Blues w kaktusach 2 - onectica na bis
- piasek pustyni
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 cze 2012, o 11:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Blues w kaktusach 2 - onectica na bis
No tak mniej więcej moje, ciut większa temperatura, ale odrobinę wody też dostały teraz drugi raz. Czyli wsio normalno 

- Arkadius121
- Od: 30 kwie 2011, o 13:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Hej Lucy
Zdrowe i pięknie wyeksponowane sansewierie a Dioscorea elephantipes niezwykle oryginalna
Pozdrówka.

Zdrowe i pięknie wyeksponowane sansewierie a Dioscorea elephantipes niezwykle oryginalna

Pozdrówka.
- onectica
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Arku, ta nieszczęsna dioscorrea cięgiem mi spada z parapetu. Ile podłoża już poszło na uzupełnianie, to nie powiem! ale daje radę
No to będę kontynuować zamęczanie Was sansewieriami
Jeden z trzech nowych nabytków Sansevieria trifasciata midnight shine
(na drugiej fotce w zestawieniu z futurą superbą)

I wyglada na to, że mam już to co chciałam. Chociaż prawdę mówiąc jest jeszcze jedna, która mi się podoba, ale to z tych dużych, więc dam sobie (chyba) spokój

No to będę kontynuować zamęczanie Was sansewieriami

Jeden z trzech nowych nabytków Sansevieria trifasciata midnight shine
(na drugiej fotce w zestawieniu z futurą superbą)

I wyglada na to, że mam już to co chciałam. Chociaż prawdę mówiąc jest jeszcze jedna, która mi się podoba, ale to z tych dużych, więc dam sobie (chyba) spokój

- Akwelan_2009
- Od: 10 sty 2009, o 19:27

Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
- onectica
Taki parapet mam jeden (słownie: jeden) i to północny
W dodatku zimny i w zimnym pokoju stojący (temp. w pomieszczeniu 14-16 stopni, rzadko dochodzi do 18). Jeszcze jeden 'przyzwoity' mam na oknie zachodnim, gdzie upycham wszystko co sie da, cała reszta ma niecałe 20 cm szerokości 

- brombiel
- Od: 22 cze 2014, o 13:35
Piękne zadbane roślinki...nie, nie, nie...chciałam tylko dwie...u Ciebie pięknie wyglądają 

- piasek pustyni
- Od: 10 cze 2012, o 11:33
No no.. kilka takich zdjęć i wrócę namiętnie do sansewierii
Ślicznie, bardzo!

- onectica
Poczekaj, aż Ci pokażę dwie pozostałe, których jeszcze nie pokazywałam
Btw. jeden z badyli cylindrycznej po ostatniej fotce postanowił się unicestwić, wczoraj wywaliłam pozostałości

Btw. jeden z badyli cylindrycznej po ostatniej fotce postanowił się unicestwić, wczoraj wywaliłam pozostałości

- onectica
Dzisiaj hurtem - o tym, że widać już wiosnę pomalutku
Coraz szerzej uśmiecha się Lithops

Zaczynaja bąbelkować Pachyphytum

Po ogonku ceropegii widać, że ostatecznie zdecydowała się jednak rosnąć, a i współlokatorka trzyma się nieźle

Odpukać, żeby nie zapeszyć, ale jak na razie bardzo ładnie zimuje mi Graptopetalum
Mam wielką nadzieję na kwitnienie, chociażby skromniutkie

Generalnie ta zima była całkiem przyzwoita - ilość strat znikoma. Za to ich jakość dość bolesna - odkryłam, że trafiło mi roślinę z mojego pierwszego własnego siewu (2011)
Jest cały brązowy od spodu prawie po czubek i chyba nic się z nim nie da zrobić

a żeby nie było całkiem smutno, to kwitnący właśnie Turbinicarpus panarottoi cerritos, który nie wiem, kiedy powinien kwitnać, bo u mnie kwitł dwa lata z rzędu w grudniu, potem w kwietniu, a tego roku w lutym
Nie dał sobie zrobić fotki przy rozkręconym kwiatku, niestety

I na sam koniec przegladu jedno z podcinanych i ukorzenianych - już obudzonych wiosennie - adenium

Coraz szerzej uśmiecha się Lithops

Zaczynaja bąbelkować Pachyphytum

Po ogonku ceropegii widać, że ostatecznie zdecydowała się jednak rosnąć, a i współlokatorka trzyma się nieźle

Odpukać, żeby nie zapeszyć, ale jak na razie bardzo ładnie zimuje mi Graptopetalum
Mam wielką nadzieję na kwitnienie, chociażby skromniutkie

Generalnie ta zima była całkiem przyzwoita - ilość strat znikoma. Za to ich jakość dość bolesna - odkryłam, że trafiło mi roślinę z mojego pierwszego własnego siewu (2011)

Jest cały brązowy od spodu prawie po czubek i chyba nic się z nim nie da zrobić

a żeby nie było całkiem smutno, to kwitnący właśnie Turbinicarpus panarottoi cerritos, który nie wiem, kiedy powinien kwitnać, bo u mnie kwitł dwa lata z rzędu w grudniu, potem w kwietniu, a tego roku w lutym

Nie dał sobie zrobić fotki przy rozkręconym kwiatku, niestety

I na sam koniec przegladu jedno z podcinanych i ukorzenianych - już obudzonych wiosennie - adenium

- mrooofka
- 1000p
- Od: 4 paź 2014, o 20:37
Lucy-może chociaż cierniucha jednego zostaw sobie na pamiątkę 
Ale jak ktoś u mnie napisał (jak straciłam roślinkę) - na miejsce jednego straconego trzeba kupić dwa nowe

Ale jak ktoś u mnie napisał (jak straciłam roślinkę) - na miejsce jednego straconego trzeba kupić dwa nowe
- ROBERTOBORO
- Od: 13 lis 2008, o 21:39
- Kontakt:
Turbiniaki tak mają że w kółko chcą kwitnąc. Z pąkami wyciągam z zimowiska i z pąkami idą na zimowisko. Co prawda nie wszystkie ale sporo a T. panarottoi kwitnie właśnie bardzo wczesną wiosną więc chyba u Ciebie już ją poczuł
- marlenka
- 500p
- Od: 26 lut 2011, o 12:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lucynko, widzę że u Ciebie też zaczynają się kwitnienia. W dobrych rękach, wszystko ładnie rośnie!
Czekam więc i z Tobą by kwiaty pojawiły się też u Graptopetalum. To piękna roślina! Jeśli tylko się jakoś ogarnę w tym roku na nowym domu, to pewnie w przyszłym będę na nią polować.
Czekam więc i z Tobą by kwiaty pojawiły się też u Graptopetalum. To piękna roślina! Jeśli tylko się jakoś ogarnę w tym roku na nowym domu, to pewnie w przyszłym będę na nią polować.
- onectica
Z 'kwitnień' to ostatnio tylko storczyk, ale on się nie liczy 
Powoli zniosłam już z zimowania sukulenty, tym samym podniosłam im temperaturę o kilka stopni (ok.2-3, jak sądzę) ale głównie chodziło o to, że coś się już u nich zaczęło dziać i na gwałt potrzebne było więcej światła.
Generalnie jestem zadowolona z ostatniego zimowania - strat praktycznie nie było (poza nieodżałowanym grusonikiem-czterolatkiem z pierwszego własnego wysiewu. Kaktusy trzymają się nieźle, sukulenty odwodnione, ale będzie dobrze
Żeby nie być gołosłowną kilka dzisiejszych migawek:
Echeveria z Biedronki, co rozrosła się przefajnie po prostu i chyba nawet nie jest wyciagnięta
Gasteria liliputka, która wreszcie!! zaczyna mieć małe

Pachyphytum oviferum
jedno z adenium obesum (z tych podcinanych zeszłego roku i ukorzenianych od nowa)

a na koniec mój ostatni wiosenny nabytek

Powoli zniosłam już z zimowania sukulenty, tym samym podniosłam im temperaturę o kilka stopni (ok.2-3, jak sądzę) ale głównie chodziło o to, że coś się już u nich zaczęło dziać i na gwałt potrzebne było więcej światła.
Generalnie jestem zadowolona z ostatniego zimowania - strat praktycznie nie było (poza nieodżałowanym grusonikiem-czterolatkiem z pierwszego własnego wysiewu. Kaktusy trzymają się nieźle, sukulenty odwodnione, ale będzie dobrze

Żeby nie być gołosłowną kilka dzisiejszych migawek:
Echeveria z Biedronki, co rozrosła się przefajnie po prostu i chyba nawet nie jest wyciagnięta
Gasteria liliputka, która wreszcie!! zaczyna mieć małe

Pachyphytum oviferum
jedno z adenium obesum (z tych podcinanych zeszłego roku i ukorzenianych od nowa)

a na koniec mój ostatni wiosenny nabytek

- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
Zielono i (prawie) wiosennie już u Ciebie. Rośliny wyglądają doskonale. 

- brombiel
- Od: 22 cze 2014, o 13:35
Twój ostatni wiosenny nabytek też miałam ochotę kupić, ale powstrzymała mnie odległość sklepu od mojego domu...było zimno i daleko, obawiałam się trochę...