Ogródek Gosi cz. 14

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
maryla-56_56
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 kwie 2009, o 19:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogródek Gosi cz. 14

Post »

Gosiu najlepszego!
Dotarłam wreszcie :D jest na co popatrzeć u Ciebie.
Najlepsze to, że oprócz kwiatów jest też soczysta zieleń.
Dobrze się ogląda, oczy odpoczywają.
Tak trzymaj. ;:196
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Pomysł Justyny usprawiedliwia konieczną konieczność dokupienia jeszcze kilku roślin :D Pokaż koniecznie M jak wygląda wizualizacja, żeby nie rozpaczał zanadto nad uszczupleniem trawnika.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Ewo, zawsze staram się sadzić tak, że cały sezon coś na rabatach kwitło. Dlatego nie sadzę zbyt dużej ilości roslin jednej odmiany. Wiem, że to w ogólnym widoku słabo wygląda, bo nie wygląda ;:306
Ale za to jak się zbliżam mam cały czas kwiaty.
Z prawej strony to Żylistek strawberry fields. Przepięknie wygląda w połaczeniu z różą.
Za piwonią i powojnikiem rosną Pilgrim i Golden Celebration. Musze je w tym roku trochę podkarmić, bo słabo kwitną
Jaśminowca też tu mam, ale bardziej po lewej stronie, za tamaryszkiem

Aniu, to winobluszcz. Kiedyś od sąsiadów oddzielała mnie śliwowiśnia, ale po jej stracie postawiłam na mniejsze nasadzenia, więc, żeby troszeczkę się zasłonić posadziłam winobluszcza. Nie chcę się tak całkiem od sąsiadów odcinać. Często gadamy przez płot i się ogólnie przyjaźnimy, ale po co mamy sobie cały czas zaglądac do ogródków?

Monia, taki był mój zamysł. Żeby na tle zieleni, a jeszcze bardziej płotu było go widać

Fabi, no pewnie, że cały czas je podlewam. To jest rewelacyjny sposób.
Niestety zawilca kupowałam gotowego. Nawet miałam go przechować, ale zapomniałam go jesienią wykopać :roll:

Justyś, pomysł rewelacyjny, ale nie do realizacji. Owszem chciałam własnie zaokrąglić te ostre kanty, ale tylko troszkę i to po obydwu stronach. Tylko cały czas się waham, czy aby nie przedobrzę, bo czasem mniej znaczy więcej. No i nie mogę się zdecydowac co tam posadzić. Mam za dużo pomysłów. Zresztą chyba pamiętasz nasza dyskusję jakiś czas temu na łamach moich poprzednich wątków na ten temat. Tu gdzie zostawiłaś kawałek trawnika to chciałabym kamienną ścieżkę i jeszcze za buczkiem od chodnika wzdłuż tej rabaty przy tujach do schodków tarasowych. Na razie w planach wymiana w tej części trawnika wiosną. Musze jeszcze dokupić ziemi, bo poziom jest niższy od kostki
Ale rabatka całkiem w moim guście :D

Aniu, u mnie powojniki raczej dobrze rosną. Daję im co roku pod nóżki po tabletce nadmanganianu. Natomiast narzekam na powtórne kwitnienie. Prawdopodobnie robię jakiś błąd w drugim nawożeniu, bo i róże kwitną gorzej.

Marysiu, niestety to nie tylko mój ogród. A mój m. takiego widoku by nie zniósł. Już wystarczy, że sadzę na tych rabatch co są to co ja chcę i nie dopuszczam go do głosu. Ale może coś niewielkiego powstanie ;:173

Marylko, uwielbiam zieleń, szczególnie tą wiosenną. Faktycznie ona jest wtedy bardziej intensywna, bo świeża. Ale kwiaty obowiązkowo muszą być.

Ewo, niestety m. nie jest czuły na takie widoki. Nie lubi kwiatów. Woli iglaki. No i trawnik. Dlatego taki pomysł nie przejdzie

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pierszy kwiat Grussan an Aachen
Obrazek

A to Comte de Chambord
Obrazek

Obok druga z piwonii, które u mnie kwitły do tej pory. Mam jeszcze 2 kwitnące i 3 nie kwitnące
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Ależ piękny ten ciemnofioletowy irys!!! ;:215 ;:oj
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2011, o 12:33

Post »

Gosiu! Właśnie robiłam plany co zabrać na wyprawę do Ciebie! Łopatka, łopata i bardzo duży bagażnik.... :;230 Za bardzo mi się u Ciebie podoba! ;:306
Co tu chcesz od swoich piwonii? Piękne kolory! Śliczny krzak! ;:215 Zobaczysz jak teraz szybko się rozrośnie!
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja ;:306 )Nadzieja umiera ostatnia...
Awatar użytkownika
Ma-Do
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2010, o 20:29

Post »

Gosiu,a ten śliczny,czerwony gożdzik pokazany 2 lutego,jest trwały,czy jednosezonowy ?
Muszę się uśmiechnąć o nasionka. :D
Miło się ogląda Twoje ogrodowe rabatki ;:215
Pozdrawiam , Małgosia
Moje wątki
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Monia, on jest naprawde niesamowity. Czekam z niecierpliwością na te, które mi jeszcze nie zakwitły. Nawet nie wiem co mam, bo to wszystko darowane

Reniu, przyjeżdżaj. Jeśli się da podzielić podzielimy. Bo krzaczków nie oddam :;230
Narzekam, bo mam piwonie, które u mnie rosną już 6 lat nie kwitły. To znaczy zakwitły raz i potem juz nie. A teraz kiedy pies wszystko przez te jajka przekopał to nie liczę w ogóle na kwiaty. Prawdopodobnie będe musiała je posadzić jeszcze raz. Tylko nie wiem, czy zrobić to wiosną, czy czekać do sierpnia

Małgosiu, to jest goxdzik wieloletni. Jest cudowny ;:167
Kwitnie cały sezon. Takie roslinki to ja uwielbiam. No i ten kolor ;:173

Obrazek

Obrazek

Great North Eastern. Śliczny kwiat, tylko niestety u mnie chorowita. Ale myslę, że to miejscówka jej nie odpowiada. Poprzednia róża rosnąca w tym samym miejscu też chorowała
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Goździk dla Małgosi
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ten paczek nie wiem czyj
Obrazek

A to Candelight
Obrazek

Obrazek

Obrazek
iga23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2008, o 20:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Ciekawa jestem jak nowa trawa po zimie, bo u mnie jak zwykle, do areacji. :roll:
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Gosiu masz psiego stróża ... przy nim ogród może być spokojny bo żaden intruz nie wejdzie.
Powojniki mają obfite kwitnienie i na dobrym tle to wyjątkowo piękny widok .
Czy pamiętasz nazwę tego fioletowego choć kolor kwiatów widać zmienny i róznie wysycony czyli trudno go określić jednym słowem :D
Ty roślinki podlewasz herbatą - ja kawą a raczej resztą z tego co zostaje w kubku. Do fusów przekonała mnie Miłka (takasobie) bo wiedziałam o ich składzie ale jakoś tak nie doceniałam tego.
W sezonie działkowym zbieram do pojemnika i wynoszę na działkę, a zimą mam wiadro na strychu i mieszam z ziemią bo same ... to pleśnieją. Nic się nie marnuje a kwasolubnych mam sporo i widzę,że wkopywanie przez dwa sezony daje efekty.
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

A ja fusy wyrzucam na kompost i potem razem z nim idą pod rośliny. Czy samymi fusami byłoby lepiej? Może faktycznie.
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Fusy od kawy zakwaszają to nie wszystkim roślinom odpowiada .Ja popłuczyny każdorazowo wylewam bezpośrednio pod najbliższe azalie czy inne kwaśnoluby jak mi się chce do nich podchodzić...

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
an-ka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2009, o 21:10

Post »

Cześć Gosiu.Kwiaty wspaniale ale Golden to moja miłość nr1.U mnie też tak kopała a zwlaszcza upodobala sobie kopać nory pod wejściowymi schodami,ale grządek też nie oszczędzala.Już tak długo jej nie ma z nami a zawsze ją pamiętam.Cóż-psiary i kociary wiedzą jaka to miłość.
Już szykuję sekatory :D
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 20:55

Post »

Cześć Gosiu! Wiesz,że podoba mi się Twoje tamaryszkowe drzewko? Pamiętam , jak kiedyś rozmawiałyśmy, że tam w tym miejscu rośliny mają ciasno, a teraz on jest ponad nimi. Fajnie to wygląda. Czytałam, jak go konsekwentnie prowadziłaś. Ty w ogóle masz bardzo racjonalne podejście do cięcia. Czego mnie brakuje... Dzięki Tobie nie wywaliłam żywopłotu tujowego. Mówiłam Ci ,że będzie cały ścięty do połowy , jak radziłaś? Ten sezon będzie ohydnie wyglądało, ale ogrodnik potwierdził Twoje słowa, że potem będzie lepiej.
Gosiu, ten podziwiany goździk, to jak się nazywa? Zastanawiam się, czy będzie bladoróżowy lub biały. Przydałby mi się taki długo kwitnący.
A powojnik Omoshiro ( ten z różą niedaleko furtki) to jest bardziej liliowy z wyglądu czy różowawy?
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2011, o 12:33

Post »

Ja podchodzę kolejny raz do tamaryszka... może tym razem...
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja ;:306 )Nadzieja umiera ostatnia...
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Gosiu,znowu zachwycam sie Twoim ogrodem ,niby taki niewielki a takie bogactwo w nim roślinne,pozdrawiam i znowu przyjdę coś pooglądać :wit ;:196
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”