Hortensja( Hydrangea )- rozmnażanie

Drzewa ozdobne
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Ika2008
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2013, o 08:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Hortensja - rozmnażanie i barwienie

Post »

Kupiłam kilka hortensji wys. ok. 20-25 cm. Mają ładne nabrzmiałe pąki i teraz mam dylemat co dalej...
Trzymać w mieszkaniu (chyba za ciepło) czy wynieść do tunelu foliowego, ew. tam zadołować?
Pozdrawiam, Marta.
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witam Wszystkich.
christinkrysia a więc powinnam z ukorzenianymi patyczkami uciekać z południowego parapetu o takiej temperaturze około 20 st C do pomieszczenia o mniejszym natężeniu światła i do chłodniejszego ?? To będzie korzystniejsze dla hortensji ?? Niektórym powoli zaczynają rozwijać się liście :roll: . Proszę doradź coś. Pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Marto teraz kupiłaś krzewy hortensji i trzymasz je w mieszkaniu ?
Skoro ruszyła wegetacja to faktycznie lada chwila będziesz miec liście :D ... czyli sezon hortensjowy rozpoczęty . Ciekawa jestem jak długo były przechowywane w wyższych temperaturach bo od tego zależy czy się rozhartowały . To by oznaczało,że teraz na minusowe temperatury nie nadają się - owszem chłodno ale nie minusowo.
Ewelinko w ciepłym pomieszczeniu dość szybko zaczynają rosnąć liście i sadzonka zdrewniała nie będzie w stanie ich utrzymać więc najczęściej zaczynają zasychać.
Dla nas lepiej aby to dolna część ruszyła i to ona wykorzystała całą energię życia jak drzemie w tym patyczku :D Dużo zależy od szczęścia i terminów cięcia.
Moje stoją na najchłodniejszym parapecie i mają widno - ważne aby nie były narażone bezpośrednio na słońce.
Awatar użytkownika
Ika2008
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2013, o 08:59

Post »

christinkrysia pisze:Marto teraz kupiłaś krzewy hortensji i trzymasz je w mieszkaniu ?
Skoro ruszyła wegetacja to faktycznie lada chwila będziesz miec liście :D ... czyli sezon hortensjowy rozpoczęty . Ciekawa jestem jak długo były przechowywane w wyższych temperaturach bo od tego zależy czy się rozhartowały . To by oznaczało,że teraz na minusowe temperatury nie nadają się - owszem chłodno ale nie minusowo.
Ewelinko w ciepłym pomieszczeniu dość szybko zaczynają rosnąć liście i sadzonka zdrewniała nie będzie w stanie ich utrzymać więc najczęściej zaczynają zasychać.
Dla nas lepiej aby to dolna część ruszyła i to ona wykorzystała całą energię życia jak drzemie w tym patyczku :D Dużo zależy od szczęścia i terminów cięcia.
Moje stoją na najchłodniejszym parapecie i mają widno - ważne aby nie były narażone bezpośrednio na słońce.
Krysiu, tak właśnie teraz zakupiłam, skuszona niską ceną odmian, które chciałam mieć.

Nie trzymam ich w mieszkaniu, wyniosłam na razie do garażu,gdzie jest ok.8- 10 st..
Nie ma szans aby posadzić je do gruntu, bo leży śnieg. Może lepiej byłoby im w tunelu?
Szkoda by mi było tych sadzonek zmarnować, jak każdych zresztą.
Pozdrawiam, Marta.
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jak masz tunel foliowy to spokojnie możesz zadołować i do tego geowłókninę nałożyć.
Gdyby się okazało,że idą tęgie mrozy to dodatkowo je okryjesz ale one już zdążą sie przyzwyczaić do niższej temperatury . Trzymaj rękę na pulsie i obserwuj prognozy.
Kilka lat temu kupowałam spore krzewy tuz przed świętami w grudniu i zrobiłam podobnie - teraz to juz duże krzaczory.
Powodzenia
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
paola1a
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 paź 2010, o 22:25

Post »

Moja pink anabell miała takie kwiaty
' Obrazek
Paulina
Awatar użytkownika
Una
200p
200p
Od: 16 kwie 2009, o 09:56

Post »

Piekna! :)
Kwiaty się nie pokładają ale chyba widzę, że podwiązywałaś gałązki.
Prawda?
W jakiś specjalny sposób ją przycinałaś?
Pozdrawiam
Agnieszka
:)
Awatar użytkownika
Una
200p
200p

Post »

Dziś, po porannym obchodzie parapetowym zaobserwowałam pierwsze kiełki korzonków. :tan
Zwycięski sztober to hortensja Phantom. ;:215
Mam nadzieję, że reszta z ukorzenianych patyczków weźmie z niego przykład. :lol:
Wiem, że od pierwszych malutkich korzonków do rosnącego krzewu jeszcze daleka droga ale bardzo się cieszę, że jest nadzieja na chociaż jedną hortensję. :tan
Pozdrawiam
Agnieszka
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aguś to dobrze, że tak wielką radość sprawia Ci ta zabawa - ja zawsze traktuje ukorzenianie bezstresowo i każdy patyczek na "tak" to bonus przy zabawie . Tym bardziej ,że potrzebuje ich sporo abym miała z czego wybierać do prowadzenia w formie drzewka na pniu.
Ile czasu stały w wodzie ?
Awatar użytkownika
paola1a
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 paź 2010, o 22:25

Post »

Una pisze:Piekna! :)
Kwiaty się nie pokładają ale chyba widzę, że podwiązywałaś gałązki.
Prawda?
W jakiś specjalny sposób ją przycinałaś?
Tnę nisko jak normalne anabelki a co do pokładania to jest OK...........ale do deszczu
Paulina
Awatar użytkownika
Una
200p
200p

Post »

Krysiu, 27 stycznia wstawiłam do wody z węglem. Niespełna dwa tygodnie i jeden ze sztoberków ma korzonek (2 mm). :)
Paulinko, dzięki za odpowiedź. Nie mam żadnej z Annabellek stąd moje pytanie.
Bardzo mi się podoba ta Twoja, dopisałam do listy zakupowej (raczej nie uda mi się jej ukorzenić :? ).
Pozdrawiam
Agnieszka
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agnieszko dlaczego tak pesymistycznie podchodzisz ?
Wg mnie ta odmiana dość łatwo sie ukorzenia
To mój młody krzew stan 2 lata temu ( kupiony w 2012r) rósł w półcieniu i w ub roku przesadziłam na słoneczne miejsce dzieląc od razu na połowę bo już był za duży.
Liczyłam na to,że na słońcu będą niższe i grubsze pędy ...

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Czy ktoś z Was ma jakieś obserwacje co do koloru kwiatostanu w ostatniej fazie kwitnienia ?
Chciałabym aby zachowywał więcej różowego koloru a on czasami w taki ciepły beż wchodzi i to dość szybko ... może by cos podsypać ?
Awatar użytkownika
Una
200p
200p

Post »

Krysiu nie podchodzę pesymistycznie tylko realnie. :wink:
Wszystkie ukorzenianie patyczki (są akurat z h. bukietowych) "ruszyły" już na następny dzień, a te z Pink Annabelli suchutkie stoją, bez oznak życia.
Ten ciepły beż też ładny Krysiu. :)
Pozdrawiam
Agnieszka
Awatar użytkownika
mewa
1000p
1000p
Od: 25 paź 2009, o 17:13

Post »

Una nie wiem jakiego patyczka wsadziłaś do ziemi , powinien być tak przycięty aby dwa dolne oczka poszły do ziemi .
wtedy wypuszcza z tych oczek pędy które się ukorzenią,także nie spisuj ich na straty :wink:
co do Ncha1 to taka jej natura i nie wiem czy podsypanie jej czymkolwiek to zmieni.
Mam drzewiastą Belle Anne i też blaknie jednakże proces ten trwa dłużej zapewne dlatego ,że jej kolor jest intensywniejszy ,więc zanim wyblaknie to trochę to trwa :wink:
Pozdrawiam. Ewa
Awatar użytkownika
Una
200p
200p

Post »

Ewuś, to jednak źle posadziłam. :oops: Jedno oczko jest pod ziemią, a jedno nad nią.
Nie wyrzucam ich jeszcze, niech sobie stoją.
Pozdrawiam
Agnieszka
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”