Moja kolekcja storczyków

Zablokowany
natka_211
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lip 2014, o 19:26
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Moja kolekcja storczyków

Post »

Domi, Sylcia, Marzenko, NIki dziękuję ;:196 również się cieszę z paczuszki :tan
Agnieszko no w końcu się doczekałam ale szczerze mówiąc nie spodziewałam się, że vanda to będzie taki duży byk na sterydach ;:306
Sahe dziękuję ;:196 niezmiernie się ucieszyłam z drugiego rosnącego pędu.
Iwonko te zakupy to rekompensata za spędzone ferie w domu z opuchniętą buzią :wink: (znowu mi ósemkę wyrywali chirurgicznie ;:224 ). Valera jest dosyć wysoka ale listki ma bardziej dłuższe i węższe.
Tomaszu dziękuję za uznanie ale teraz mam problem z umiejscowieniem vandy ;:306 myślałam, że jest troszkę mniejsza ;:224 na razie wisi na karniszu, zobaczymy jak długo tam wytrzyma (Karnisz) btw jogurty dzisiaj kupiłam :wink:
Awatar użytkownika
Sahe
200p
200p
Od: 16 mar 2014, o 09:34

Post »

Natko, korzystając z wcześniejszego pozwolenia wrzucam fotkę storczyka, którego w lipcu kupiłam w Majstrze za ... 0,99 zł !!!! Jak widać, phalek postanowił się odwdzięczyć i pięknie zakwitł na zupełnie nowych 3 pędach :D mam jeszcze 2 takie same zakupione w tej samej cenie, ale ich pędy są o połowę krótsze nie wiem czemu i także już kwitną - choć zdecydowanie mniej obficie.

Obrazek

Natomiast vanda którą prezentujesz ma jeden z najpiękniejszych wg mnie kolorów. Szkoda, że nie mam miejsca na vandy, bo sama chętnie bym nabyła takie ;:167
Rozczarowanie to gniew dla mięczaków ...
Awatar użytkownika
duju
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2008, o 12:31

Post »

Udane zakupy ;:138 Dłużej będziesz cieszyć się Valerą ;:oj jak idzie jej nowy pędzik.
Pozdrawiam - Justyna
natka_211
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Sahe genialny zakup, nie udało mi się jeszcze za taką kwotę kupić storczyka. Poza tym świetnie się u Ciebie mają jak widać, kolorek piękny. ;:333 Z Vandą obecnie się zastanawiam jak ją umiejscowić. Szklanych wazonów aż tak dużych nie mam. Obecnie sobie wisi na karniszu ale nie bezpośrednio nad kaloryferem. Planowałam ją uprawiać w wazonie ale nie spodziewałam się aż takich rozmiarów... Macie jakieś pomysły?
Duju a twoja Valera (bo chyba też sobie wcześniej sprawiłaś) ma jeden czy dwa pędy? Wąchałam kwiaty Valery ale nie wyczuwam żadnego zapachu...

-- 8 lut 2015, o 10:37 --

Sahe i jak widzę na zdjęciu masz świetne osłonki, dzięki kształtowi jaki mają, dają świetny przewiew korzeniom ;:333
Awatar użytkownika
duju
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moja ma dwa pędy. Moja też nie pachnie dziś, może w słonku? Teraz stoi 1m od okna zachodniego, ale w bardzo widnym miejscu.
Pozdrawiam - Justyna
Awatar użytkownika
Sahe
200p
200p

Post »

Vandę to chyba najlepiej w szkle uprawiać, aby przynajmniej stworzyć pozory zwiększonej wilgotności powietrza. Zastanawiam się tylko co z częstym zraszaniem w szkle jak te ścianki będą wyglądały po kilku - kilkunastu opryskach. Ja np. nie lubię zraszania w okolicy szyb szkieł itd, ponieważ zawsze zasychają mi plamy, osiada kurz i poza samą pielęgnacją kwiatów mam później pełno roboty z czyszczeniem otoczenia.

Osłonki zwykłe szklane marketowe, kupuję je w hurtowniach po 11 zł, zamiast standardowo 15-16 w sklepie. Już mi się znudziły, wolałabym jakieś piękne bardziej pękate ozdobne w stylu rustykalnym - angielskim. Ale na taką inwestycję trzeba mieć około 20 zł za sztukę, a że potrzebuję ich jednorazowo przynajmniej 10 aby stanowiły komplet na storczyki w kuchni wstrzymuję się z zakupem :)

Tylko raz w życiu trafiłam na storczyki po 0,99 zł i opłacało się :D właśnie kwitnie mi kolejny z tamtego zakupu tym razem biały - i też na dziwnie krótkim pędzie. Ale jego kwiaty są wyjątkowe, biało seledynowe i mają piękny pokrój.
natka_211
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Duju fajnie, że również masz dwa pędy. No jakoś nie wyczuwam żadnego zapachu na valerze ale zobaczymy jeszcze.

Sahe odnośnie vand to wiem, że najlepiej jest je w szkle trzymać tylko nie mam aż tak dużego wazonu. Moja vanda to gigant i ma dużo korzeni, tymczasowo wisi na karniszu ale to się zmieni jak dorwę wazon odpowiedniej wielkości... twój zakup rzeczywiście zdumiewająco tani, a kwiaty piękne. Kiedyś miałam takiego falenopsisa reanimka (kupionego na wyprzedaży) i również zakwitł na o wiele krótszym pędzie. Może roślina musi się wystarczająco wzmocnić??
Awatar użytkownika
Sahe
200p
200p

Post »

Sama się zastanawiam co jest z tymi krótszymi pędami. Np. storczyki które kupiłam po kwitnieniu bez kwiatów z samymi suchymi łodygami miały te łodygi dłuuugie, stąd byłam przekonana że to standardowa odmiana phalka, kwitnącego na ok 50 cm wysokości. Tymczasem pędy które u mnie wypuściły są połowę krótsze ... !! Jestem załamana.

W Brico marche wiem, że mają różne szkła ozdobne - pewne jakiegoś giganta na vandę tam znajdziesz :)
natka_211
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki Sahe ;:196 Dzisiaj latałam po sklepach i znalazłam szkło w obi za 30 zł (ogromne). Zmieściła się Vanda :wink:
Awatar użytkownika
Sahe
200p
200p

Post »

Natko wstaw zdjęcie vandy w nowym lokum :wink:
natka_211
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak wygląda vanda w ogromnym wazonie (chyba ma się lepiej, bo przynajmniej korzenie już tak mocno i szybko nie przesychają)
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
NIKA 2011
500p
500p
Od: 6 cze 2014, o 10:05

Post »

Cudna Vanda i super lokum. ;:oj
Szkoda że parapety nie są z gumy
Pozdrawiam Iza
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=61&t=78078
domi93
200p
200p
Od: 2 wrz 2014, o 11:06

Post »

Super:) i piękny kolor Vandy :D
Dominika :)
Zapraszam Do Mnie http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=82859" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Iwona 0103
500p
500p
Od: 9 sie 2014, o 16:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Teraz to dopiero widać jaka ta vanda jest wielka ;:138
Awatar użytkownika
duju
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ale wielki wazon ;:oj Dobrze, że ma swój domek.
Pozdrawiam - Justyna
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”