Hortensja w formie drzewiastej.
- aneczka1979
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 14 cze 2010, o 21:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Hortensja - w jaki sposób wyprowadzić forme drzewiastą.
Mewo ja bym chętnie wydłużyła pień swojej o tyle, by się łączenie pod koroną schowało. 

Z pnia to pikuś gorzej jak z ziemi wybija bo to raczej oznacza że kolejne oczka są w ziemi z tych wybijających
- tak myślę
Babopielka kiedyś radziła sadzenie hortensji ogrodowych dużo głębiej niż rosną w donicy ,właśnie dlatego ,aby po ewentualnych przymrozkach wybiły pędy kwitnące z oczek pod ziemią na starych pędach.
W future tez jest wzmianka, aby hortensji a'la drzewko nie sadzić głębiej niż w donicy - pewnie z obawy wybijających pędów
Aniu to działamy a za rok się chwalimy

Babopielka kiedyś radziła sadzenie hortensji ogrodowych dużo głębiej niż rosną w donicy ,właśnie dlatego ,aby po ewentualnych przymrozkach wybiły pędy kwitnące z oczek pod ziemią na starych pędach.
W future tez jest wzmianka, aby hortensji a'la drzewko nie sadzić głębiej niż w donicy - pewnie z obawy wybijających pędów
Aniu to działamy a za rok się chwalimy

Pozdrawiam. Ewa
- sweetdaisy
- Od: 15 sty 2015, o 19:21
O, to ja swoją też spróbuję podwyższyć o kilkanaście cm wg sposobu Piotra. Kochani, będziemy się wymieniać doświadczeniami 

- cyma2704
- Od: 5 mar 2013, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dzięki Piotrze,
czyli ostro karmimy swoje badylki.

- Piotr=)
- Od: 24 maja 2008, o 17:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Tak jest tylko bez przesady karmimy 

Spis tematów
Róbmy w życiu to co nas cieszy ;)
Róbmy w życiu to co nas cieszy ;)
-
- 500p
- Od: 13 cze 2012, o 18:52
Witam hortensjowo -swoją Piniki kupiłam w czerwcu 2012 r posadziłam na działce , jako ładny ,zgrabny krzaczek , pod koniec sezonu sporo mi wyrosła ,postanowiłam przenieść
do ogródka przydomowego i zrobić drzewko , teraz tzn 2014 r wyglądało moje drzewko tak

bałam się że może coś nie wyjdzie i kilka badylków z dołu zostawiłam , w tym roku te dolne wytnę wszystkie i myślę ,że drzewko nabierze ciała
a tu w większym zbliżeniu

do ogródka przydomowego i zrobić drzewko , teraz tzn 2014 r wyglądało moje drzewko tak

bałam się że może coś nie wyjdzie i kilka badylków z dołu zostawiłam , w tym roku te dolne wytnę wszystkie i myślę ,że drzewko nabierze ciała
a tu w większym zbliżeniu

pozdrawiam Ela
I właśnie takie odmiany nadają się na drzewko. W tym roku będziesz miała Elu ładny widoczek.
A latem aż pojadę do Twojego przydomowego ja zobaczyć
A latem aż pojadę do Twojego przydomowego ja zobaczyć

Pozdrawiam. Ewa
- miwia
- 500p
- Od: 2 gru 2007, o 22:46
I dobrze, że okazała się inną
chociaż pięknie sterczy w górę 

Pozdrawiam. Ewa
Miwia czy ta hortensja zmienia kolor, czy pozostaje biała?
Pozdrawiam. Ewa
- miwia
- 500p
- Od: 2 gru 2007, o 22:46
Ewo,
zmienia kolor, ale bardzo późno i dość nieznacznie. Lekko tylko różowieje, a na jesień brązowieje.
zmienia kolor, ale bardzo późno i dość nieznacznie. Lekko tylko różowieje, a na jesień brązowieje.
Moim zdaniem ta ogromna na 1 zdjęciu w tym wątku to jest po prostu puszczony na żywioł krzew, któremu w późniejszym wieku podkrzesano dolne, boczne gałęzie.W tamtych czasach raczej nie biegano gorączkowo z sekatorem
Te hortensje niby nie tworzą pnia, ale często środkowa część krzewu jest grubsza i po podkrzesaniu boków, cieńszych gałęzi wygląda z daleka jak niski pień.Te hortensje nie cięte tworzą z czasem szerokie krzewy, a tym samym mniejsze kwiatostany, i wtedy nie są ciężkie, sterczą do góry.Ja mam 10 letnią ok.2 m Grandiflorę i wygląda podobnie (pokrojowo), nigdy jej nie przycinałam, a obcinam tylko same kwiatostany.Z czasem po prostu nie da się obcinać nawet kwiatostanów, bo sięgnąć problem.Nie wszystko cięte i poskramiane sekatorem jest piękne
Takie malownicze krzewy naprawdę robią wrażenie.

- aneczka1979
Mam problem... poradźcie proszę:
Jesienią posadziłam jednego długiego badyla Phantoma z zamiarem prowadzenia go na pniu. A on mi teraz tak niewdzięcznie wypuszcza oczka na tylko dwóch poziomach i oba są na wysokości moich kolan.
Nie o takiej wysokości drzewka marzyłam.
Co robić???
Jesienią posadziłam jednego długiego badyla Phantoma z zamiarem prowadzenia go na pniu. A on mi teraz tak niewdzięcznie wypuszcza oczka na tylko dwóch poziomach i oba są na wysokości moich kolan.

A żyje pęd od góry? Bo może przemarzł
Jeżeli żyje to ja bym oczka usunęła wtedy wypuści od góry ,ale musi żyć. Zdrap kawałek kory,
jeżeli pod spodem jest zielone, to żyje.
Jeżeli żyje to ja bym oczka usunęła wtedy wypuści od góry ,ale musi żyć. Zdrap kawałek kory,
jeżeli pod spodem jest zielone, to żyje.
Pozdrawiam. Ewa
- aneczka1979
Ewo nie mam pojęcia czy żyje ale dzięki Tobie wiem teraz jak to sprawdzić.
Dzięki.