Ogródek Przemka - cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
rafik5678
500p
500p
Od: 15 wrz 2012, o 21:07
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogródek Przemka - cz.3

Post »

Dziękuje!
;:65
Moja przygoda z roślinami Zapraszam.
  • "Ogrodnictwo to nauka, nauka, nauka. Na tym właśnie polega zabawa. Cały czas się uczysz!"-
    Helen Mirren
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ha! Pigwowiec to krzew wart posadzenia. Ale raczej już nie ten pośredni (bezowocny), kwiaty miał bardzo duże jak na taki krzaczek.
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 18:52

Post »

Nicoline to jedna z odmian o większych kwiatach. Czasami u tej odmiany pojawiają się podwójne szkarłatne kwiaty, często też rośliny zakwitają ponownie jesienią. No cóż-coś za coś. Nicoline to odmiana wybitnie dekoracyjna ale mój egzemplarz dodatkowo zawiązuje owoce.
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Goździki lekko porażone przez grzyba ale ogólnie wyglądają przyzwoicie. Szczypiorek aż się prosi o wykopanie i podpędzenie w domu. Zeszłoroczny nabytek krzewinki żurawiny wyglądają poprawnie natomiast ciemierniki są w fatalnym stanie.
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Szczypiorek do doniczki i do ciepła. Nie znam się na ciemiernikach, ale choruje, ;:174 czy inna przyczyna.
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ciemierniki chorują ale ponieważ są wrażliwe na środki chemiczne więc do tej pory wstrzymywałem się z opryskiem chemicznym.Innym dodatkowym powodem może być też fakt, że rośnie za głęboko lub, że podłoże jest za mało alkaliczne. I tak na wiosnę będę wykopywał i rozsadzał wszystkie rośliny rosnące na tej rabacie więc może na przyszły rok uda się moje ciemierniki jakoś podreperować. Szczypiorek rośnie już trzeci rok w tym samym miejscu i mam go za dużo więc 2 lub 3 kępy trafią na parapet w kuchni.
Awatar użytkownika
Mariolcia1962
1000p
1000p
Od: 25 wrz 2013, o 18:43

Post »

Witaj Przemku czy wykopujesz Galtonię na zimę i przechowujesz ja w piwnicy ? :wit
Mój ogród na wsi
Pozdrawiam Mariola
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Mariolu! Staram się wykopywać rośliny jesienią choć w tym roku parę cebul pozostało w gruncie. Czasami rośliny zimujące w gruncie przetrwają zimę ale zdarzają się zimy podczas których cebule zamierają więc nie warto ryzykować.Ja mam problem z przechowaniem cebul bo moja piwnica nie jest odpowiednia do przechowywania cebul. W tym roku zimują w nieogrzewanym pomieszczeniu i nie wiem czy wyjdzie to im na zdrowie.
Awatar użytkownika
Mariolcia1962
1000p
1000p
Od: 25 wrz 2013, o 18:43

Post »

Dzięki Przemku u mnie podobnie , wczoraj dostałam 5 cebul , są duże i prikaz wykop jesienią ,jak w mojej piwnicy wszytko gnije , chyba posadzę i okryję , zobaczę co będzie :wit
Mój ogród na wsi
Pozdrawiam Mariola
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Teraz lepiej nie sadzić ich do gruntu. Jeżeli nie widać zaczątków korzeni a cebule są zasuszone to najlepiej przechowaj je do kwietnia w jakimś chłodniejszym pomieszczeniu (optymalna temperatura przechowywania to 12-15 *C) a w ostateczności w mieszkaniu.
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Sezon ogrodniczy 2015 rozpoczęty. Na pierwszy ogień poszły nasiona przeterminowanej siedmiolatki odmiany Sprintesa oraz selera Zagłoba. Na nieszczęście siedmiolatka już zaczyna kiełkować a podłoże do wysiewu i pikowania jest zbyt suche by w nie wysiewać. Dzisiaj już sobie odpuszczę doprowadzenie podłoża do optymalnej wilgotności bo kasterka i opryskiwacz na działce, więc dopiero jutro kiełkujące nasiona trafią do ziemi. Do wody trafiły też ścięte pędy koleusów.
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 17:24

Post »

Trzymam kciuki, niech wszystko pięknie kiełkuje...jeszcze nic nie wysiewałam. Na pomidory, paprykę, pory jeszcze jest za wcześnie. Zastanawiam się nad poziomkami i chryzantemami. Co jeszcze wysiewasz i kiedy :?:
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W połowie lutego wysiewam pierwszą partię bobu (Figaro) i cebuli, szpinak, rukolę, roszponkę i kalarepę (Kordial F1) a troszeczkę później sałatę Jubilatkę i 2 palety cebuli Exhibition i pod koniec miesiąca kapustę pekińską Optico F1, niebieską lobelię i pierwsze 10 szt pomidora VP1. Na początku marca resztę bobu, fasolkę Bartava, seler, bazylię, szałwie, żeniszki. W połowie marca może uda się wysiać w gruncie wczesną marchew (Laguna F1, Prima F1), bób i rzodkiewkę. Tyle plany a jak wyjdzie czas pokaże.
Awatar użytkownika
rafik5678
500p
500p
Od: 15 wrz 2012, o 21:07
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Która cebula jest lepsza cebula Exhibition czy Globo?
Moja przygoda z roślinami Zapraszam.
  • "Ogrodnictwo to nauka, nauka, nauka. Na tym właśnie polega zabawa. Cały czas się uczysz!"-
    Helen Mirren
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Uczciwie powiem, że na to pytanie nie potrafię odpowiedzieć. Mimo, iż wysiewam nasiona w osobnych paletach, później po wysadzeniu rozsady już nad tym nie panuję. Czasami do tych dwóch odmian dochodzi jeszcze Ailsa Craig a na wygląd i smak jak dla mnie są one porównywalne, choć Globo ma kształt chyba bardziej kulisty a Exhibition bardziej wydłużony.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”