Domowo i zdrowo

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Biotit
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 cze 2014, o 00:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Domowo i zdrowo

Post »

Aniu
ładny twaróg Ci wyszedł,opisz jak robisz, Dziewczyny z pewnością skorzystają, a z odciśniętej serwatki czemu nie robisz Ricotty ?
Moje wątki
Festina Lente
danaa
200p
200p
Od: 13 sty 2012, o 22:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

ania 25 pisze: A skoro taka zdrowa następnym razem spróbuję się przełamać i trochę wypić.
Serwatka, która ma temperaturę pokojową lub wyższą jest niesmaczna. Natomiast wyciągnięta z lodówki (zwłaszcza w czasie upałów) - ;:215 .
Pozdrawiam - Danuta

Porządek powinien brać przykład z bałaganu i robić się sam :-)!
Awatar użytkownika
Biotit
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Danka ma rację, ciepła jest niesmaczna.
Ta serwatka po serze czosnkowym, oczywiście schłodzona jest pycha.
Wiadomo zresztą dlaczego.
Moje wątki
Festina Lente
ania 25
50p
50p
Od: 21 sty 2015, o 00:07
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Powiem tak że to żadna filozofia z serem. Kupuję w czwartek 5l mleka.Wlewam do garnka i stoi na blacie przy oknie. W międzyczasie od piątku do niedzieli z wierzchu ściągałam śmietanę. Dzisiaj rano postawiłam na kuchenkę i delikatnie podgrzewam i mieszam.Palcem sprawdzam temperaturę.Ma być delikatnie ciepła i delikatnie już widać jak robi się serwatka.Wyłączam i studzę. Pierwszy raz robiłam przez ścierkę kuchenną potem zamówiłam chustę serowarską ale chyba kupię zwykłą tetrę.Na drugi garnek kładę durszlak i chustę albo ścierkę i przecedzam.Niczym nie obciążam tylko co pewien czas wykręcam. Ser jest akurat i nie mokry tylko w sam raz. Potem przekładam do miseczki i gotowe.Super się kroi i bardzo smakuje.
Ricotta mi nie wyszła i drugi raz nie próbowałam.Dodałam ocet winny i zwykłe mleko zagotowałam a wszystko przeleciało i ricotty brak.
Awatar użytkownika
MalgosiaR
200p
200p
Od: 11 lut 2013, o 18:53

Post »

Z serwatki po serze podpuszczkowym robię ricottę, zawsze się udaje.Po serku twarogowym niestety nie udalo mi się zrobić :(
Malgosia
Awatar użytkownika
Biotit
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zrobiłaś błąd, nie wiem, czy tylko jeden.

1. Serwatka potwarogowa sama w sobie jest kwaśna,więc jej dokwaszanie jest zbędne, a nawet szkodliwe.
Z tak przekwaszonej serwatki ricotta nie wyjdzie.
2.Serwatka po gotowaniu musi być b.dobrze schłodzona.

Zrób tak:
~ podgrzej odciekniętą z twarogu serwatkę do 95 C i odstaw na ok 12h w zimne miejsce.
~ schłodzone delikatnie przelewaj przez bawełnianą\lnianą ściereczkę.
~ na dnie garnka Ricotty będzie najwięcej, ściereczkę na końcach zwiąż i niech serwatka ścieka dołem
~ koniec ściekania, przekładasz ser na talerzyk.

Ja tak robię i zawsze mi wychodzi, a kilka serów twarogowych już zrobiłem.

Smacznego
8-)
Moje wątki
Festina Lente
Awatar użytkownika
MalgosiaR
200p
200p
Od: 11 lut 2013, o 18:53

Post »

Dziękuję Piotrze jeszcze raz spróbuję :wit
Malgosia
Awatar użytkownika
gaura
500p
500p
Od: 14 lut 2013, o 15:37

Post »

Piotr, bułeczki według Twojego przepisu. Pyszne :D
Wcześniej robiłam z bardzo podobnego przepisu, ale zamiast masła był olej, a zamiast miodu cukier. Różnice niby niewielkie, ale efekt końcowy trochę inny. Teraz ten przepis zostaje u mnie na stałe ;:180
Obrazek
Pozdrawiam, Kasia
Awatar użytkownika
Biotit
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu.
wymieniłaś rakotwórcze transy na najsmaczniejszy tłuszcz, dołożyłaś pycha miód zamiast buraka. ;:63
Idź dalej tą drogą.
Bułki ok, aż się prosi aby znalazł się domowy twaróg, skoro ostatnio jesteśmy w temacie serów.
8-)
Moje wątki
Festina Lente
Awatar użytkownika
gaura
500p
500p
Od: 14 lut 2013, o 15:37

Post »

Bułki naprawdę super, były z twarogiem i miodem i z dżemem ze śliwek (oczywiście własnym, bo innych nie uznaję), taka mała rozpusta :D
Twaróg ze sklepu, ale nie najgorszy. Swój czasem robię, tyle, że z mleka sklepowego pasteryzowanego w niskiej temp.
Teraz szukam gospodarza, u którego mogę kupić wiejskie mleko, ale choć wieś blisko, to wcale to nie takie proste.
Pozdrawiam, Kasia
ania 25
50p
50p
Od: 21 sty 2015, o 00:07
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja też dziękuję. Jeszcze raz spróbuję.Robiłam wcześniej niż zapisałam się na to forum,a gdzieś wynalazłam że trzeba zakwaszać octem albo cytryną. Mam nadzieję że pochwalę się tu ricottą.
Awatar użytkownika
Biotit
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Do mnie w czwartek ma przyjechać świeże mleko pełne, w planach jest miękki ser podpuszczkowy ziołowy, ale postanowiłem zrobić również twaróg, odmienny w przepisie Ani oraz oczywiście smaczną ricottę.
Aniu pisałem to już wielokrotnie, omijaj, jak Mantra przypadkowych przepisów z Sieci. Ich jakoś przez grzeczność pominę.
:?
Moje wątki
Festina Lente
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Post »

Powtórzę jak mantrę - omijaj szerkoim łukiem... :pogon
ewa-s
500p
500p
Od: 19 sty 2013, o 10:43

Post »

Piotrek nie wiedziałam,że ricottę robi się z serwatki,więc najpierw będę musiała zrobić twaróg,a później ricottę :roll: gdyby nie Twój wątek w ogóle nie pomyślałabym o robieniu twarogu,a co dopiero ricotty,ale jak tak człowiek napatrzy się na te pyszności,to od razu samemu marzy się zrobić i posmakować :D
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sie 2014, o 07:58

Post »

Forum ogrodnicze ... a tu na takie rarytasy kulinarne trafiłam ;:oj
Pozwolisz Piotrze, że będę podczytywać Twój arcyciekawy wątek i co nieco z niego wykorzystam ;:304
Na pierwszy ogień pójdzie ricotta, bo robię regularnie twaróg ze swojskiego mleka i kiedyś raz próbowałam zrobić ricottę, ale nic nie wyszło :? Twoje wpisy zmobilizowały mnie, by podejść jeszcze raz do tematu ;:108
Z wędzeniem poczekam, aż zima odpuści, bo nieźle nas zasypało, ale by przypomnieć sobie sezon wędzarniczy wrzucam moje łososie (niestety dysponuję tylko zdjęciem z początku wędzenia, bo jak były gotowe, to już fotograf myślał tylko o degustacji ;:306 ) Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”