Jarzmianka Astrantia
- esony1
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 27 lis 2010, o 20:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Jarzmianka Astrantia
pozdrawiam
Edyta
Edyta
-
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Osobiście nie wysiewałem ale w zaleceniach Jacek Marcinkowski podaje by wysiewy przetrzymać przez 2-4 tygodnie w temp. 18-22*C, następnie przenieść na okres 4-6 tygodni do temp. -4*C do +4*C(można wysiewy przenieść na dwór przysypując śniegiem) a po okresie przechłodzenia wstawić do szklarni (temp. 5-12*C jest wystarczająca do kiełkowania).
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 25 lut 2014, o 12:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Literatura umówi prawdę najlepiej wschodzą świeże nasiona jednakże te przechowywane ale nie za długo też można skiełkować z niezłym efektem. Oczyszczone nasiona umieszczam w wilgotnym złożonym " na cztery "ręczniku papier!owym do woreczka poletylenowego delikatnie zawijam i umieszczam w ciepłym miejscu po ok tygodniu dwu dwu wkładam do lodówki na najniższej pólce ( nie zamrażamy bo to zniszczy nasiona)można taki pakuneczek umiecić w na pólce dla świeżych warzyw w lodowce i tak w chłodzie pozostawiamy do momentu aż zaczną kiełkować proces kiełkowania jest nierównomierny co tydzień podglądamy nasinoa kiełkujące umieszczamy w doniczkach z ziemią jeśli nic się nie dzieje przez 3 tyg nasiona wyjmujemy i trzymamy w cieple przez ok tydzień i ponownie do lodówki aż pojawią się wschody.Zbyt długo przechowywane nasiona pomimo tych zabiegów kiełkują b marnie zaledwie 2-3 na20-30 wysianych. W woreczku
możemy zmieścić do 20-30 poskładanych serwetek z nasionami nie zawijajmy woreczka zbyt ściśle by był dostęp powietrza. Podobnie można postępować z nasionami wielu bylin szczególnie tych wymagających przechłodzenia do schodów jednak im drobniejsze nasiona tym trudniej je przeflancować niektóre wymagają potraktowania kwasem gibelareninowym np veratrum ,cimcifuga
możemy zmieścić do 20-30 poskładanych serwetek z nasionami nie zawijajmy woreczka zbyt ściśle by był dostęp powietrza. Podobnie można postępować z nasionami wielu bylin szczególnie tych wymagających przechłodzenia do schodów jednak im drobniejsze nasiona tym trudniej je przeflancować niektóre wymagają potraktowania kwasem gibelareninowym np veratrum ,cimcifuga
- Violalpina
- 100p
- Od: 18 sie 2012, o 00:30
Kwitnie, ale liście też ma niczego sobie
Chyba ?Sunningdale Yariegated?:

- Rzepka
- Od: 30 mar 2014, o 14:55
Dostałam z Akcji nasionka jarzmianki purpurowej i chciałabym uzyskać poradę od kogoś, kto wyhodował roślinkę od nasionka, kiedy siał, po jakim okresie mu zakwitła, literaturę fachową przeczytałam, ale dobrze jest poznać jak to wyglądało w praktyce.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- Laelia
- 200p
- Od: 17 lis 2013, o 13:44
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Nie siałam jarzmianki, ale ta zwykła co roku wysiewa się sama. Można ją spokojnie przesadzać, u mnie zakwitła w następnym roku, ale ja o nie jakoś specjalnie nie dbam.
Pozdrawiam
Magda
Magda
- iwek
- Od: 8 cze 2014, o 14:05
Czy jarzmianka jest rośliną dwuletnią czy byliną?
Pozdrawiam Iwona
Moje kwiatki
Moje kwiatki
Byliną, jest wieloletnia 

- Fabi 12
- 1000p
- Od: 18 sty 2010, o 21:20
Pozdrawiam Fabiola.
Mój ogród - Fabi 12 - Witam w moim ogrodzie ...
Ja posiałam wiosną nasionka jarzmianek, ale już miesiąc minął i ani jedno nie wzeszło
Jak swoje siałaś..?

- Fabi 12
- 1000p
Moje się same wysiały.
Pozdrawiam Fabiola.
Uuuaaaa, ja się tu męczę a tobie się samo wszystko dzieje
No nic, gratuluję roślinek
Pokaż siewki jak zakwitną, ciekawa jestem czy się bardzo od rodziców będą różniły 

- Fabi 12
- 1000p
To są właśnie siewki , centralnie na środku , a z lewej matka. 

Pozdrawiam Fabiola.