i wyfiokowanych roślin to u jeżówek różnej maści to mi nie przeszkadza.
U mnie mimo ładnej pogody to będąc na działce wczoraj nie odczułam potrzeby robienia czegokolwiek ;:185
Jeszcze leży śnieg miejscami i jest bardzo mokro. Zauważyłam tylko,że sarny zaczęły "użyźniać"mi działkę... :twisted: Jeszcze kilka dni trzeba poczekać ,żeby cokolwiek zauważyć..nawet ciemierniki się pokurczyły a już w połowie stycznia miały ładne pąki...
Ale spotkałam sąsiadów i słyszałam jak ktoś ciął jakieś gałęzie w oddali a poza tym cisza i spokój...nawet koty nie pojawiły się...Szybko wróciłam nawet aparatu nie wyjęłam...

kogra Grażynko witaj! ;:196 U mnie jeszcze po ostatnich opadach śniegu nic się nie da zrobić bo jest mokro i miejscami leży śnieg.Ale zapowiadają się wysokie temperatury i zimy podobno nie widać.
Robót specjalnie póki co nie przewiduję bo nie bardzo bym widziała co miałabym robić ;:7 ... Róż jeszcze ciąć nie będę a Ty co już cięłaś tym sekatorem?? U mnie jesienią eM większe cięcia poczynił na działce i co dalej , to nie wiem... sekator nowy sobie kupiłam i akumulatorowe nożyce do cięcia krzewów i traw również... podpowiedz co ciąć już można?
Zastanawiałam się nad przycięciem klonów bo gdzieś czytałam,że trzeba to zrobić właśnie w lutym ale nie jestem pewna,dotychczas ich nie przycinałam ...może ktoś podpowie ???
koziorozec Martuś za tyle ciepłych słów serdecznie dziękuję! ;:196 Żeniszek sobie posiej bo jest wdzięczną rośliną .

Obrazek

szałwia błyszcząca to też moja "żelazna"roślina do siewu
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Coral Dawn
Obrazek

Obrazek

Obrazek

New Dawn
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Maryniu przycięłam winorośl a właściwie to kilkanaście krzewów winorośli.
Można też ciąć drzewka i krzewy, ja w poniedziałek będę je właśnie przycinać.
W małej szklarence na balkoniku kiełkują już nasiona :heja
Forsycja ma wielgachne pąki i tylko patrzeć jak zakwitnie a wtedy tniemy róże. :uszy
Grażyna.
kogro-linki
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Byłam na działeczce i zauważyłam, że roślinki już chcą wiosny, budzą się do życia. Niestety, na dzisiejszą noc zapowiadają u mnie -6 stopni. A po śniegu dziś już nie ma śladu. ;:223
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ucieszyły mnie zdjęcia mojej ulubienicy, New Dawn :D To tak jak z kotami-mam ich sto tysięcy, a najmilsza jest Pucucu :D
Z planów ogrodowych nic nie wyszło, bo pilniejsze okazało się przygotowanie pokoju do remontu, ale sezon się przecież nie zaczął, więc mam szansę zdążyć :wink:
A dziś paskudnie-szaro, zimno i wietrznie :evil: Za to jak okiem sięgnąć śniegu ani śladu.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewciu ;:196 jesteś pierwszą osobą która zawiesiła oko ;:306 na jednej z moich skromnych róż ale ja nie mam " parcia na róże" zadawalają mnie zwykłe rodzime odmiany bo i ogródek mój nietypowy bo nie przydomowy...Nie ma co się silić ....traktuję je jak wszystkie inne rośliny...No ale ponad 100 odmian się nazbierało choć tego nie widać... Róża dla mnie is róża i tylko tyle...Dlatego mogę je oglądać do woli i nic mnie nie rusza , co najwyżej może pomóc w wyborze wśród tych, z którymi się zetknę akurat u mnie w ogrodniczym lub na giełdzie kwiatowej...Konsekwentnie nie bawię się w jakiekolwiek zamówienia .

Jeszcze czas na wszystkie plany ogrodowe u mnie wiosny jeszcze nie widać a w prognozie najgorsza pogoda w kraju przez 2 dni u mnie wraz z opadami śniegu... Nie ma co się "palić"Niemniej dzisiaj zaczęłam stratyfikację lawendy i fiołka rogatego ...Na siewy mam jeszcze czas ale mam w zamiarze coś nie coś posiać z jednorocznych"niezbędników" moich.
U mnie dzisiaj był przepiękny słoneczny , ciepły dzień ale tylko na balkon wychodziłam bo pielęgnować w chorobie niedomagającego a'la grypowo eMa muszę ;:145 ...wiesz jak jest ;:oj ;:oj ...

MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

A u mnie dzisiaj było pochmurno i wiało niemiłosiernie
Wczoraj popracowałam w ogródku przez godzinę.
Podobno w następny weekend ma być jeszcze cieplej.
Niech m. szybko zdrowieje, bo pewnie bedziesz chciała wyruszyć na działeczkę
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

U mnie też dzisiaj brzydko i pod zerem.
Ale biorę się za sianie pomidorków.
Na forsycjach pąki nabrzmiałe a koty ciągną tylko na dwór, więc chyba wiosna już blisko.
;:3 i zdrówka życzę Maryniu. :wit
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Maryniu za chwilę to już będzie kolejna wiosna w Twoim ogródku, wszak wiosna za 30 dni już :wit
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lucynko,Grażynko,Ewciu,Gosiu,Iwonko, nie możemy się wiosny doczekać a ona nas coraz śmielej zaczepia cieplejszymi promykami słońca czy lekkim powiewem wiatru. Wtedy serce rośnie i zaczynamy myśleć o wiosennym szaleństwie ...siewach ,cięciach i innych porządkach...Ale na wszystko przychodzi odpowiedni czas dla mnie jeszcze nie nadszedł...czekam spokojnie !
Dzisiaj u mnie wprawdzie od południa zaświeciło ;:3 ale temp.blisko 0st.C i mocne wiatrzysko, nawet wychodzić się nie chciało bez potrzeby. Ale wiatr zapewne osuszy glebę bo ziemia nasiąknięta bardzo.
wiosenno-letni mix

Obrazek

cukierkowa regensberg
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Masz pewno i tak lepiej niż ja.
U mnie jeszcze śnieg, ale co nieco pod śniegiem już czeka na cieplejsze dni. :wit
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
mar33
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2012, o 16:35

Post »

Maryniu na dzisiejsze chmurzyska na moim niebie to miód na serce wszystkie fotki u Ciebie ;:oj aż mi się cieplej od razu zrobiło ;:3
Pozdrawiam Maria "Przyroda jest lekarstwem w każdej chorobie" Hipokrates
Moje wątki- zapraszam. Ogrodowy - aktualny cz.8
Mój wątek personalny
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

MARYNIU, wszystkie kwiatki u Ciebie piękne, ale największą tęsknotę wywołują we mnie pierwiosnki. :tan Powód znany - wyczekiwanie wiosny! ;:3
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2011, o 13:58

Post »

Prymulki przepiękne ;:138
Awatar użytkownika
anym
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2013, o 19:01

Post »

Maryniu nacieszyłam oczy pięknymi widoczkami i jest mi dobrze ;:170 Prymulki śliczne i słodziutkie jak cukierki ;:167 a rozwar bardzo wysoki ;:oj bo to chyba on przy rudbekii?
Wierzę, że są kwiaty, które się rodzą z spojrzeń ludzkich oczu. Anka
Moje wątki, Aktualny
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Żadnych prymulek nie mam w zamówieniach ;:223 Okropne niedopatrzenie. Albo silne pragnienie czego innego :wink: Tylko wiosna kojarzy się prymulkowo i trochę żal.
Czasem Ci zazdroszczę możliwości kupna wymarzonych roślin na miejscu, bez kombinowania, skąd je sprowadzić...
Pogoda wredna, bo już drugi dzień wiatr głowę urywa i ciągnie mrozem :evil:
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”