Kiedyś będzie tam ogród...
- kasia100780
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 lip 2014, o 16:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Kiedyś będzie tam ogród...
Ta kapusta mi się podoba, ale kiedyś na targach rolnych usłyszałam że to jednoroczna, kosztowała coś 6-7 zł, więc mi szkoda było pieniędzy; wolę inwestować w wieloletnie
Oj tak Jolu - ja juz teraz mówiłam, że koleżanka mi dała... Albo cichcem przemycam i jak nikt nie widzi to sadzę, a potem się ze wszystkimi dziwię, ze coś tak ładnego wyrosło
Lusiu kapusta jest dość prosta w uprawie. Lepiej robić rozsadę i sukcesywnie przesadzać do coraz większych doniczek, a na miejsce stałe wysadzić pod koniec lata, bo ozdobne to one robią sie dość późno, ale za to potem zdobią nawet po przymrozkach. Ja zrobiłam błąd, bo za wcześnie wysadziłam, kapusta podrosła i zrobiło się ciasno. Musiałam część wykopać i znaleźć nowe miejsce. Potem znowu podrosła i znowu musiałam część wykopać i przenieść. Jak jest za gęsto posadzona to idzie w górę i nie wygląda najlepiej. Aha - i podobnie jak zwykłą kapustę kochają ją gąsiennice motyli. Ale moje dziecko też nadgryzło i mówiło, że dobre
Za to na jesieni miałam mnóstwo motyli w ogrodzie 

Lusiu kapusta jest dość prosta w uprawie. Lepiej robić rozsadę i sukcesywnie przesadzać do coraz większych doniczek, a na miejsce stałe wysadzić pod koniec lata, bo ozdobne to one robią sie dość późno, ale za to potem zdobią nawet po przymrozkach. Ja zrobiłam błąd, bo za wcześnie wysadziłam, kapusta podrosła i zrobiło się ciasno. Musiałam część wykopać i znaleźć nowe miejsce. Potem znowu podrosła i znowu musiałam część wykopać i przenieść. Jak jest za gęsto posadzona to idzie w górę i nie wygląda najlepiej. Aha - i podobnie jak zwykłą kapustę kochają ją gąsiennice motyli. Ale moje dziecko też nadgryzło i mówiło, że dobre

- anastazja B
- 1000p
- Od: 3 mar 2013, o 09:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kasiu a wykopujesz dalie na zimę?vimen pisze:Część z tych na zdjęciach to siewki. Wytworzyły bulwy, ale są na pewno mniejsze i słabsze od swoich starszych braci - dużo wśród nich strat po zimie niestety.
- Przemekt23
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 gru 2013, o 19:36
Witaj Kasieńko . Niewiedziałem że masz już swój własny wątek. Super. Rośliny jakie ładne. Floks bardzo gustowny
. Już wpadł mi w oko. 

Beatko - wykopuję. Ale zdarza się, ze wyschną na wiór albo zgniją. Niektórych pojedyńczych nie wykopuję - idą na straty. Ale to z reguły samosiejki, więc na wiosnę i tak odrosną z nasion.
Przemku - ten floks to miał być Blue Boy, ale mam co do niego wątpliwości. Chociaż był taki moment, że był niebieski. Kwiaty ma za to dwa razy większe od floksów, które odziedziczyłam wraz z ogrodem. W tym roku kupiłam już 5 lub 6 nowych floksów
Widzisz nawet nie pamiętam ile....
W zeszłym roku kupiłam sobie złotlin i nim mi go dostarczono, zapomniałam, ze kupiłam i kupiłam drugi u kogoś innego - tym sposobem mam teraz dwa złote krzaczki
Przemku - ten floks to miał być Blue Boy, ale mam co do niego wątpliwości. Chociaż był taki moment, że był niebieski. Kwiaty ma za to dwa razy większe od floksów, które odziedziczyłam wraz z ogrodem. W tym roku kupiłam już 5 lub 6 nowych floksów

W zeszłym roku kupiłam sobie złotlin i nim mi go dostarczono, zapomniałam, ze kupiłam i kupiłam drugi u kogoś innego - tym sposobem mam teraz dwa złote krzaczki

-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 31 lip 2014, o 21:16
KASIU, dziękuję za info w sprawie kapustki.
Pewnie wysadziłabym ją wiosną. Rozumiem, że rozsadę należy zacząć przygotowywać wiosną. Czy może nieco wcześniej?

Pewnie wysadziłabym ją wiosną. Rozumiem, że rozsadę należy zacząć przygotowywać wiosną. Czy może nieco wcześniej?

- Malvy
- 500p
- Od: 10 lut 2015, o 19:39
Dalie się mogą wysiewać? 

Lusiu jeszcze możesz poczekać z sianiem. Kapusta szybko kiełkuje.
Malvy - jak nie zetniesz przekwitłych kwiatów i się zapylą to rozsiewają sie aż miło - na wiosnę mam całe poletka siewek. Oczywiście najłatwiej wysiewają się dalie pojedyńcze. Nie ingeruję - pozwalam działać naturze i jak przetrwają to sobie rosną.
Malvy - jak nie zetniesz przekwitłych kwiatów i się zapylą to rozsiewają sie aż miło - na wiosnę mam całe poletka siewek. Oczywiście najłatwiej wysiewają się dalie pojedyńcze. Nie ingeruję - pozwalam działać naturze i jak przetrwają to sobie rosną.
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 31 lip 2014, o 21:16
-
- 50p
- Od: 3 sie 2009, o 19:14
Piękny ogród się zapowiada, tyle nowych zakupów. Powiedziałam mężowi o siatce pod trawnik, bo u nas w tym roku kretów było co niemiara, ale stwierdził, że nie na taką powierzchnię.
- Malvy
- 500p
Czyli mogę się na wiosnę zdziwić
ale i tak zamierzam się na nowe 

- Rozana
- 1000p
- Od: 20 wrz 2014, o 09:30
Ja się boję, że zabraknie mi miejsca na moje kwiaty tyle mam teraz nasion
. 

To tylko zawsze tak wygląda. Moja mama zawsze jęczy, ze za dużo sieję, a potem się okazuje, ze jeszcze kilka roślin by weszło 

-
- 500p
- Od: 7 lis 2014, o 18:29
Żeby troszkę sobie ulżyć polecam:
Bergenię sercolistną,
Zimowity,
Hosty,one też ładnie się rozrastają i zagłuszą chwasty.
Bergenię sercolistną,
Zimowity,
Hosty,one też ładnie się rozrastają i zagłuszą chwasty.
- Malvy
- 500p
Ja właśnie kupiłam nasiona hostów, będę siała
jak urosną to może wreszcie zagłuszą tę dzicz. W zeszłym roku posadziłam za to rabarbar urósł jak host-gigant, a gdy obumarł na zimę to rzeczywiście okazało się, że pod spodem chwastów brak.