Pod Jesionem cz. 4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2011, o 12:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Pod Jesionem cz. 4

Post »

Marysiu! Te słowa z Twoich ust, to prawie jakbym puchar dostała! ;:196 ;:180

Aniu! U mnie jest gliniasto-ilasta, zimna gleba o odczynie raczej zasadowym, bo kwasoluby u mnie kiepskie. Roślinki dostawały do zeszłego roku jedynie kompost. Wszystkie piwonie muszę podwiązywać, bo koszmarnie się wykładają, ale w tym roku sprawię im przyzwoitsze podpory. ;:131
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja ;:306 )Nadzieja umiera ostatnia...
Awatar użytkownika
cantati
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2012, o 17:00
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Reniu, piwonki jak marzenie ;:138 ;:167
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dorotko! ;:196 To jedne z tych bylin, które z biegiem lat nabierają na wartości!

A teraz kilka z moich lilijek...
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja ;:306 )Nadzieja umiera ostatnia...
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Renatko śliczne lilijki ;:63 te czerwone turbanki i te dmuchnięte drugim kolorem albo takie posolone, bardzo mi się podobają ;:333
Jak tam nasionka przyszły? i co siejesz coś?
Awatar użytkownika
maryla-56_56
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 kwie 2009, o 19:18

Post »

Renatko wybacz, że tak późno w nowym wątku Cię odwiedzam.
Masz mnóstwo śliczności, przyrzekam, że już tak szybko nie będę obok Ciebie przejeżdżać.
Muszę obejrzeć z bliska. ;:138 ;:196
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

RENIU,lilie też masz cudne i taki duży zbiór. ;:333 Nie dziwię się, że nie możesz doczekać się już nie tylko wiosny, ale i lata. ;:3
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu! Sporo lilijek tych najcenniejszych straciłam w trakcie remontu elewacji domu ;:223 Przyszły nasionka ostrych papryczek od Asi i pudło nasionek z PNOS-u. O ile te pierwsze bardzo mnie ucieszyły, to drugie wyprowadziły z równowagi i odebrały chęć wysiewów. Krótkie terminy ważności, a na sporej części totalny brak jakichkolwiek terminów. :twisted: Tłumaczyli się, że ponoć im tak wolno, ale jak poprosiłam o podstawę prawną, to cisza. Zamówiłam dość sporo, bo kupuję nasiona na rozsady dla siebie i bliskich. Teraz nie wiem co zrobić: wysiewać? odesłać?

Marylko! :wit Objazd już się skończył, to obiecuję, że następnym razem kolczatkę rozłożę na drodze, żeby Was zatrzymać!

Lucynko! Aż mnie ściska, jak myślę ile mam pracy, pomysłów, a w kalendarzu dopiero 10 luty... ;:224
Awatar użytkownika
kwiaty_poli
500p
500p
Od: 5 gru 2011, o 16:10

Post »

i tajemnica moich niekwitnących piwonii rozwiązana! Walnę się po łapach jak znów będę chciała im liście wyciąć ;:306
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Paulinko! To może być też jeszcze kwestia zbyt głębokiego posadzenia. Kilka nowych odmian i u mnie nie kwitnie...

Wiem, że piwonie powinno przesadzać się na przełomie sierpnia i września, ale trzy moje zmienią miejsce wiosną. Wykopię je z dużą bryłą i zobaczymy jak sobie poradzą. Z tych kwitnących najdelikatniejsza jest taka bordowa z ciemnymi liśćmi. Kilka lat temu złapała ,,grzyba" i bałam się, że ją stracę, ;:202 a polowałam na nią wśród znajomych kilka lat! ;:333
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

kwiaty_poli pisze:i tajemnica moich niekwitnących piwonii rozwiązana! Walnę się po łapach jak znów będę chciała im liście wyciąć ;:306
Ciekawe, od czego tak naprawdę zależy kwitnienie lub nie piwonii, ja bowiem każdej jesieni ścinam im liście, a one każdego roku pięknie mi kwitną i urzekają zapachem. :tan
Kocham piwonie ;:303
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Makda
200p
200p
Od: 30 sty 2015, o 00:10

Post »

O, a ja przymierzałam się do zakupów w PNOSie, ale w takim wypadku pojadę do sklepu ogrodniczego, może drożej ale przynajmniej obejrzę sobie paczuszki.
A swoją drogą to świństwo co robią. ;:222
Pozdrawiam serdecznie - Magda.
W cieniu wiekowej czereśni Zapraszam.
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Reniu popatrzyłam na zdjęcia twoich lilii i ...aż oddech wstrzymałam bo jakiś czas temu dostałam katalog i przez przyjazdy wnuków w ferie zimowe odłożony i .... zapomniany. Miałam wybrane tylko 3 odmiany to mało ale co roku dokupuje więc wystarczy.
Temat uprawy piwonii przerabiałam na początku swej przygodny z działką bo nabyłam ją z 40-to metrowej długości pasem rozmaitych piwonii.
Faktem jest,że potrafią być kapryśne i obrażać sie ale wiedząc co nieco o ich uprawie nie robimy błedów i jest ok. Warto przeczytać opracowanie Bronisława Kondrota bo opisywał ciekawie wiele roślin choć znany jest głównie ze środowiska liliowego w Polsce bo był polskim pionierem w dziedzinie hodowli lilii - mieszańców międzygatunkowych.
Artykuł >> Piwonie. Dlaczego wciąż niedoceniane?
Miłej lektury życzę i pozdrawiam
Awatar użytkownika
JolantaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2008, o 14:52

Post »

RENATKO ,piwonie jak marzenie ;:oj ;:138 .Czy moje kiedyś takie będą . :?
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lucynko! Jesienne obcinanie liści nie wpływa negatywnie na kwitnienie (no oczywiście zależy, jaki to moment jesieni :;230 ). Ja swoich nie obcinam, bo rosną w miejscu zastoin mrozowych i zwłaszcza wczesną wiosną są mocno zagrożone. Twój ogródek choć tak blisko mojego jest dużo cieplejszy i sama wiosna jest u Ciebie ok 3 tyg wcześniej ;:145
Inna kwestia, że aż mnie skręca na te suche badyle na grządce...

Magduś! Zdenerwowali mnie strasznie, a ja im zawsze dobrą opinię wystawiałam :twisted:

Krysiu! Serdecznie witam i dziękuję za artykuł. ;:196 Kiedyś mi już przemknął, bo pamiętam że wojny toczyłam o te wycinanie kwiatów, ale nie mogłam go odnaleść. Moja mamusia była bardzo niezadowolona, za to teraz ma kwiatków do woli. :;230
Ten sam problem dotyczy mieczyków.
Swoją drogą...40-to metrowy pas piwonii... ;:oj Mój ma zaledwie kilka... ;:224

Jolu! Witaj! :wit Polecam artykuł o piwoniach. Cierpliwości! Będziesz miała i Ty bukiety :;230 A masz tyle innych piękności u siebie ;:oj
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pierwsze maleńkie stadko gęsi przeleciało nad moim domkiem! ;:138 ;:138 ;:138
U Tosi już zameldowałam, ale tak się cieszę, że i tu musiałam napisać. ;:333
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”