Ochrona starych drzew owocowych
Re: Chrońmy stare jabłonie i grusze
Cześć,
w warunkach uprawy amatorskiej zapylacze mają 10-rzędne znaczenia. Dobrze jest mieć więcej niż jedno drzewo z gatunku: jabłoń, grusza itp.
Odległość sadzenia nie jest zbyt istotna bo to nie są gatunki wiatropylne. Pszczoły latają na 2-3 km.
w warunkach uprawy amatorskiej zapylacze mają 10-rzędne znaczenia. Dobrze jest mieć więcej niż jedno drzewo z gatunku: jabłoń, grusza itp.
Odległość sadzenia nie jest zbyt istotna bo to nie są gatunki wiatropylne. Pszczoły latają na 2-3 km.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 28 lis 2014, o 18:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ok. Dzięki za pomoc w tym względzie. Mam w sadzie inne jabłonie i grusze, po sąsiedzku także jest sad, więc będzie chyba ok. A możecie mi podpowiedzieć co z tymi wybranymi odmianami. Czy będzie im razem dobrze

A ja mam pytanie z innej beczki. "Na oku" mam kilka (- naście
) starych, poniemieckich jabłoni, które już nie owocują. Często są już w różnym stadium obumierania, ale wciąż żyją. W związku z tym, że przeszczepiam wiele starych jabłoni z okolicy dla swoich potrzeb, to chciałbym zobaczyć, co to za odmiany (mam na myśli te nieowocujące już drzewa). I tu pytanie: jak najszybciej się o tym przekonać? Czy przeszczepić na jakąś karłową podkładkę, która szybko wejdzie w owocowanie? Czy zaszczepić jakieś stare drzewo, owocujące? Normalnie szczepię na siewki antonówki i M26. Myślę, że może jest jakaś metoda, bo przecież w szkółkach odmianowych, gdzie robią selekcję siewek, chyba nikt nie czeka paru lat na owocowanie?

Mój dziadek uwielbiał eksperymenty. Szczepił na jakimś sporym drzewie - ale niekoniecznie starym gałąź innej odmiany ;)
- ERNRUD
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 lip 2010, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Astone, skoro to ma być tylko próba przydatności tych fenotypów, to ja zaszczepiłbym wszystko na jednym dorosłym drzewie i maksymalnie doginał naszczepy w celu wytworzenia jak największej ilości krótkopędów w krótkim czasie.
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 10 cze 2013, o 21:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jeżeli chciałby pan zobaczyć co to za odmiany to w zależności od wielkości matecznego drzewa( z którego pobierał będzie pan zrazy)
polecam podkładkę B9, p14, p60 , jeżeli pryśnie pan w trakcie sezonu środkami R......., P........., to 90% dobrze wyrośniętych drzewek powinno mieć wykształcone pąki kwiatowe- czyli I owoce na max w II okresie wzrostu.
Duży ----------------- trzeba mieć troszkę powierzchni, miejsca do tzw sadu pomologicznego.
polecam podkładkę B9, p14, p60 , jeżeli pryśnie pan w trakcie sezonu środkami R......., P........., to 90% dobrze wyrośniętych drzewek powinno mieć wykształcone pąki kwiatowe- czyli I owoce na max w II okresie wzrostu.
Duży ----------------- trzeba mieć troszkę powierzchni, miejsca do tzw sadu pomologicznego.
Regulamin
Wspomnienia ukryte w roślinach.
Wspomnienia ukryte w roślinach.
Dzięki za podpowiedzi, będę próbował i tak i tak. Papierówka, która szczepiłem na starym drzewie ma w tym roku pąki kwiatowe. To będzie jej trzeci sezon. Z kolei grusza - zaszczepiona na konferencji tamtej wiosny ma już w tym roku pąki kwiatowe. Ale szczep założony został praktycznie poziomo. Myślę, że zależy dużo od odmiany i okresu w jaki ona sama wchodzi w owocowanie.
Trochę to dziwne ... zazwyczaj nawet prawie kompletnie sucha jabłoń na ostatnich żywych gałązkach jakiś tam owoc wydaje.
Noo...czasami wydaje. Np. na wierzchołku, tak z 15 m licząc od mojej wyciągniętej ręki. I tak potrafi wisieć jeden na drzewie do mrozów (czarny się robi zazwyczaj
). Ale mam na widoku też takie drzewa które od kilku lat - tj. od kiedy je namierzyłem - nie owocują w ogóle. Mając na uwadze "okoliczności rośnięcia" tych jabłoni wnioskuję, że są mocno przedwojenne 

W ubiegłym roku się w to bawiłem i udało mi się pozyskać 3 sprawdzone odmiany, niestety nie wiem jakie. Wszytko szczepie na antonówkach. Z chęcią bym posadził znacznie więcej ale niesyte brak miejsca. Niektóre zrazy ścinałem w kwietniu gdy były bardziej rozwinięte niż podkładka 

To ja zaryzykuję pytanie bo mi chodzi po głowie od pół roku. Pewnie nie uda się udzielić odpowiedzi bez fotki, której nie mam. Jak może nazywać się białe, okrągłe jabłko o smaku winnym, które dojrzewa w końcu lipca - początku sierpnia? Znacie takie czy może po prostu mam coś z podkładek? Jabłuszka nieduże tak może ze 6-7 cm. skórka błyszcząca i ten miąższ właśnie taki jak w jabłkach winnych. Na pewno nie jest to Papierówka ;).
Może ananas berżenicki 

Hmy no ale ananas to ma wielkie owoce chyba? a to takie nieduże jabłuszka były... Pewnie po prostu podkładka ale za to jaka smaczna
Jak zaowocuje w tym roku to zrobię owoce, chociaz to małe drzewko jakieś jest

Ja mam pytanie co do nawożenia drzew. Mam stare grusze które mocno chorowały na rdze i parcha ale bardzo mocno że w sierpniu to ani lisci ani owoców już nie było. W tym roku zostały mocno przerzedzone, obniżone, i teraz chciałabym je czymś odżywić żeby puściły nowe gałązki i zaczęły drugie życie bo były w bardzo opłakanym stanie. Czym moge teraz nawieźć drzewa żeby je wzmocnić i pobudzić do działania?
- ERNRUD
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 lip 2010, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Obornik daje magiczne efekty. Drzewa obłożone gnojem w promieniu rzutu korony bardzo szybko podwajają swoją witalność.