Kiedyś będzie tam ogród...
Re: Kiedyś będzie tam ogród...
Ja za szybko wysiałem i teraz bidulki do światła ciągną,ale mam zimno na parapecie i nie jest tak źle. Choduje stokrotkę afrykanską.
-
- 200p
- Od: 9 lut 2015, o 15:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja w pierwszym roku uprzątałem działkę, robiłem wylewki pod altankę, zrobiłem kompostowniki, no i wydzieliłem część warzywną i rekreacyjną. Zakupiłem sporo krzewów ozdobnych, a także krzewów i drzew owocowych. Rozebrałem straszącą dzieci szklarnię, budę i przybytek poprzedniego gospodarza. Postawiłem nowe ogrodzenie i bramę wjazdową. To tak w telegraficznym skrócie i z grubsza 

zazdroszczęvimen pisze:Rudbekie i dziewanny rozsiewają się same z sąsiedniej działki.
- Mariolcia1962
- 1000p
- Od: 25 wrz 2013, o 18:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Katarzyno , czy Kasiu jak wolisz, witaj w gronie zakręconych
.
Zazdroszczę ,że masz sąsiednią działkę i kwiatki same do Ciebie lgną , u mnie dookoła same łąki i tylko zielsko przylatuje z wiatrem
.
Pytaj jak masz wątpliwości , tu wszyscy są życzliwi i służą radą
.

Zazdroszczę ,że masz sąsiednią działkę i kwiatki same do Ciebie lgną , u mnie dookoła same łąki i tylko zielsko przylatuje z wiatrem

Pytaj jak masz wątpliwości , tu wszyscy są życzliwi i służą radą

Mój ogród na wsi
Pozdrawiam Mariola
Pozdrawiam Mariola
-
- 200p
- Od: 9 lut 2015, o 15:26
Tak wygląda moje królestwo:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=83740
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=83740
My już część bud też porozbieraliśmy, ale jeszcze został kurnik, wychodek i szopka. Ale pocieszające jest, ze jak je rozbierzemy to będę mieć miejsce na posadzenie kilku drzewek 

Mariolcia - zielsko też przylatuje, a właściwie to przełazi wstrętny perz... Zielsko to się jakoś wypieli, ale perz ma kłącza głęboko w ziemi i już nie wiem jak z nim walczyć... W tym roku będę chyba biegać z pędzelkiem i randapem i smarować każde źdźbło.

Mariolcia - zielsko też przylatuje, a właściwie to przełazi wstrętny perz... Zielsko to się jakoś wypieli, ale perz ma kłącza głęboko w ziemi i już nie wiem jak z nim walczyć... W tym roku będę chyba biegać z pędzelkiem i randapem i smarować każde źdźbło.

- Mariolcia1962
- 1000p
- Od: 25 wrz 2013, o 18:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
To tak jak ja , mam cały trawnik zachwaszczony , a malwy piękne ja w tamtym roku siałam ,sadzonki jesienią były już piękne liczyłam na to ,że zakwitną w tym roku ,a pies postanowił je skonsumować
, ale mu nie zaszkodziły ,więc wiosną czeka mnie sianie znowu
.

Mój ogród na wsi
Pozdrawiam Mariola
Pozdrawiam Mariola
- miwia
- 500p
- Od: 2 gru 2007, o 22:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witaj Kasiu 
Patrząc na fotki, to widzę, że już sporo pracy zostało włożone w Twój ogród. Chyle czoła.
Pierwsze nasadzenia i sąsiadowe siewki bardzo ładnie się prezentują.
Kolejny ogród, na który będziemy patrzeć, jak się rozwija
A dziwnymi spojrzeniami rodziny i znajomych kompletnie się nie przejmuj, nie Ty jedna tak masz. Moje paczki też przychodzą do firmy. A wszystko z troski o serce mojego M. Po co ma mi chłop na zawał zejść
Pokazuj fotki, dziel się obawami, pomysłami, pytaj. Tu znajdziesz wielu życzliwych ludzi, którzy też z wielką miłością tworzą swój własny azyl.

Patrząc na fotki, to widzę, że już sporo pracy zostało włożone w Twój ogród. Chyle czoła.
Pierwsze nasadzenia i sąsiadowe siewki bardzo ładnie się prezentują.
Kolejny ogród, na który będziemy patrzeć, jak się rozwija

A dziwnymi spojrzeniami rodziny i znajomych kompletnie się nie przejmuj, nie Ty jedna tak masz. Moje paczki też przychodzą do firmy. A wszystko z troski o serce mojego M. Po co ma mi chłop na zawał zejść

Pokazuj fotki, dziel się obawami, pomysłami, pytaj. Tu znajdziesz wielu życzliwych ludzi, którzy też z wielką miłością tworzą swój własny azyl.
O właśnie - my tak z troski o naszych M nie informujemy ich o wszystkim 
Mariolcia - te malwy kupiłam jako jednoroczne i faktycznie zakwitły w tym samym roku
Co prawda miały być pełne, a tylko kilka z nich było, ale i tak się cieszę, ze nie musiałam na nie rok czekać 
Przyznam się, ze takie fotki wybieram, zeby nie było widać za dużo zielska, albo kupy gruzu leżącej na podjeździe....

Mariolcia - te malwy kupiłam jako jednoroczne i faktycznie zakwitły w tym samym roku

Przyznam się, ze takie fotki wybieram, zeby nie było widać za dużo zielska, albo kupy gruzu leżącej na podjeździe....

- Paulii
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 lut 2013, o 15:03
Witaj Kasiu
wśród zielono zakręconych ogródkowiczów
Widzę ze pięknie powolutku go zagospodarowujesz
Dalie przepiękne Liliowiec uroczy
Malwy przepiękne
a powiedz czy w Twoim rejonie Mazowsza malwy nie chorują na rdze
Trzymam mocno kciuki i będę Ci kibicować przy tworzeniu Twojego wymarzonego ogrodu

Widzę ze pięknie powolutku go zagospodarowujesz
Dalie przepiękne Liliowiec uroczy

Malwy przepiękne

Trzymam mocno kciuki i będę Ci kibicować przy tworzeniu Twojego wymarzonego ogrodu

Pauli
"To możliwość spełnienia marzeń sprawia, że życie jest tak fascynujące"

Nie zaobserwowałam żadnych chorób u malw. Może nie miały się od kogo zarazić. A może wypryskałam wszystkie choróbska
Jak wlazła mi rdza na gruszki, a potem padły powojniki, to zaczęłam regularnie latać po ogrodzie z miedzianem na zmianę z mlekiem i wszystko opryskiwać jak leci.

Widzę, że są różne odmiany tego jałowca - można ciekawe kompozycje z niego robić.
A zwierzaki potrafią być zmorą ogrodnika - ja walczę z ptakami. Zaparły się i wyciągają mi ciągle cebule z ziemi...
A zwierzaki potrafią być zmorą ogrodnika - ja walczę z ptakami. Zaparły się i wyciągają mi ciągle cebule z ziemi...
-
- 500p
- Od: 7 lis 2014, o 18:29
O właśnie, umknęło mi i zawsze to będzie coś ciekawego.
Na ptaki to strachy, szeleszczące pazłotka,puszki aluminiowe, petardy, straszaki.
Na ptaki to strachy, szeleszczące pazłotka,puszki aluminiowe, petardy, straszaki.
-
- 500p
- Od: 7 lis 2014, o 18:29
Kasiu, piękne dalie.Kiedyś mówiłam na nie gieorgienie lub róża bez kolcowa.
Na krety to jest taki sposób,że przed założeniem trawnika, pod warstwą korzeni kładzie się siatkę, przykrywa ją glebą, umocowuje palikami i rozkłada płaty trawnika lub wysiewa nasiona.
Na krety to jest taki sposób,że przed założeniem trawnika, pod warstwą korzeni kładzie się siatkę, przykrywa ją glebą, umocowuje palikami i rozkłada płaty trawnika lub wysiewa nasiona.