Rabatka kwiatowa ... jak zrobić - EDU

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
Awatar użytkownika
Pawel91
200p
200p
Od: 4 sty 2008, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Rabatka kwiatowa ... jak zrobić - EDU

Post »

Dziś zakończyłem wykonanie mojej rabatki kwiatowej - no, może nie zupełnie kwiatowej :lol:
Przedstawie wam krok po kroku jak ją wykonywałem oraz efekt i koszt mojej pracy ;:31

1. Najpierw wyznaczyłem teren jaki zajmnie rabatka (moja ma obw.= 13,5 m).

Obrazek

2. Następnie skokosiłem trawę, założyłem obrzeże (w moim przypadku plastikowe), wykopałem dziury, w których zasadzone będą roślinki.

Obrazek

3. Kolejnym krokiem było wypełnienie dziur torfem lub kompostem (w zależnoście od rośliny, którą tam posadzimy).

Obrazek

4. Krok czwarty to położenie włókna szkółkarskiego oraz wycięcie w nim dziur na rośliny. Włókno szkółkarskie mocowałem dodatkowo za pomocą wykonanych własnoręcznie haków.

Obrazek
Obrazek

5. Kiedy włókno jest położone, przystępuję do sadzenia roślinek ...

Obrazek

6. Teraz jeszcze trzeba wysypać korę ozdobną ...

Obrazek
Obrazek

A teraz najważniejsze koszty ;:94

Rośliny: 74 zł
Kora: 52,5 zł
Obrzeże: 9,99 zł
Razem: 136,49 zł *

*Jednak włókna szkółkarskiego i jednego obrzeża nie musiałem kupować, bo miałem je w domu tak więc część zaoszczędziłem.

Obrazek
Awatar użytkownika
Dynka
500p
500p
Od: 4 sty 2008, o 22:14

Post »

Nie jestem zwolenniczką przykrywania ziemi plastikiem, w naturze nie ma wolnej przestrzeni wszedzie coś rośnie i moim zdaniem tak trzeba komponowaćabaty.
Nie zawsze to co jest lżejsze jest przyjemniejsze!
Mój ogród...
Moje donice
Awatar użytkownika
Pawel91
200p
200p

Post »

Dynka pisze:Nie jestem zwolenniczką przykrywania ziemi plastikiem,
Dzięki włóknie szkółkarskiemu trawa nie przerośnie przez korę, a będzie mogła swobodnie "oddychać" oraz będzie dostawała wodę ...
Awatar użytkownika
Dynka
500p
500p

Post »

Ale zawsze jeden plastikowy śmieć na ziemi więcej i nic mnie nie przekona taka niereformowalna baba jestem :0 .
Mój ogród...
Moje donice
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jakby trawy nie było pod włóknem szkółkarskim toby i bez włókna nie rosła. Nurtuje mnie pytanie: Jak Pawle będziesz kosił trawę przylegającą do obrzeża rabaty.
Awatar użytkownika
Pawel91
200p
200p

Post »

Szwagier dostarczy mi drodne kamienie, obsuje je obok obrzeży, aby trawa nie przerastała, a kosiarką mogłem na nie najeżdżać.
vegasi
100p
100p
Od: 21 mar 2008, o 01:03

Post »

Bardzo fajny pomysł z tą rabatką ,bardzo mi się podoba :D
Awatar użytkownika
paco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 gru 2006, o 20:20
Kontakt:

Post »

Pawel91 pisze:Szwagier dostarczy mi drobne kamienie, obsypuje je obok obrzeży, aby trawa nie przerastała, a kosiarką mogłem na nie najeżdżać.
Nie wiem, czy szwagier tylko dostarczy kamienie, czy również tą metodą ułatwiał sobie koszenie trawy przy obrzeżach.?
Kilka lat temu zrobiłem podobnie i później niestety wygrzebywałem kamienie mocno poprzerastane trawą i oplecione w sieć jej korzeni.
Ta metoda na pewno nie jest dobra, drobne kamienie w 100% przerosną trawą - wreszcie sam to przerabiałem. :evil: :?
Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

tadeusz48 pisze: Nurtuje mnie pytanie: Jak Pawle będziesz kosił trawę przylegającą do obrzeża rabaty.
Nie zda egzaminu sposób jaki przedstawił Paweł odpowiadając na to pytanie.
Paco napisał w czym będzie problem i to szybciej niż Paweł myśli.
Trawa w kamieniach rośnie jeszcze szybciej niż pielęgnowana na trawniku
Potem zgrzyt noży kosiarki lub kolejna przestrzeń niedokoszona.
Moim zdaniem nie obędzie się bez podkaszarki ,to konieczność albo ręczne wycinanie nożycami.
Pozostawienie trawy bez docięcia na brzegach rabaty zniszczy jej efekt wizualny ...
podkaszarka lub na kolanka z nożycami - to będzie zajęcia dla Pawła ;:18
Awatar użytkownika
Dynka
500p
500p

Post »

Zawsze można dać głębiej obrzeże, i normalnie kosić .
Mój ogród...
Moje donice
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42

Post »

Ale jest na to sposób! Podała go jedna z forumowiczek jakiś tydzień temu w swoim wątku. Przy tym zielonym obrzeżu od zewnątrz trzeba pionowo wsunąć folię np. z worków po korze pociętych na 20 cm pasy, ale tak, żeby kilka cm wystawało ponad ziemię. Te kilka cm odwija się na zewnątrz rabaty przykrywając ziemię, a cały "kołnierz", czy może bardziej "kryzę" przytrzaskuje się kamieniami. Folia nie pozwala przerastać trawie, ale jej nie widać, bo zasłaniają ją kamienie (nie może to być żwirek, bo zbyt drobny rozejdzie się z czasem na boki).

Właśnie obrobiłam w ten sposób trzy rabatko / klomby i teraz tylko czekam, czy jakieś trawsko się przebije przez folię :wink:
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
Pawel91
200p
200p

Post »

Ja oczywiście pod kamienie będę dawał folię, bez niej ani rusz ...
Awatar użytkownika
anu-la
200p
200p
Od: 19 cze 2007, o 16:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Też mam problem z trawą rosnącą na połączniu trawnika i kory, najlepiej sprawdzają sie nożyce, bo sciętą trawę od razu wyrzucam, a przy podkaszarce zawsze trochę trawy pozostanie na korze, póżniej to wszystko tworzy dobre podłoże to wyrastania chwastów. Dobrym rozwiązaniem jest położenie kostki np. granitowej oddzielającej korę od trawy. Można ułożyć ja na folii i wtedy kosząc kosiarka jedną strona jedziemy po tej kostce, ale to dosyć drogie rozwiązanie. Próbowałam już żeby kora była niżej i równo z trawnikiem ale to nie zapobiega wciąganiu kory przez kosiarke przy koszeniu .

Pozdrawiam

Anu-La
Awatar użytkownika
Pawel91
200p
200p

Post »

Jak poprawi się pogoda wrzucę zdjęcie jak ja sobie z tym poradziłem - folia, a na nie kamienie (na, które bez obawy najeżdżam kosiarką) :o
Prada
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 10 wrz 2008, o 13:54

Post »

Pawel91 pisze:Jak poprawi się pogoda wrzucę zdjęcie jak ja sobie z tym poradziłem :o
No to gdzie te obiecane fotki :?:
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”