Madzik - moje storczyki

Zablokowany
Awatar użytkownika
bobi
500p
500p
Od: 12 maja 2006, o 09:00

Post »

madzik pisze:
Anusska pisze:Przepiękna ta cattleya :tan Gdziej ją kupiłaś :?: :roll:
Kupiłam ją w zeszłym roku w kwiaciarni - przekwitniętą i przecenioną na 15zł :D
No tak :) ale trzeba jeszcze wiedzieć :!: , co dalej :) :) :) ;:215 ;:138
Madzik, tandem: Ty i Twoje rośliny + Twój Mąż i Jego zdjęcia = ogromna :!: ragość i przyjemność :D
Pozdrawiam, Baśka
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Cattleya jest bardzo ładna a ty robisz fajne fotki. ja mam piękne storczyki, ale nie umiem robić ładnych, wyraźnych zdjęć, ale może to wina aparatu.
Awatar użytkownika
Teresa600
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 11:52

Post »

Madziu......kolekcja jest powalająca.Zdjęcia tak fantastyczne że wstyd pokazywać swoje.........jesteś artystką po prostu.Ja nie mam takich umiejętności w robieniu zdjęć :oops: Jeszcze raz GRATULUJE!!!! kolekcji.
Teresa
------------
Moje Kwiaty w hydroponice
Awatar użytkownika
madzik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 gru 2007, o 09:12

Post »

Dziękuję Teresko za odwiedziny i komplementy :oops: Zdjęć autorem jest jednak mój M. nie ja :D Mnie do artystki daaleko :?

Chyba faktycznie spróbuję hydroponiki na jednej z trzech moich miniaturowych paprotek, które dość biednie wyglądają...
Tylko u nas nigdzie nie widziałam "osprzętu" (parę lat temu mieli w obi, ale chyba popytu nie było :( ). Tak więc przechylanie mi zostało.... :lol:
Pozdrawiam
Magda
LINKI
Awatar użytkownika
Teresa600
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Madziu.....możesz kupić osprzęt w sklepie wysyłkowym w Krakowie ponizej podaje Ci link
http://sklep.hydroponika.pl/
Wielkość doniczki i wkładu zależy od wielkości rośliny.należy pamiętać że rośliny w hydro przesadza sie o wiele rzadziej niż te w ziemi.Przesadzając paprotkę do hydro musisz pamiętać o dokładnym oczyszczeniu korzeni z ziemi (najpierw zalać na kilka godzin całą doniczkę wodą) potem delikatnie pod bieżącą wodą oczyścić pędzelkiem resztki ziemi.Jeżeli będziesz potrzebowała rady służę pomocą.Pozwolę sobie wstawić "artystyczne" przez przypadek :D zdjęcie mojego utopionego w zeszłym roku storczyka ,który wbrew logice (wszystkie korzenie były zgniłe....po usunięciu prawie nic nie zostało) pięknie odbił i będzie kwitł ;:1 . Obrazek

Artyzm polega na tym że nie otwarła sie migawka :lol:
Teresa
------------
Awatar użytkownika
Teresa600
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak wygląda w calości

Obrazek
Teresa
------------
Awatar użytkownika
madzik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki Teresko za namiary na sklep :D Wiedziałam wprawdzie, że korzonki trzeba dokładnie oczyścić i umyć przed przeniesieniem z ziemi do hydro (coś tam kiedyś czytałam...), ale nie wpadłabym na to, żeby wcześniej ją zalać :?
Twoje artystyczne zdjęcie już widziałam :D i bardzo mi się podoba :wink:
Jak już sama zauważyłaś storczyki to mocni zawodnicy i często można je odratować z beznadziejnego wydawałoby się stanu...
Gratuluję pędu kwiatowego na Twoim storczyku ;:63 Tak na marginesie - to Dendrobium typu phalaenopsis - jeśli jeszcze nie wiesz...
Bardzo wdzięczna roślinka, u mnie kwitnie na każdej nowej ( czasami też na starej :D) pseudobulwie po osiągnięciu przez nią dojrzałości.
Więc długiego i obfitego kwitnienia Ci życzę :P
Pozdrawiam
Magda
LINKI
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 paź 2008, o 16:21

Post »

Cudowna cattleya .Moje gratulacje.Ja na razie zgłebiam wiedzę o nich .na pewno się kiedyś odważę kupić.
Awatar użytkownika
madzik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Cattleya zaczyna przekwitać... Ale czyni to z klasą :)

Obrazek

Phal. equestris nie najlepiej zniósł rozpoczęcie sezonu grzewczego - zrzucił kwiaty i kilka pączków. Ale już doszedł do siebie - co widać poniżej :D

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Poza tym szykuje się sporo kwitnień - jak chyba u wielu :)
Pozdrawiam
Magda
LINKI
Awatar użytkownika
Anusska
1000p
1000p
Od: 10 paź 2008, o 15:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Piękne zdjęcia ;:215 I jak widać przekwitanie ma czasami swój urok :lol: Żal tylko, że na następne kwitnienie trzeba tyle czekać... :cry: Ale zawsze można się pocieszyć nowym nabytkiem ;:10
Awatar użytkownika
Narine
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 paź 2007, o 20:51

Post »

Madzik Nie mogę sie powstrzymać, aby nie wyrazić zachwytu nad cattley'ą Obrazek Do tego z własnego kwitnienia! Tyle tych "ochów i achów", że przydałaby się jej czerwona wstążeczka :wink:
Gratuluję męża z TAKIM spojrzeniem i wrażliwością. Zdjęcia świetne, ze smakiem i tajemnicą. Rzeczywiście niezły z Was tandem. :wink:
Awatar użytkownika
Mamba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2008, o 21:25

Post »

Cattleya cudowna ;:8 iWszystkie zdjęcia, jak zwykle profesjonalne i pięknie oddające urodę kwiatów.
Awatar użytkownika
madzik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Anusska - już znam ten sposób i skwapliwie z niego skorzystałam :lol:
Narine, Mambo - dziękuje M, ja i Cattleya :D
Pozdrawiam
Magda
LINKI
Awatar użytkownika
madzik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzisiaj pokażę coś rzadziej spotykanego w naszych kolekcjach - Masdevallia infracta, gatunek pochodzący z zalesionych zboczy gór Brazylii i Boliwii.
Kupiona została pod koniec września na wystawie w Krakowie. Ciekawostką jest to, że kwitnie też na starych łodyżkach, więc póki są zielone - nie obcina się ich. Miała takich łodyżek przy kupnie parę i z jednej po jakimś czasie zaczęło się wyłaniać coś zielonego , co w efekcie okazało się pączkiem:

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Dzisiaj wygląda tak:

Obrazek Obrazek

Roślinka bardzo wdzięczna, dla mnie bezproblemowa. Zaskoczyła mnie tym pączkiem, bo powinna kwitnąć na wiosnę (idzie już kolejna łodyżka) oraz trzema nowymi listkami (w drodze kolejne trzy) :D Cieszę się bardzo, że szybko się zaaklimatyzowała i odpowiadają jej warunki, jakie jej stwarzam.
I z pewnością nie będzie to moja ostatnia Masdevallia - rodzaj ten darzę gorącym uczuciem już od dłuższego czasu, ale zniechęcały mnie informacje na temat trudności ich uprawy w domu i to, że spora ich większość jest chłodolubami :?
Zaryzykowałam jednak kupno takiej, która dobrze czuje się w warunkach umiarkowanych i jak dla mnie strzał w "10"
:lol:
Pozdrawiam
Magda
LINKI
Awatar użytkownika
renata75
1000p
1000p
Od: 5 kwie 2008, o 16:10

Post »

Madziu, kwiat bardo interesujący, jeśli możesz to pokaż roślinkę w całości i napisz jakiej wielkości są te kwiaty. Na zdjęciach wygląda bardzo imponująco, ja jak na razie Masdevallia widziałam tylko z pomarańczowymi kwiatami.

Pozdrawiam :P
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”