Ogród zielonej
Re: Ogród zielonej
Może i ja się odważę coś napisać, a nie tylko podglądać. Jestem zachwycona tym i innymi ogrodami a przede wszystkim hortensjami i to chyba właśnie one dodały mi odwagi żeby coś napisać. łoo pierwsze koty za płoty
jeśli mogę coś podpowiedzieć ja bym na frontową rabatę posadziła jukę pięknie kwitnie. W tym roku też ją zasadzę w swoim małym ogródku

Kasia
- Krychna
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 mar 2010, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Hibiskus duzo lepiej się prezentuje po przemianie

Wrócę jeszcze do azali, może wymarzły bo teren był za bardzo odkryty i wiatry faktycznie mogły dać w kość,ale teraz masz już naturalny płot, który chroni więc możesz jeszcze raz spróbować

-
- Od: 20 sty 2013, o 10:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Marzę o hibiskusie od dawna. Boję się, że zimą sobie nie poradzi i zmarznie. Okrywasz go? Piękne drzewko z niego stworzyłaś. I chyba zacznę mnożyć i moje roślinki. Zaraziłam się 

- cyma2704
- Od: 5 mar 2013, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Wandziu cieszę się,
próbuj, ukorzenia się każda gałązka. Admiration bardzo lubię, za te złote obwódki. Niestety mam tylko takie nędzne zdjęcie. Jak większość u mnie będzie przesadzany. Można kupić berberysy za nieduże pieniądze, ale ja lubię się bawić i patrzeć jak rosną. 
you1 witam serdecznie w moim młodym ogrodzie.
Każdy kto ma hortensje bukietowe, potwierdzi, że to bezproblemowe, pięknie kwitnące krzewy. Juki w dużej ilości mam na innej rabacie, też widocznej ze schodów. Juki lubią słońce a frontowa to północ.

Krysiu dziękuję,
zastanawiam się, czy hibiskusy tam zostaną.
W tym roku, po wiosennym przycięciu będzie widać jak wyjdzie korona i jak zakwitną. Z azaliami poczekam, jak tuje przytnę wiosną i się zagęszczą, będą wtedy bardziej zatrzymywać wiatry.
Małgosiu mam jeszcze żywopłot z hibiskusów i niczym nigdy krzaczki nie były okrywane. Wsadzałam dwuletnie siewki od sąsiadki. U mnie w tym roku było ich pewnie ponad sto. Kilka czeka w doniczkach na oddanie wiosną. Własne rośliny cieszą bardziej, niż najładniejsze ze szkółki. Nie wiem, czy to przypadek, ale moje rośliny nie chorują.

you1 witam serdecznie w moim młodym ogrodzie.

Krysiu dziękuję,

Małgosiu mam jeszcze żywopłot z hibiskusów i niczym nigdy krzaczki nie były okrywane. Wsadzałam dwuletnie siewki od sąsiadki. U mnie w tym roku było ich pewnie ponad sto. Kilka czeka w doniczkach na oddanie wiosną. Własne rośliny cieszą bardziej, niż najładniejsze ze szkółki. Nie wiem, czy to przypadek, ale moje rośliny nie chorują.

- aneczka1979
- Od: 14 cze 2010, o 21:44
Soniu chyba i ja zarażam się ukorzenianiem. Zacznę od pęchcerznicy. Mam chrapkę na kolejną sztukę na pniu.
Ostatnie zdjęcie żywopłotu z hibiskusów wygląda obłędnie!

Ostatnie zdjęcie żywopłotu z hibiskusów wygląda obłędnie!

- merymg
- 200p
- Od: 4 mar 2013, o 14:22
Witaj Soniu
Gratuluję wytrwałości i cierpliwości w ogrodomaniactwie
Masz rację, sadzonkowanie potrafi być nie tylko bardzo odciążające dla budżetu, ale też i całkim pasjonujące. Podobnie jak Ty uwielbiam hortensje bukietowe i już mam zaplanowane wiosenne zakupy kilku odmian
oczywiście także w celach rozmnożenia ich.

Gratuluję wytrwałości i cierpliwości w ogrodomaniactwie

Małgoś
- cyma2704
Aniu super, że Ci się podoba.
Straszny miszmasz, dziś już wiem, że trzeba było powybierać w czasie kwitnienia i zaznaczyć. Posadzone kolorami obok siebie wyglądałyby lepiej. Jeden jest całkowicie biały, ale z siewek, to uzyskuje się różne kolory. Znalazłam jakieś przyzwoite zdjęcie z 2013 roku. Ukorzeniaj, to naprawdę frajda, jak czekasz na nową roślinę.

Witam
Małgosiu, miło, że zajrzałaś i znalazłaś coś interesującego. Hortensje warto mieć, cały rok zdobią ogród i nie chorują.

Witam

-
- Od: 22 sty 2013, o 21:52
Witaj Soniu,żywopłot z hibiskusów super i to były siewki? ,ile lat potrzebowały ,żeby takie urosły,dobrej nocki życzę 

- cyma2704
Martuś dzięki,
sadziłam małe dwuletnie siewki, przechowane jedną zimę w piwnicy. 2014 to ich piąty rok, mają około 170 cm wysokości. W tym roku czeka je cięcie. Mam trzy odcienie różowego, białe z oczkiem i czysto białą. Pierwsze zdjęcie to dwuletnie rośliny w kwietniu, drugie w sierpniu 2012r. Trzecie początek kwitnienia w lipcu 2014 r., niestety zdjęć mało.

- nifredil
- Od: 26 mar 2012, o 23:21
Całkiem żywotne rośliny, myślałam że więcej czasu potrzebują na zbudowanie krzaczka od siewki
. Moi sąsiedzi mają spore okazy różowe, czysto białe i białe z czerwonym środkiem..stąd moje pytanie: czy można je ukorzenić z patyczka

-
- Od: 12 kwie 2012, o 18:56
Soniu najpierw myślałam, że to krzewuszki. To chyba jedna z niewielu chorób na jakie jeszcze nie zapadłam. Fajne kolorki mają te hibiskusy.

Witaj Soniu, żywopłot z hibiskusów mnie powalił, ale biała pelargonia też zachwyca. Wiesz może co to za odmiana? Miałam również białą, jednak jej pokrój nie był tak zwarty.
Pozdrawiam serdecznie 

- MariaWy
- 1000p
- Od: 3 lip 2011, o 22:12
Soniu żywopłot z hibiskusów śliczny nie wiedziałam że je można ukorzenić , kupiłam dwa ale u mnie jeszcze nie kwitły a może kwitły
tylko ja nie widziałam bo prawie cztery miesiące nie było mnie na działce.
ja swoje berberysy też mam z nasionek pęcherznice z patyczków, tuje i krzewuszki też ukorzeniałam z powodzeniem i są to już okazałe krzaczki .
a teraz spróbuję z hibiskusami.

- Paulii
- Od: 25 lut 2013, o 15:03
Soniu
Świerki serbskie Peve Tijnna pniu piękne wyglądają
Berberys Admiration piękny jego dzieci również piękne
Złocień śliczny
Hibiskusy śliczne i piękne i fajne drzewka z nich stworzyłaś. Hosta śliczna
Juka przepięknie kwitła
Przepiękny żywopłot z Hibiskusów

Berberys Admiration piękny jego dzieci również piękne

Złocień śliczny
Hibiskusy śliczne i piękne i fajne drzewka z nich stworzyłaś. Hosta śliczna
Juka przepięknie kwitła
Przepiękny żywopłot z Hibiskusów

Pauli
"To możliwość spełnienia marzeń sprawia, że życie jest tak fascynujące"

- gracha
- 1000p
- Od: 23 maja 2012, o 21:49
Soniu mnie też zainteresowały hibiskusy,nie mam ich jeszcze w swoim ogrodzie i warto to zmienić,niech by sobie zdobiły też mój ogród,pięknie prezentują się ,utwierdziłaś mnie w tym przekonaniu