A Pom właśnie od wczoraj walczy z grypą

... co oczywiście absolutnie nie powstrzymuje mnie od pracy chociaż by przy komputerze

Wracając do tematu:
Krzysztof usun. pisze:... pojęcie jabłoń kolumnowa dotyczy właśnie jabłoni i są to odmiany o specyficznym charakterze wzrostu właśnie kolumnowym~bez konarów bocznych-Pom to chyba opisał.Natomiast kolumnowy kształt korony to zuuupełnie inne pojęcie i dotyczy wielu gatunków i owocowych i ozdobnych...
Dokładnie - mylone są tu trzy, zupełnie różne cechy odmianowe:
1.
typ wzrostu i owocowania
2.
forma wzrostu
3.
kształt korony
O ile pierwszy przypadek został już opisany tu w temacie, o tyle forma to pojęcie o wiele szersze i dotyczące w zasadzie wszystkich roślin uprawnych (sadowniczych, warzywnych, ozdobnych, rolniczych), natomiast kształt korony odnosi się do drzew i krzewów owocowych i ozdobnych... Forma wzrostu może być: bardzo wzniesiona, wzniesiona, półwzniesiona, rozłożysta, zwisająca i "płacząca" - to te główne określenia (są jeszcze dodatkowe, specyficzne, indywidualne dla określonego gatunku)... Kształt korony też może być różny np. wąskostożkowaty, stożkowaty, odwrotnie stożkowaty, kulisty, szeroko kulisty, "kopulasty", kulisto-spłaszczony, spłaszczony i.t.d. Jest jeszcze inna (czwarta z kolei) cecha -
zagęszczenie (zwartość) korony - nawiązuje do niej, bo i ona "trochę" autorowi opisu tu "namieszała" - korona może być luźna, średnio luźna, średnio zagęszczona i zagęszczona - zależy to od zdolności danej odmiany do wydawania bocznych rozgałęzień... i przechodząc już do konkretnego przypadku - określenie "kolumnowy" jest tu oczywistym błędem - jedynie w przypadku drzew i krzewów ozdobnych używa się tego określenia w celu opisania ogólnego pokroju (byłaby to w naszym, omawianym przypadku specyficzna wersja korony wąskostożkowatej). Co jest nieprawdą, ponieważ jak zaznaczył Krzyś:
Krzysztof usun. pisze:Akurat czereśnia raczej taki pokrój nie bardzo chce sobie formować,jedynie przychodzi mi do głowy odmina Lapins,
czereśnia tworzy najczęściej korony kuliste, rozłożyste (wysoko rozłożyste), kulistospłaszczone i spłaszczone - rzadziej stożkowate - i to najczęściej szerokostożkowate (nie wąsko-)... Więc jak to jest z tą 'Sylvią'? Drzewa tej odmiany charakteryzują się bardzo zwartym pokrojem korony (mówimy więc, że maja koronę zagęszczoną) i do tego ponieważ odmiana charakteryzuje się stosunkowo słabą siłą wzrostu, mówimy o koronie typu "compact"... czyli dokładnie tak:
Krzysztof usun. pisze:korona ma charakter kompaktowy=zwarty pokrój,krótkie przyrosty,naturalnie słaby wzrost,a nie kolumnowy
Krzysztof usun. pisze:Odmiana Sylvia jest odmianą średniopóźną a nie wczesną-to spora różnica...
O odmianie czereśni Wiktoria w ogóle nie słyszałem(jedynie Victor,ale on nie jest samopłodny)i tu również oczekuję wypowiedzi Pomologa...
Pomijając już sprawę, błędnego nazewnictwa odmiany w ofercie (nie 'Sylwia' tylko
'Sylvia' ) - tak, oczywiście - jest to odmiana czereśni, której owoce zbieramy w szóstym tygodniu - czyli odmiana średniopóźna (my ją klasyfikujemy zgodnie z podziałem na wczesne, średniowczesne i późne do ostatniej grupy). Co do 'Victorii' - dla mnie to też nowość, choć program hodowlany stacji Vineland w Kanadzie jest bardzo rozbudowany (coś koło 70 nowych odmian czereśni). Wątpię jednak, że sprzedawca posiada którąkolwiek z tych, nie objętych prawem do rozmnażania i licencji - tym bardziej, że akurat Kanadyjczycy są na tym punkcie bardzo "uczuleni" - trudno jest nawet legalnie pozyskać do badań odmiany z tej serii)...
Krzysztof usun. pisze:Genialny autor opisów odmian czereśni,które zapodałeś myli różne sprawy.I ja z takiego źródła nie wziąłbym żadnego drzewka,nawet darmo...Podsumowując sklepy internetowe to niewyczerpane źródło radosnej twórczości sprzedających
Ja już wielokrotnie wyrażałem swoją opinię na ten temat... dla mnie (osoby zajmującej się odmianami) to tym bardziej wyjątkowo drażliwa kwestia

Prośba więc i na tym forum (podobna jest na sadowniczym) - jeżeli macie wątpliwości w kwestii nazewnictwa roślin sadowniczych - po prostu śmiało pytajcie - postaram się jak tylko mogę pomóc
Pozdrawiam serdecznie