Ogród zielonej
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 kwie 2012, o 18:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogród zielonej
U mnie zarówno w mieście jak i na działce podobna pogoda. Zasypane i szarówka. Bez wiatru chociaż.
A te różyce koło Chopina to w bieli tak? Artemis byłby dobrym wyborem.
A te różyce koło Chopina to w bieli tak? Artemis byłby dobrym wyborem.
- miwia
- 500p
- Od: 2 gru 2007, o 22:46
Soniucyma2704 pisze: Zgodnie z zasadami dobrego ogrodnictwa, należy sadzić dużo jednego gatunku.Pięćdziesiąt powojników wielokrotnie przebija tę zasadę.
Może coś tam mi się udaje, ale dzisiaj łamię się i chyba dokupię róż.
![]()

Tej zasady dobrego ogrodnictwa nie znałam i bardzo dobrze

Popieram Przedmówczynie i podzielam w pełni opinię o Twoim cudnym i pięknie rozplanowanym ogrodzie. Dla mnie jesteś Mistrzynią w tworzeniu zadbanego ogrodu

Też jestem ciekawa Twoich typów różyczkowych.
- cyma2704
- Od: 5 mar 2013, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ewuś trzmieliny nic nie jest w stanie zniszczyć, zawsze odbije z korzenia. Na zdjęciu obwódka z dwu pociętych na kawałki krzaczków trzmieliny. Wszystkie nawet najmniejsze kawałki się przyjęły. Cierpliwie poczekaj.
Przetacznik jest ładny i po pierwszym ścięciu, kwitnie do późnej jesieni.

Jolu wysokich nie planuję, bo różanka pod oknem, a przede wszystkim na pewno by zmarzły na tych moich polach.
Raczej różową lub białą, nie wyższą niż 1,5 metra. Chopin nie jest biały, raczej lekko kremowy.
Sabinko dzięki. Są smukłe trawy, np ostnica, która ma ok 30-40 cm. Jest zwiewna, i można ją wcisnąć między bylinami. Jednak trawy muszą Ci się przede wszystkim podobać we własnym ogrodzie.
Niestety przetacznik Christa ma u mnie ok. 90cm wysokości. Mam jeszcze różowy, chyba kłosowy, ten ma 30 cm.
Wandziu dzięki.
Na moim piasku z niewielką domieszką gliny rośnie taki wysoki i ładnie kwitnie. Może zrobić mu drenaż i odżyje,
nie przepada za wysokimi wodami gruntowymi.
Madziu u nas dziś odwilż, a wczoraj wieczorem na podjeździe do garażu mieliśmy 100m lodowiska.
Właśnie pooglądałam tę piękność.
Doczytałam, że raczej zdrowa. Teraz tylko namiary na sklep.
Aniu dzięki,
pewnie będzie ona, tylko jak dużo miejsca potrzebuje, bo nie wiem ile zamówić i gdzie.
Mireczko jesteś miła,
ale jeszcze dużo muszę się nauczyć. To maksyma mojej znajomej ogrodniczki, która mnie napomina "nie sadź po jednej, ale kilka lub kilkanaście sztuk". Czasem ją posłucham, choć mój ogród ogląda tylko na fotografiach i całe szczęście.
Mam jeszcze sporo niezagospodarowanego miejsca, więc parę chciejstw się zmieści.
Ania poleca Artemis, to trudno jej nie posłuchać. 

Jolu wysokich nie planuję, bo różanka pod oknem, a przede wszystkim na pewno by zmarzły na tych moich polach.

Sabinko dzięki. Są smukłe trawy, np ostnica, która ma ok 30-40 cm. Jest zwiewna, i można ją wcisnąć między bylinami. Jednak trawy muszą Ci się przede wszystkim podobać we własnym ogrodzie.

Wandziu dzięki.

Madziu u nas dziś odwilż, a wczoraj wieczorem na podjeździe do garażu mieliśmy 100m lodowiska.

Aniu dzięki,

Mireczko jesteś miła,

- garden11
- 1000p
- Od: 3 gru 2014, o 10:16
Soniu, ale moja psina z korzeniami ją wyrywa i obgryza więc raczej tego nic nie przetrwa:)
-
Soniu wkleiłam Ci u siebie kilka jego zdjęć. Dodam, że są to jego najgorsze zdjęcia. Kwitł dużo piękniej i bujniej. Ale nie zrobiłam zdjęć. Nie jestem ekspertem różanym i dopiero się uczę. Cieszę się że go kupiłam bo naprawdę pięknie rośnie i kwitnie. A co najbardziej mi się chyba u niego podoba to to, że nie zawiesza główek jak niektóre angielki.
-
- Od: 22 sty 2013, o 21:52
Witaj Soniu,przetacznik rewelacyjny,ma chyba takie matowe liście ,w ogóle rabaty super,każda z jakąś obwódką ,fajnie to wygląda ,bo są wytyczone takie granice,pozdrawiam i pięknych snów życzę 

- Helen
- Od: 30 sie 2010, o 19:47
Sonia dużo fachowych porad nam udzielasz
, mam 2 duże trzmieliny które wciąż przycinam ale nigdy nie próbowałam ukorzeniać.W tym roku zaczynam ukorzeniać bukszpan i trzmielinę ,być może doczekam się obwódek takich jak Ty masz. 

- cyma2704
- Od: 5 mar 2013, o 17:31
Dziękuję wszystkim, że zaglądacie.
Odpowiem, jak ozdrowieję, nawet siedzieć nie mogę.
Pozdrawiam ciepło. 

- Biedronka641
- Od: 5 cze 2012, o 17:17
No to Zosiu zdrowiej, bo nasiona wysłałam.
Zdrówka życzę.

- MariaWy
- 1000p
- Od: 3 lip 2011, o 22:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Soniu kuruj się i szybko wracaj do zdrowia
Pozdrawiam

Pozdrawiam

-
Soniu dużo zdrówka. Czekamy na ciąg dalszy Twoich zdjęć. Może masz jeszcze więcej zdjęć swoich traw?
- Wanda7
- -Moderator Forum-.
- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Bidulo, czytam że zachorzałaś. Taka pora dziwna. Ni to zima, ni to co innego. Pozdrawiam serdecznie i tulę