Pod Jesionem cz. 4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
garden11
1000p
1000p
Od: 3 gru 2014, o 10:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Pod Jesionem cz. 4

Post »

Reniu, kwiaty w ogrodzie masz cudne a jakie kępy piwonii - marzenie! Nie mam pojęcia kiedy ja się takich doczekam :(
Pozdrawiam Ewa

W ogródku u Ewy
Awatar użytkownika
tomaszkowa
500p
500p
Od: 28 paź 2013, o 17:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ale jestem rozgarnięta ;:223 . Dopiero zauważyłam, że otworzyłaś nowy wątek. ;:224
Pięknie u Ciebie było. Wspomnienia cieplutkie i kolorowe. Ja budleję tylko kopczykuję. Później i tak chlastam na 30 cm nad ziemią. W tym roku i tak mi urosła do 2,5 metra.
Pozdrawiam. Beata.
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

RENIU - ja też tak mam. Przeglądam te swoje (nie wysiane jeszcze) nasiona i przeglądam, a i tak co pójdę do jakiegoś sklepu, to coś mi zawsze do koszyka wpadnie. ;:306 One - te nasiona - pewno mają nogi, skrzydła, czy co tam jeszcze i same się ładują do koszyka. ;:7
Awatar użytkownika
cyganka77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sie 2012, o 14:52

Post »

Beatko moja budleja też urosła do ok. 2 m i na wiosnę mam ją ściąć do 30 cm?? Dziewczyny doradźcie, bo nie wiem, co zrobić.
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2011, o 12:33

Post »

Ewuniu!Witaj! Dzięki za dobre słowo! Jeszcze troszkę cierpliwości... ;:224

Beatko! To dlatego, że masz do mnie za daleko! :twisted: Jak u mnie pięknie, to Ty najlepiej wiesz :oops: , ale faktycznie kilka roślinek jest fotogenicznych! 2,5 m? ;:oj Mam taką zgrabną małą budlejkę i już Ci obiecywałam, że patyczkami się podzielę!

Lucynko! Ja pomijam te kilka czy kilkanaście cynii, bo każda prawie inna, ale na co mi 4 opakowania tujałki ? No nie mogę obok przejść jak wisi na wieszaczku... :;230

Nic to! stary stół wyniesiony na strych, okno umyte (zawsze myję przed wysiewami), szklarenki rozstawione, nawet lodami skarmiłam H, bo to zawsze jeden pojemniczek więcej.
Ziemia w salonie, nasiona zaplanowane, zaplanowane to już przesad, bo oczywiście kartkę z planami posiałam, jak to ja, więc wybrałam po kolei jak leci wg daty siania i przydatności dołożyłam nieszczęsne nasiona z PNOS-u, ale tak czy siak pierwsze sto pozycji do wysiania czeka... ;:223
Trzymajcie za mnie kciuki!

Asiu! Tyle znalazłam ...Wiosenne cięcie przeprowadza się w marcu. Jest ono silne, ponieważ krzew kwitnie na tegorocznych pędach. Dzięki cięciu zyskamy obficie kwitnący krzew o ładnym pokroju. Po posadzeniu pędy warto przyciąć o około połowę, pamiętając także o potrzebie całkowitego usunięcia cienkich, uszkodzonych pędów. W następnym latach krzew można ciąć na wysokości około 10- 30 cm (niżej tniemy cienkie pędy, a grubsze wyżej). Pamiętajmy, że wraz ze starzeniem się krzewu, zaistnieje potrzeba całkowitego wycięcia, najbardziej zgrubiałych pędów. Usuwamy także pędy krzyżujące się, a także silnie zagęszczające krzew....
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja ;:306 )Nadzieja umiera ostatnia...
Awatar użytkownika
tomaszkowa
500p
500p

Post »

Tak właśnie robię. Po rozgrzebaniu kopczyka tnę sekatorem . Później tworzy całkiem zgrabny krzaczek. Jeżeli jej nie przytniesz, a nie przemarzła, to zrobi Ci się nieforemna drapaka.

Renatko. Pozwolisz?
Obrazek
Wszystko co widać to jednoroczny przyrost.
Pozdrawiam. Beata.
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Beatko! Przepiękny krzun! ;:oj Zostaw koniecznie to zdjęcie!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja ;:306 )Nadzieja umiera ostatnia...
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Reniu co ja czytam! pełna gotowość do siania :D No to mnie zmobilizowałaś i też muszę szklarenkę zmontować. Rok temu kupiłam sobie tujałkę, ale jej w końcu nie posiałam ;:306 Posiane tydzień temu nasiona coś nie wychodzą, jedynie lobelia daje oznaki :)
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu! Wysiej koniecznie tujałkę! Beatka miała i to piękny, choć delikatny kwiatek. Ja mam największy problem w tym, że za dużo mam nasionek do wyboru... :;230

Beatko! Jak masz to wklej jakieś zdjęcia z tujałka! ;:180
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
cyganka77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja swojej tak drastycznie nie przycięłam i wydawało mi się, że jest piękna, a to był drapak ;:oj . Teraz przytnę tak, jak trzeba.
Dzięki dziewczyny ;:4 .

Reniu, co ja czytam. Będzie sianie i to wielkie. Na początek tylko sto pozycji. Ja to co na już posiałam, reszta jeszcze chwilę czeka, ale za kilka dni trzeba kłaść na waciki papryki słodkie.
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Asiu! Bo ja tych ostrych jeszcze nie wysiałam i dopiero dziś pójdą w ruch. Lepiej najpierw na waciki?
Awatar użytkownika
tomaszkowa
500p
500p

Post »

renzal pisze:Beatko! Przepiękny krzun! ;:oj
Renatko to ty go nie widziałaś? No tak. Jak się mnie odwiedza po ciemnicy to tak właśnie jest. ;:306 Wiecznie zdziwiona. :;230
Miałam dwa. Miały mieć inny kolor. Wyszły takie same. Jeden zmienił właścicielkę. :uszy Zrobiło się miejsce dla róży. ;:224

Tujałki powiadasz.

Tu siane z ręki bezpośrednio do gruntu. I taki sposób siania tujałek jest najwłaściwszy. :uszy

Obrazek
Tujałek nie opłaca się siać w domu. Dużo roboty z pikowaniem a między kwitnieniem jest niespełna dwa tygodnie różnicy.
Pozdrawiam. Beata.
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:twisted: Ty się lepiej pilnuj, bo mi się zachciało tej jasnej Monardy, a zdjęcie mi przypomniało, gdzie ja zdobyć... ;:224
Tujałki prześliczne, widziałam osobiście - widocznie poświeciłaś latarką! ;:224
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Reniu - ja nigdy nie miałam tujałek ;:223 a one taaaaakie piękne ;:oj A myślałam, że już żadnych nasion nie kupię...
Awatar użytkownika
cyganka77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

renzal pisze:Asiu! Bo ja tych ostrych jeszcze nie wysiałam i dopiero dziś pójdą w ruch. Lepiej najpierw na waciki?
Reniu powiem tak. Od początku kładę na waciki, nie wszystkie mają kiełki, bo niektóre potrzebują więcej czasu. Trzeba im zapewnić ciepło i wilgotność. U mnie stały na grzejniku, ale zima w tym roku lekka, wiec grzejnik nie jest cały czas ciepły. W domu jest 20-22 stopnie ciepła (bez ogrzewania). Gdy pojawiają się kiełki to wrzucam do ziemi, ale wtedy już wszystkie, bo robię oznaczenia. Na pewno szybciej kiełkują, bo już były wcześniej dobrze namoczone. To tyle z moich obserwacji.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”