grazynarosa22 myślę, że i z ogórków by ta kiszonka wyszła ale przetestowałam na cukinii. Jak ta durna posadziłam cukinię Tondo Chiaro di Nizza, taka okrągLą, zielonkawa (pierwszy i ostatni raz). Owocuje jak zwariowana, w dodatku potrafi dojść do rozmiaru niezłej dyni jak się ją zostawi. Problem w tym, że ja osobiście nie lubię cukinii, a już ta wybitnie mi nie smakuje. Tysiąc razy wolę ogórki i dynie, więc wymyśliłam sałatkę kiszoną jak na zdjęciu. Myślę, że można mnóstwo warzyw tak pomieszać, co kto lubi i ma pod rękągrazynarosa22 pisze:Skoro ten ocet taki szkodliwy....to czemu go stosujemy od lat![]()
Podajcie w takim razie przepis na ogórki-sałatkę -bez octu

ze 2/3 jabłka, z 2 marchewki, ćwiartka białej kapusty, trochę dyni, duża cukinia bez tego watowatego środka + tego czego nie ma na zdjęciu - ścięte nożem ziarna z kolby świeżej kukurydzy + trochę posiekanej bazylii i tymianku.
Wymieszałam, lekko osoliłam. Kiedy puściła sok to dodałam tyle soli, żeby sok był smaczny (chyba ze 2 płaskie łyżeczki) i pół łyżeczki cukru.

Kisiłam jak kiszoną kapustę, czyli musi być mocno dociśnięta, jak zaczęła fermentować przebiłam kilka razy. Po ok 2 tygodniach do słoika. Soku było mnóstwo, sałatki ten jeden słoik, ale w smaku rewelacja. Pasteryzować nie będę. Następnym razem ten sok wykorzystam do ukiszenia pomidorków koktajlowych