Wiosna już niedługo... cz. 23

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Wiosna już niedługo... cz. 23

Post »

Ewuniu to floks gwiaździsty Drumonda, niestety jednoroczny ale uroczy :D
Miałam jazdę na goździki, ale po stracie kilku przeszło mi :wink: Ładne są siane z nasion, ale już mam zaplanowane parapety w 100 % ;:306 U mnie nie cały czas ;:185 ale co jakiś czas jak zawieje to za oknem biało ;:oj
I ja Ci życzę miłej niedzieli ;:196

Krysiu u mnie sikorki pojawiają się natychmiast jak dołożę do karmnika, niestety nie dokupiłam słonecznika ale kulki Lidlowskie też im smakują. Już nie nadążam wieszam więc wkładam do karmnika ;:306 No to rozruszana jesteś :D
Awatar użytkownika
ewa w
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2012, o 14:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Pierwsze i drugie zdjęcie cudowności chociaż i innym nic nie brakuje ale ta lilia na tle...czego właśnie Marysiu ? czy to maruna ? taka duża?
Awatar użytkownika
cyganka77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sie 2012, o 14:52

Post »

Marysiu floks przepiękny. Pamiętam z babciowego ogrodu różowe i fioletowe, a teraz jest wiele odmian i przeróżne kolory.
Na mnie sikorki też się chyba pogniewały. Zabrakło ziarenek i zanim znalazłam na rynku to poleciały. Teraz butla pełna, a ich nie ma.
Awatar użytkownika
kasik 69
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 maja 2010, o 15:04

Post »

Marysiu jak nie zapomnę to się przypomnę :wink: ,chociaż szczerze mówiąc ciężko mi przychodzi proszenie o coś gdy nic nie mam w zamian.U nas w karmniku też dziś jakoś pusto...
Zapraszam do mnie,
Moje wątki
Nasz Ogród
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2013, o 20:38

Post »

Witaj Marysiu ;:196
Pisałam do Ciebie rano i już miałam wysyłać i się skasowało :(
Ale pisałam o apetycznych śliweczka i o tym jaki masz śliczny ogród i śliczne kwiaty.
I jeszcze o tym ,że mam śliwkę Pissardii ,którą można formować ,a jak ją zostawimy w spokoju to jej śliweczki można jeść i robić kompoty to jakaś odmiana mirabelki jak znajdę sadzonkę to Ci podeślę choć ostatnio je tępiłam .
Miłego popołudnia ;:3
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2011, o 12:33

Post »

Dobrze, że już kupiłam nasionka, ale jak tylko spotkam to koniecznie kupię tego cudnego floksa! ;:215 Przepiękne zdjęcia. ;:oj
Muszę przynieść sobie w lato wrotyczu, bo żywokostu nie widziałam w okolicy...Skrzypu troszkę mam i dodaję do pokrzywy, z mniszka jeszcze też nie robiłam, a trawnik latem żółty to i materiał na gnojówkę pod ręką. ;:180
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja ;:306 )Nadzieja umiera ostatnia...
Awatar użytkownika
cyganka77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A u mnie nie ma wrotyczu, pozostają mi pokrzywy i skrzyp.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Witam z poobiednią kawką ;:4

Ewciu tak, to maruna, a lilia tam się wysiała bo rośnie z koszyku to chyba za daleko miałaby się rozróść :oops:

Asiu cóż sikorki znalazły inna stołówkę, ja zawsze coś mam i czegoś sypnę żeby się nie odzwyczaiły, a jutro jadę po kolejny wór słonecznika :D

Kasiu schowaj wstyd do kieszeni, przecież Ty już jesteś swoja i nie miej oporów ;:333 Natomiast tylu osobom obiecuję, że boje się zapomnieć :?

Witam Cię Alu ;:196 tak się czasami kliknie nie w to co by się chciało :wink:
Dziękuję za pochwały i śliwkę o bordowych liściach mam i nie wiem jak się nazywa, bo kiedyś w Krakowie dawali rośliny za surowce wtórne. A my zawsze ekologiczni więc zbieraliśmy różne rzeczy a potem dostawaliśmy rośliny. Mam tego trochę :uszy Swoją drogą kiedyś za surowce dawali rośliny, a teraz musimy dopłacać i segregować ;:185
Miłego niedzielnego wieczoru ;:168

Renatko wyciąg ze skrzypu, który podnosi witalność roślin inaczej się przygotowuje niż gnojówkę z pokrzyw i kropi się liście.
Kroi się rośliny na mniejsze kawałki i w rondlu zalewa wodą i zostawia na dobę. Na drugi dzień gotuje około pół godziny, odcedza miesza z mydłem potasowym (niektórzy z Ludwikiem) i spryskuje rośliny. Natomiast gnojówka z mniszka, to gnojówka z kłączy, ale ja jak go wiosną wyrywam to ładuję do wiadra plastikowego i zalewam deszczówką i jak się rozlasuje wkład to rozcieńczam i podlewam rośliny ;:333

Asiu gnojówka z wrotyczu jest na mszyce i szkodniki glebowe: nicienie, drutowce i pędraki. Gnojówka w żywokostu jest na mszyce i pobudza rośliny do wzrostu bo ma dużo potasu ;:333
Niestety nie mam bylicy piołun, a podobno wyciąg nierozcieńczony (300 g świeżych lub 30 g suchych roślin na 10 l wody) odstrasza gryzonie i ślimaki. Trzeba polewać nory i glebę jak się pojawią :?
Awatar użytkownika
cyganka77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ano właśnie, bo w mojej glebie są jakieś robaki (chyba drutowce), kiedyś o nich rozmawiałyśmy i taka gnojówka byłaby odpowiednia. Problem w tym, że nigdzie w okolicy nie ma wrotyczu. Chodziłam, szukałam i nic.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Asiu tak były drutowce pamiętam. Ja sobie przywiozłam wrotycz od Marty Koziorożec i liczę na niego że się przyjął ;:333 Bo kiedyś przysłała mi Lidzia i jest taki jak wsadziłam. On pewnie też potrzebuje odpowiedniej gleby. Będę szukać w okolicy w lecie, bo żywokost rośnie w rowach u nas i myślę z wykopanych kłączy wyrósłby :D Właśnie przeczytałam, że ekspansywny rośnie bez problemu ale lubi suche stanowiska. U Ciebie powinno mu być dobrze. Wrotycz to też maruna może z niego dałoby się zrobić oprysk?

Wykasowałam bo przecież to krwawnik ;:306
Awatar użytkownika
ewa w
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2012, o 14:01

Post »

U nas wrotycz rośnie prawie wszędzie i nawet nie zwracałam całe życie na niego uwagi do czasu jak przyszło mi dziecko leczyć i robić z wrotycza maść i kąpiele. Przytachałam dziką marunę na działkę ale mi padła, chyba jeszcze raz podejme próbę bo bardzo "twarzowa" dla innych kwiatów
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06

Post »

Marysiu witaj :wit
Mam wrotycz i bylice piołun , jak chcesz to jak będę jechać to mogę Ci wsiąść .
Gnojówkę wypróbowałam - działa ;:108 nawet na ślimaki :D
Awatar użytkownika
cyganka77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Muszę zajrzeć do swojej księgi ziół, bo coś mi tu na pasuje.
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2011, o 12:33

Post »

Marysiu! Skrzypu mam bardzo mało, bo pasuje mu tylko na rabatkach :;230 Dziękuję za przepis - zaraz sobie skopiuje. Mniszka wycinam corocznie w sporych ilościach, więc teraz zamiast na kompost trafi do wiaderka. Bylice to mam tylko taką pospolitą, a ona ma dużo słabsze działanie... ;:131

Asiu! Ja wypatrzyłam wrotycz przy drogach. U mnie blisko go nie ma, ale już kilka kilometrów dalej sporo. W tym roku będę wozić ze sobą łopatkę, sekator i worek ;:224
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja ;:306 )Nadzieja umiera ostatnia...
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Marysiu,Maruna na pierwszym zdjęciu piękna ,jak przyjadę to zostaw parę siewek ,ja też Ci pośle inną marunę ,nasionka ,ja je siałam wprost do gruntu ,i późnym latem pięknie kwitła,ale troszkę innymi kwiatuszkami jak Twoja ,piękne masz różne roślinki w ogrodzie,u mnie dzisiaj straszne kurzawy były ,świata nie było widać ,tylko ściana śniegu sypiącego i niesionego przez wiatr,pozdrawiam i buziaczki dla Ciebie ;:196 ;:168
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”