Moje storczykowo - Jeanne

Zablokowany
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

tak, to Dendrobium phalaenopsis.

a pędy na Phal. cudne i sporo ich. u mnie jest kilka, ale jeszcze za małe, by je sfocić. tylko 1 jest duży (50 cm)
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p
Od: 21 gru 2007, o 16:08

Post »

Dusia, dzięki za identyfikację :wink:
a ten twój pęd nie ma jeszcze pączków :?: to gigant będzie :wink:
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jeanne pisze:Dusia, dzięki za identyfikację :wink:
a ten twój pęd nie ma jeszcze pączków :?: to gigant będzie :wink:
coś już się na końcu zaczyna pojawiać (łuski, z których wyrosną pączki), ale pączki są jeszcze strasznie maleńkie, jeszcze nie wyszły z łusek. rośnie też odgałęzienie z węzła. pędzik już się na końcu ładnie wygiął, może będzie się tak ślicznie zwieszać jak przy poprzednim kwitnieniu.
Awatar użytkownika
joannna
200p
200p
Od: 29 mar 2008, o 21:51

Post »

gratulacje
tyle nowych pędów ,będzie kolorowo u Ciebie ;:63 ;:63 ;:63 ;:63
Awatar użytkownika
Wanda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 mar 2008, o 11:44

Post »

Ojojojoj! Ale pędzików! Będziesz miała wspaniałe kwitnienia!
Awatar użytkownika
bobi
500p
500p
Od: 12 maja 2006, o 09:00

Post »

Obrazek fantastycznie Obrazek rewelacyjnie Obrazek wspaniale Obrazek

... chyba trochę Obrazek zazdroszczę Obrazek
Pozdrawiam, Baśka
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p

Post »

Joasiu, Wando, dziękuję za odwiedziny, i pochwały :oops: teraz wszystkie musimy cierpliwie czekać aż pojawią się kwiaty, a to troooochę potrwa jeszcze :roll:

Basiu, nie masz czego zazdrościć, naprawdę :oops: u Ciebie też jest pięknie, masz kilka cudnych "drzew" których z kolei ja zazdroszczę :oops: nie wspominając o innych cudeńkach :wink:

A jeśli chodzi o ilość pędów to faktycznie trochę ich jest, będzie kolorowo ale póki co samo zielsko :lol: tylko jeden biały kwitnie, no i jeden kwiat "mućki" (ma jeszcze jeden pączek, ale coś baaaardzo wolno rośnie :twisted: ). Pewnie w okolicach Bożego Narodzenia zakwitną, no różowy mam nadzieję wcześniej, może już za około miesiąc :roll: :?:
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Awatar użytkownika
sonia
1000p
1000p
Od: 21 maja 2007, o 00:50

Post »

Jeanne ja tu błądzę myślami przy Twoim pleione ;:183 a Ty tu takie wspaniałości pokazujesz :heja cieszę się razem z Tobą, bo u mnie jest podobnie, tylko fotek nie robię z lenistwa ;:171
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p

Post »

Soniu, o pleione zapomniałam całkiem :oops: tzn rośnie sobie w ogrodzie (nie ma w tej chwili już liści), zostawię je na zimę pod ściółką, zobaczymy czy przeżyje, podobno w naszym klimacie zimuje spokojnie :roll: może zakwitnie na wiosnę, ciekawa jestem jakie ma kwiaty :lol:
A do fotek Dziewczyny mnie zmobilizowały, bo też jakoś się zebrać nie mogłam :oops:
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Awatar użytkownika
sonia
1000p
1000p
Od: 21 maja 2007, o 00:50

Post »

Jeanne moim storczykom dobrze zrobiło, gdy przestałam je codziennie gnębić, a i rzadsze podlewanie też korzeniom na zdrowie wyszło ;:183 więc pewnie i Twoje pleione w przyszłym roku pokaże swoje wdzięki ;:215
tak patrzę na aukcjach internetowych na storczyki ogrodowe, ale coś mnie powstrzymuje przed zakupem, może jeszcze nie dojrzałam do takich zakupów ;:171
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jeanne pisze:Joasiu, Wando, dziękuję za odwiedziny, i pochwały :oops: teraz wszystkie musimy cierpliwie czekać aż pojawią się kwiaty, a to troooochę potrwa jeszcze :roll:

Basiu, nie masz czego zazdrościć, naprawdę :oops: u Ciebie też jest pięknie, masz kilka cudnych "drzew" których z kolei ja zazdroszczę :oops: nie wspominając o innych cudeńkach :wink:

A jeśli chodzi o ilość pędów to faktycznie trochę ich jest, będzie kolorowo ale póki co samo zielsko :lol: tylko jeden biały kwitnie, no i jeden kwiat "mućki" (ma jeszcze jeden pączek, ale coś baaaardzo wolno rośnie :twisted: ). Pewnie w okolicach Bożego Narodzenia zakwitną, no różowy mam nadzieję wcześniej, może już za około miesiąc :roll: :?:
u mnie też jest trochę pędzików, biały może za niecały miesiąc zakwitnie, a pozostałe, te, co mają jeszcze maleńkie pędy, nie wcześniej niż za 3 miesiące. ten 50 cm pęd na białym wyrósł na początku sierpnia, powoli będzie zawiązywał pąki, ale jeszcze w tym miesiącu nie zakwitnie.
Awatar użytkownika
monisia
200p
200p
Od: 9 lut 2008, o 17:24

Post »

U mnie pędy też coraz większe :D niestety nie moge oglądać ich na codzień ponieważ sie przeprowadziłam, na razie zabrałam ze soba tylko sabotka, i mój ostatni prezent, prawdopodobnie jest to miltassia, i mam podopieka biłego phalaenopsisa mojego chłpaka, mam nadzieje, że uda mi sie go doprowadzic do kwitnienia, chociaz może byc trudno gdyż nie był naważony :roll: A co do mojego Pphiopedilum to sa 2 paki, każdego dnia coraz większe :D
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

monisia pisze:U mnie pędy też coraz większe :D niestety nie moge oglądać ich na codzień ponieważ się przeprowadziłam, na razie zabrałam ze soba tylko sabotka, i mój ostatni prezent, prawdopodobnie jest to miltassia, i mam podopieka biłego phalaenopsisa mojego chłpaka, mam nadzieje, że uda mi się go doprowadzic do kwitnienia, chociaz może być trudno gdyż nie był naważony :roll: A co do mojego Pphiopedilum to sa 2 paki, każdego dnia coraz większe :D
to czemu nie zabrałaś storczyków? ja bym nie wytrzymała, gdybym była daleko od moich storczyków. a moje też nie były nawożone, a pędy puszczają.
Awatar użytkownika
monisia
200p
200p
Od: 9 lut 2008, o 17:24

Post »

No ten na razie jest leniwy, a zabrałam tego najukochańszego i powoli powoli zabiore resztę :lol:
Awatar użytkownika
bobi
500p
500p
Od: 12 maja 2006, o 09:00

Post »

Jeanne pisze: ... Basiu, nie masz czego zazdrościć, naprawdę :oops: u Ciebie też jest pięknie, masz kilka cudnych "drzew" których z kolei ja zazdroszczę :oops: nie wspominając o innych cudeńkach :wink:
:oops: :) Dziękuję :)

Jeanne, moja zazdrość :wink: jest podszyta przewrotnością :wink: :roll: :lol: , bo wszystko, co może (z racji cyklu: kwitnienie - odpoczynek - wzrost - nowe kwitnienie) mieć pędy ... ma je :D
Moje storczyki są u mnie krótko i większość z nich jeszcze kwitnie.
Młodych pędów natomiast zawszeć mało, bo to takie radosne i optymistyczne widoczki ... brrrr ... nie cierpię zbliżającej się szrości, krótkich dni i zimna :(
Pozdrawiam, Baśka
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”