Na parapecie u mrooofki
- hen_s
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Na parapecie u mrooofki
Już ładne mammillarie, ale jak zakwitną to dopiero będzie na co patrzeć! 

- mrooofka
- 1000p
- Od: 4 paź 2014, o 20:37
bo rudy to nie tylko kolor cierni..to charakterannaoj pisze:Kaktusy w miskach pięknie się prezentują! Rudzielce rządzą!

w końcu po wielu poszukiwaniach znalazłam misy idealnebrombiel pisze:Bardzo ładna misa, a zawartość jej jeszcze ładniejsza
Muszę się dokładnie zapytać w którym sklepie mój TŻ dorwał te doniczki kwadratowe to ci napiszę na PWAniakak pisze:Wszystkie odcienie rudości ładne i zadbane nie ma co, a jako że w przyszłym tygodniu jadę do lekarza to zaglądnę w jedno miejsce za doniczkami
Zobaczymy Henryku..to marketowe egzemplarze... więc póki co wiele się po nich nie spodziewamhen_s pisze:Już ładne mammillarie, ale jak zakwitną to dopiero będzie na co patrzeć!
Dziś pokaże Wam mój zimowy-chłodniejszy parapet.. część miejsca zabiera konstrukcja... gdy ją zdejmę (pewnie w okolicach marca) spokojnie pomieszczę jeszcze rządek doniczek. Planuję na wiosnę jakoś to sensownie poukładać Meksyk + pólnocna a na drugim parapecie południowcy, na razie to bajzel panuje u mnie niesamowity..no cóż nie spodziewałam się, że w zimę przybędzie mi tyle kłujoków. Już w październiku mówiłam sobie STOP z zakupami do marca

- brombiel
- Od: 22 cze 2014, o 13:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Twój jeden parapet to jak dwa moje...piękne zimowisko 

- hen_s
Cóż pisać - Twój parapet to klasyka dla tych którzy hodują swoje rośliny na parapetach. 

- onectica
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
No i wszystko gra - nie określiłaś przecież października/marca konkretnego roku, załóżmy, że robiłaś plany na 2017mrooofka pisze:Już w październiku mówiłam sobie STOP z zakupami do marca

Niczym się nie przejmuj, wszystko, jak widać rozwija się prawidłowo

- mrooofka
- 1000p
dziękuję Wam wszystkim za pochwałę mojej choroby ....
Tak zupełnie przy okazji mam pytanie/sprawę - otóż wydaje mi się, że zaczyna się budzić ze snu moja M.duawei - wydaje mi się, że zaczyna startować ze wzrostem, ona stoi na tym chłodniejszym parapecie w nieogrzewanym pokoju. Oczywiście dalej ją będę trzymać o suchym pysku..ale czy taki start ze wzrostem jej jakoś nie zaszkodzi? Może powinnam znaleźć jej chłodniejszą miejscówkę i to ją uspokoi???
Załączam zdjęcie - widać takie bardziej jasno zielone jej "wnętrze" - taka hmmm "świeża zdrowa zieleń", coś się tam pojawiają nowe brodawki

Tak zupełnie przy okazji mam pytanie/sprawę - otóż wydaje mi się, że zaczyna się budzić ze snu moja M.duawei - wydaje mi się, że zaczyna startować ze wzrostem, ona stoi na tym chłodniejszym parapecie w nieogrzewanym pokoju. Oczywiście dalej ją będę trzymać o suchym pysku..ale czy taki start ze wzrostem jej jakoś nie zaszkodzi? Może powinnam znaleźć jej chłodniejszą miejscówkę i to ją uspokoi???
Załączam zdjęcie - widać takie bardziej jasno zielone jej "wnętrze" - taka hmmm "świeża zdrowa zieleń", coś się tam pojawiają nowe brodawki

- Floro - Fob
- 200p
- Od: 5 sty 2015, o 21:08
Na jaki kolor może kwitnąć?
- hen_s
Mammillaria duwei ładnie się zapowiada.
Ona startuje wiosną zwykle jako jedna z pierwszych, nawet chłód jej już prawdopodobnie nie zatrzyma. Potrzebuje teraz maksymum słońca aby się nie wyciągnęła, reszta jest ok. Wyglądaj pączków!

Ona startuje wiosną zwykle jako jedna z pierwszych, nawet chłód jej już prawdopodobnie nie zatrzyma. Potrzebuje teraz maksymum słońca aby się nie wyciągnęła, reszta jest ok. Wyglądaj pączków!

- mrooofka
- 1000p
Henryku dziękuje pięknie.. uspokoiłeś mnie
Floro- według googlowych grafik powinna kwitnać na żółto

Floro- według googlowych grafik powinna kwitnać na żółto
- Marek L
- Od: 5 maja 2012, o 22:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- mrooofka
- 1000p
Marku - piekną M.Duwei pokazałeś..mojej się niestety oberwało przy rozpakowywaniu z gazet i część cierni centralnych poszło się gonić.. może to odrobi ;)
- DAK
- Od: 16 lip 2008, o 19:45
Ale przepiękna jest ta fotka Marka.
Jak widzę takie cuda, to aż mnie korci by sprawić sobie obiektyw makro.

- brombiel
- Od: 22 cze 2014, o 13:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Fotka super...skoro Twoja powoli się budzi, to i ja muszę mieć baczenie na swoją 

- Marek L
- Od: 5 maja 2012, o 22:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Pewnie że odrobi ....ale z dwa lata miną.mrooofka pisze:mojej się niestety oberwało przy rozpakowywaniu z gazet i część cierni centralnych poszło się gonić.. może to odrobi ;)
Z cierniami środkowymi u m.duwei to jest różnie, często są roslinki które ich nie tworzą - są śliczną białą kuleczką,
większość wytwarza środkowe ale nie w każdej areoli, a bardzo rzadko są roślinki które maja środkowca zawsze.
Nie dotyczy to konkretnej lokalizacji tylko jest to cech osobnicza. Dla tego należy siać bo w śród 100 siewek najdą się te
z cierniami środkowymi - i to tymi ciemniejszymi a reszta .... hm na allegro

- mrooofka
- 1000p
to póki co nie na moją kieszeń....DAK pisze:Ale przepiękna jest ta fotka Marka.
a patrz, patrz i szukaj wiosnybrombiel pisze:Fotka super...skoro Twoja powoli się budzi, to i ja muszę mieć baczenie na swoją

w moim przypadku póki co tylko portal aukcyjnyMarek L pisze:Pewnie że odrobi ....ale z dwa lata miną.
Z cierniami środkowymi u m.duwei to jest różnie, często są roslinki które ich nie tworzą - są śliczną białą kuleczką,
większość wytwarza środkowe ale nie w każdej areoli, a bardzo rzadko są roślinki które maja środkowca zawsze.
Nie dotyczy to konkretnej lokalizacji tylko jest to cech osobnicza. Dla tego należy siać bo w śród 100 siewek najdą się te
z cierniami środkowymi - i to tymi ciemniejszymi a reszta .... hm na allegrooo

Dziś u mnie atak zimy, atak śniegu... ale nie mogę Wam nie pokazać co się wczoraj wydarzyło
Zaczyna powoli rozchylać kwiaty M.backbergiana

Dostałam też kilka prezentów-zawsze jak mój ma w planach mi coś kupić-mówię mu-tylko mammillaria-nic innego... Ale jak posyłał mi zdjęcia tego gościa usłyszałam "kupiłem ci go bo mam owocki to sobie zbierzesz nasionka i wysiejesz" ... "ale kochanie to nie są owocki to piękne pąki" "oooo to jak to on będzie kwitł "

No i jaki jest piękny taki niefotogeniczny.. próbowałam na milion sposobów, nie umiem mu zrobić lepszego zdjęcia

Ta dostała przydomek "zdenerwowany Einstein" - będę mieć porównanie - jak rośnie marketowy egzemplarz a jak roślinka od hodowcy (jedną M.hahniana już mam)

te kupiłam sobie sama... kusiło i uległam. To nic, że przekwitają

No i ta z której cieszę się najbardziej... jest po prostu i wielka i piękna- będzie lepsza pogoda to zrobię zdjęcia z jakąś linijką - kawał z niej baby

bonus

Roslinki są jeszcze przed przesadzeniem, choć jestem zdziwiona bo M.karwinskiana ssp. nejapensis rośnie w bardzo przewiewnym substracie opartym na lawie - i tak ją będę musiała przesadzić-korzenie dołem wychodzą, szkoda, że nie dysponuję lampami i mnożarką wrzuciłabym do "inkubatora" te malutkie sieweczki..a ta to nie wróżę im długiego żywota