Ogród zielonej

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Reni4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 wrz 2009, o 15:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród zielonej

Post »

Witaj Soniu..wpadłam i ja bez zaproszenia z rewizytą. :wink:Przeszłam od samego początku.. I jestem zauroczona Twoim ogrodem..stworzyłaś piękne rabatki ;:138 Jesteś prawdziwym przykładem "Dla chcącego nic trudnego".. ;:215 Przepiękne krzewy oczu od hortensji trudno oderwać..ja się jeszcze nie dorobiłam takich :( mam jedną biedę w tamtym roku posadzoną ale mizerna jeszcze ;:222
Ogrom pracy włożyłaś..ale i masz tego terenu dużo do obsadzenia..podziwiam ;:433
Dziękuję za odwiedziny i zapraszam kiedy tylko chcesz ;:196
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Soniu zobacz jak krzewuszka będzie zachowywać się tej wiosny. Jeśli znów klops, to znów ją przesadz i pogroź paluchem, że to jej ostatnia szansa. :lol:
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56

Post »

Szkoda byłoby wyrzucać. Może nie będą chorowały. Oby. No ale wiadomo, czasami mus to mus.
Jej ale śliczne masz te żurawki. Takie duże. Fajny mają kolorek. ;:333 Pięknie kwitnienie. Podobają mi się też te trawy z przodu. Co to za odmiana?
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Mireczko na tej mojej pustyni mało miejsc osłoniętych, gdzieś ją upchnę. ;:223 Cisy trzeba corocznie ciąć, zagęszczają się, zdecydowanie lepiej wyglądają i śnieg ich nie wygina. Nie bój się ;:168 im wcześniej zaczniesz ciąć, tym będzie piękniejszy. Pierwsze zdjęcie początki ogrodu 2012r., drugie po dwukrotnym cięciu, rok 2014.

Obrazek Obrazek

Witaj Renatko. :wit Taka doświadczona ogrodniczka z pięknym ogrodem będzie skarbem, jak czasem zajrzy, dziękuję. ;:180 Czeka mnie jeszcze wiele pracy. Jak zdrowie pozwoli wiosną będę czekać na podpowiedzi w sprawie nowych nasadzeń na rabatach. Hortensje bukietowe, jak się ukorzenią dobrze, odwdzięczą się kwiatami. Moje mają dopiero trzy lata.

Aneczko właśnie tak postanowiłam.

Madziu ta bordowa właśnie była z opuchlakami. Została jedna z kilku, podzieliłam i jakoś rośnie. To miejsce to był przechowalnik, różnych roślin. Ta paskowana drobna, to prawdopodobnie Turzyca Oszimska 'Evergold, jest zimozielona. Z szerszymi liśćmi nie mam pojęcia jak się nazywa, :oops: zanika na zimę.
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Świetna ta turzyca. Ja mam kilka małych żurawek i nie oglądałam ich jakoś namiętnie. Nie sądziłam że może je coś dorwać. Muszę zwrócić na nie większą uwagę.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Krychna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 mar 2010, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Soniu jak fajnie, że pokazujesz zdjęcia porównawcze, pięknie sobie radzisz z planowaniem i nasadzeniami ;:138
Mam tego cisa i chyba będę go bardziej przycinać, bo rozłazi się na boki, a ja bym wolała, żeby szedł do góry ;:218 :wit
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Madziu ja przyniosłam opuchlaki ze szkółki. Przekopałam całą grządkę i było ich już kilkanaście. Na pewno jeszcze są, ale przy każdym kopaniu dołka zaglądam i pojedyncze wybijam. Trawy od ubiegłego roku zaczynają mi się coraz bardziej podobać. W 2014 roku miałam już kilkadziesiąt sztuk różnych.
Turzyca włosista
Obrazek

Turzyca palmowa
Obrazek

Red Baron i Turzyca Oszimska
Obrazek

Miskant chiński Beauty Queen
Obrazek

Miskanty NN i Zebrinus
Obrazek

Ostnica Pony Tails
Obrazek

Rozplenice NN
Obrazek

Red baron i Miskant Variegatus
Obrazek

Kostrzewa sina i młode rozplenice
Obrazek

Hakonechloa macra
Obrazek

Turzyca :?:
Obrazek

Krysiu cisów jest wiele odmian, ale każde cięte są ładniejsze. Postaram się poszukać zdjęć, też mam takie szerokie, ale będę je mocno cięła, bo spada na nie trochę śnieg z dachu i je rozłamuje. ;:223
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Sonia coś czuję, że stajesz się trawkową królową. ;:170 ;:224

Świetnie wygląda turzyca z pierwszej fotki, miskanty z Zebrinusem ale Ostnica Pony Tails powala mnie na łopatki. ;:224 Ona jest cudna!!!
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

;:oj Cudowne widoki! Wszystkie są fantastyczne. Faktycznie sporą masz kolekcję. Żeby u mnie tak rosły ;:145 .
Masz fajnie to zorganizowane bo posadziłaś je w grupach. Efekt jest fenomenalny.

No ale należy się pochwalić też bukszpan. Takie cudne kuleczki ajć!
Awatar użytkownika
Koleszko
500p
500p
Od: 14 wrz 2013, o 20:23

Post »

;:oj Przepięknie .Żywopłot z Hibiskusów powala na kolana . ;:180 Bardzo mi się podoba . :lol: Dziękuję za zdj .Cudne cisy , jednak aż tak wolno nie rosną jak mówią . ;:108 Rozchodnikami się zauroczyłem , dorodne kępy .Nie wywalaj , możesz mi wysłać troszkę jak będziesz miała na oddanie . ;:108 Postaram się coś odesłać , w tym roku poeksperymentuję troszkę . :lol:
Awatar użytkownika
miwia
500p
500p
Od: 2 gru 2007, o 22:46

Post »

Soniu, dzięki za wskazówki i potwierdzenie informacji, że cisa się tnie ;:196 Sekatorki już naszykowane czekają na zrobienie z nich użytku.
Faktycznie zgromadziłaś całą, piękną kolekcję traw. Przepięknie rosną u Ciebie i świetnie je wkomponowałaś w rabaty. Moje gratulacje (po raz kolejny chyba) za ogromne wyczucie estetyki :) Bardzo, bardzo ładnie.
Ta turzyca ze znakiem zapytania to może być Turzyca treasure island. Nie mam całkowitej pewności, więc kuknij sobie u wuja google.
Pozdrawiam serdecznie
Mirka
Zapraszam do mojego ogródka
Awatar użytkownika
Biedronka641
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 cze 2012, o 17:17

Post »

Soniu trawy masz przepiękne i w ogromnej ilości. Coraz bardziej mi się podobają, bo jakoś do tej pory ich nie sadziłam. Kto wie może dzięki takim widokom zagoszczą i u mnie. Wszystkie sama wysiewałaś?
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Soniu,
piękne te Twoje trawy. Ja w tym roku też rabatę z m.in. trawami będę dłubała.
Podpatrzę sobie jak u Ciebie rosną, jaki mają pokrój i zanabędę do siebie również ;:224
Na razie mam w planach rozplenice japońskie, red barony i zebrinusy - jak u Ciebie takowe się spisują?
Czy nie rozłażą się za natto i czy nie ma z nimi większego problemu?
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
zuzola11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 sty 2013, o 10:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Soniu trawy ;:oj ;:333
A rozplenica NN to może jest Rozplenica Japońska - Pennisetum Hameln ?
Awatar użytkownika
Andzia84
1000p
1000p
Od: 23 sty 2014, o 15:51

Post »

Soniu, ależ Ty masz piękny ogród. Nigdy nie mogłam nadziwić się niektórym forumkom za ich dyscyplinę w tworzeniu ogrodów. Ty też do nich należysz. Tak to wszystko pięknie komponujesz-z wyczuciem i smakiem. Całość tworzy taką spokojną, konsekwentną oazę. Jak oglądam takie ogrody to jestem sama na siebie zła, że ja tworzę taki galimatias i miszmasz, ale cóż-tak też lubię ;:173 W końcu co by to było, gdybyśmy wszyscy mieli takie same ogrody :D
Niemniej z ogromną lubością i troszkę zazdrością oglądam takie uporządkowane ogrody jak Twój ;:167 A trawy, które teraz pokazałaś skradły moje ;:167 Mam nadzieję, że w tym roku i ja dołożę kilka do swojego ogrodu-one tak pięknie spinają i harmonizują rabaty :)
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”