Lithops - żywe kamienie cz.2
- blabla
- -Moderator Forum-. 
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Lithops - żywe kamienie cz.2
Zapraszam do dalszej dyskusji na temat żywych kamyków czyli rodzaju Lithops.

Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek

Mój wątek
Re: Lithops - żywe kamienie cz.2
Też mam taki zamiar, do tego czasu może zdobędę jakieś dobre nasionka.

Ja też, teraz jest zimno i nie ma słońca,więc wolę nie ryzykować chociaż kusi.   To będzie mój pierwszy wysiew kamyczków.
  To będzie mój pierwszy wysiew kamyczków.

Witam ponownie.
Mam pytanie odnśnie podłoża do wysiewu. Sa bardzo różne opinie na temat dobrego podłoża i dylemat mineralne czy mineralno-organiczne. Postanowiłem wysiac nasionka w 2 trochę odmiennych podłożach. Użyję 2 doniczek 16x16x6cm, będe mógł je wstawić do jednej szklarenki więc temp i wilgotność będą miały taka samą.
Podłoże nr 1
Drenaż 2 cm - keramzyt 4-8 mm
Warstwa wewnętrzna 2 cm - ziemia do kaktusów z włóknem kokosowym. Nie wiem jaka kupię zobacze co mam na miejscu ( Compo, Kronen czy Substral ) wysuszona i przesiana.
Warstwa górna ok 2cm - żwirek 0,8-1,4mm, żwirek bazaltowy 1-3mm, piasek kwarcowy, lawa 1-3 mm, antuka 2-4mm plus trochę węgla bambusowego.
Podłoże nr 2
Drenaż 2cm - keramzyt 4-8 mm
Mieszanka właściwa ok 4 cm - ziemia do kaktusów j/w, plus minerały: zeolit, antuka, perlit, drobny keramzyt, lawa, węgiel bambusowy, żwirek. Proporcje 25% ziemia i 75% wypełniacze.
Wiem że dużo tych składników lecz wszystko z wyjątkiem ziemi już mam.
Jak myślicie nada sie takie podłoże, może z czegoś zrezygnować, zamienić lub coś innego namieszać 

Pozdrawiam
Sebastian

Mam pytanie odnśnie podłoża do wysiewu. Sa bardzo różne opinie na temat dobrego podłoża i dylemat mineralne czy mineralno-organiczne. Postanowiłem wysiac nasionka w 2 trochę odmiennych podłożach. Użyję 2 doniczek 16x16x6cm, będe mógł je wstawić do jednej szklarenki więc temp i wilgotność będą miały taka samą.
Podłoże nr 1
Drenaż 2 cm - keramzyt 4-8 mm
Warstwa wewnętrzna 2 cm - ziemia do kaktusów z włóknem kokosowym. Nie wiem jaka kupię zobacze co mam na miejscu ( Compo, Kronen czy Substral ) wysuszona i przesiana.
Warstwa górna ok 2cm - żwirek 0,8-1,4mm, żwirek bazaltowy 1-3mm, piasek kwarcowy, lawa 1-3 mm, antuka 2-4mm plus trochę węgla bambusowego.
Podłoże nr 2
Drenaż 2cm - keramzyt 4-8 mm
Mieszanka właściwa ok 4 cm - ziemia do kaktusów j/w, plus minerały: zeolit, antuka, perlit, drobny keramzyt, lawa, węgiel bambusowy, żwirek. Proporcje 25% ziemia i 75% wypełniacze.
Wiem że dużo tych składników lecz wszystko z wyjątkiem ziemi już mam.
Jak myślicie nada sie takie podłoże, może z czegoś zrezygnować, zamienić lub coś innego namieszać

Pozdrawiam
Sebastian
- blabla
- -Moderator Forum-. 
- Kontakt:
Ja bym nie przykładał byt dużego znaczenia do podłoża. Musi mieć ono tylko właściwy odczyn i nie być zbyt bite, by korzonki mogły łatwo w nie się wbić.
Decydujące znaczenie ma brak patogenów, przede wszystkim grzybów oraz właściwa temperatura i wilgotność a także dostępność składników odżywczych.

Decydujące znaczenie ma brak patogenów, przede wszystkim grzybów oraz właściwa temperatura i wilgotność a także dostępność składników odżywczych.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek

Mój wątek
Czyli przesadziłem z kompozycją?
Minerały i kokos zamierzam przepłukać i wysterylizować w piekarniku jak zwykle. Całą mieszankę przed wysiewem potraktuję środkiem typu previcur 840 sl taki mam.
Obecnie temperatura na parapecie ok 19 stopni. Brakuje troszkę słońca więc chcę poczekać jeszcze jakieś 3 tygodnie.

Minerały i kokos zamierzam przepłukać i wysterylizować w piekarniku jak zwykle. Całą mieszankę przed wysiewem potraktuję środkiem typu previcur 840 sl taki mam.
Obecnie temperatura na parapecie ok 19 stopni. Brakuje troszkę słońca więc chcę poczekać jeszcze jakieś 3 tygodnie.
- blabla
- -Moderator Forum-. 
- Kontakt:
Nie twierdzę, że twoja kompozycja jest zła, bo niby na jakiej podstawie? Ja takiej nigdy nie stosowałem. Chodzi mi tylko o to, że efekty finalne mogą być identyczne jak przy użyciu zwykłego piasku.
Moje wysiewy popełniam w czysto mineralny podłożu i nie widzę sensu dodawania jakichkolwiek substancji organicznych. Dobrym podłożem do wysiewów jest zmielony żużel. Ma on w sobie sporo siarki, która działa przeciwgrzybowo.

Moje wysiewy popełniam w czysto mineralny podłożu i nie widzę sensu dodawania jakichkolwiek substancji organicznych. Dobrym podłożem do wysiewów jest zmielony żużel. Ma on w sobie sporo siarki, która działa przeciwgrzybowo.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek

Mój wątek
- 
				ania 25
- 50p 
- Od: 21 sty 2015, o 00:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Moje właśnie wzeszły. Na razie tylko 5. Jak odniosę jako taki sukces w uprawie to będę myślała nad innymi odmianami kamieni. Te roślinki są śliczne i ciekawe i bardzo bym chciała je hodować.

Dlaczego lithops usechł ? 
To się zaczęło podczas zimowania najpierw zaczął się kurczyć i płaszczyć, a teraz zostały tylko suche,twarde, pomarszczone szczątki nie da się go już uratować ?
  nie da się go już uratować ?

To się zaczęło podczas zimowania najpierw zaczął się kurczyć i płaszczyć, a teraz zostały tylko suche,twarde, pomarszczone szczątki
- blabla
- -Moderator Forum-. 
- Kontakt:
Jak jest martwy to wskrzesić się już go nie da. Raczej nie wierzę w jego zaschnięcie. Prawdopodobnie była to infekcja, która roślinkę zabiła.

Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek

Mój wątek
- Dajana1200
- 50p 
- Od: 16 sie 2013, o 12:09
Witajcie!
Czy mógłby mi ktoś powiedzieć, jak to się stało, że mój kamyk po tej zimie zaczął wypuszczać "braciszka"?
Miał ktoś z Was taki przypadek?

Czy mógłby mi ktoś powiedzieć, jak to się stało, że mój kamyk po tej zimie zaczął wypuszczać "braciszka"?
Miał ktoś z Was taki przypadek?
- Dajana1200
- 50p 
- Od: 16 sie 2013, o 12:09
I one mają oddzielne nóżki? :P